ΤΟΠΙΚΑ

Οι διακοπές συνεχίζονται: Ποια νησιά θα είναι «γεμάτα» κόσμο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Οι διακοπές συνεχίζονται: Ποια νησιά θα είναι «γεμάτα» κόσμο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

«Επιμήκυνση» της τουριστικής περιόδου καταγράφεται στην Ελλάδα με υψηλές προ-κρατήσεις στα Airbnb, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Ο τουρισμός, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα, δεδομένα αναμένεται να καταγράψει επίπεδα ρεκόρ και να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019.

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο, με βάση τις κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.

Παράλληλα, η ζήτηση στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έως τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς, κατέγραψε αύξηση της ζήτησης κατά 232% για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. «Από τις αρχές του 2022 είχαμε αναφέρει ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων το φετινό καλοκαίρι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, γεγονός που επιβεβαιώνεται», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Ακριβότερες 10% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2019 οι τιμές στη βραχυχρόνια μίσθωση

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της AirDNA, ακριβότερες 10% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2019, αλλά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, εμφανίζονται οι τιμές στη βραχυχρόνια μίσθωση πανελλαδικά, όπου, για τον Αύγουστο διαμορφώνονται στα 230 ευρώ από τα 209 ευρώ τον Αύγουστο του 2019.

Τη φετινή χρονιά ο στόχος των εσόδων είναι από 1,4 δισ.€ έσοδα που ξεπερνούν τον τζίρο του 2019 και αποτελούν μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας και της συμμετοχής του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Οι πληρότητες σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο σε Μύκονο και Σαντορίνη άγγιξαν το 95%-97%. Παράλληλα, υψηλές προ-κρατήσεις για πολυτελείς βίλες με ιδιωτική ή και κοινόχρηστη πισίνα στη Μύκονο καταγράφονται και για τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου αγγίζοντας το 92% και για το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου το 85%. Ενώ, στη Σαντορίνη, για πολυτελής εξοχική κατοικία, τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 97% και για το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου το 87%.

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφει υψηλές προ-κρατήσεις για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρα μας.

Σαντορίνη και Σκιάθος πρώτες στις προτιμήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Οι υψηλότερες προ-κρατήσεις για το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου καταγράφονται στη Σαντορίνη με 95%, ακολουθεί η Σκιάθος με 89%, η Ύδρα με 88%, η Σκόπελος με 86%, η Νάξος που το φετινό καλοκαίρι καταγράφει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον τόσο από αλλοδαπούς, όσο και από εγχώριους ταξιδιώτες όπου αγγίζει το 82%, η Κύθνος το 79%, αλλά με μικρή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (268 ακίνητα), η Πάρος με 76%, αλλά με 2.902 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, και η Μύκονος με 75% και δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνια μίσθωσης 3.615 ακίνητα.

Όσον αφορά το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου, οι υψηλότερες προ-κρατήσεις καταγράφονται στη Σαντορίνη με 83% και 3.739 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, εκ των οποίων τα 2.804 στην Airbnb. Ακολουθεί η Νάξος με 74% και δυναμική στον κλάδο 2.411 ακίνητα, η Ύδρα και η Πάρος με 69% και 68% η Σκιάθος και η Σκόπελος.

«Το μοντέλο του τουρισμού αλλάζει και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία όπου «εκμεταλλεύονται» τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Αλλάζει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην εκάστοτε χώρα που θα αντιληφθεί εγκαίρως το νέο μοντέλο, θα κινηθεί γρήγορα και θα ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις της νέας «εποχής» που έρχεται και ήδη διανύουμε. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, ενδεχόμενα να αποτελεί ένα «κομμάτι» του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνεται και παράλληλα αποτελεί «ευκαιρία» τόσο για τους εγχώριους και μη επενδυτές, όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.