ΤΟΠΙΚΑ

Οι δακτύλιοι του Κρόνου: Η στρογγυλή κατοικία στην Αντίπαρο που μοιάζει σαν να προσγειώθηκε από άλλον πλανήτη

Οι δακτύλιοι του Κρόνου: Η στρογγυλή κατοικία στην Αντίπαρο που μοιάζει σαν να προσγειώθηκε από άλλον πλανήτη

Στα νησιά της Μεσογείου, ειδικά στις βορινές ανεμοδαρμένες περιοχές όπου ο άνεμος θερίζει με ταχύτητα τα πάντα στο πέρασμά του και επιβιώνει μονάχα η χαμηλή βλάστηση, έχει από τους αρχαίους χρόνους εφευρεθεί μια πρακτική προστασίας των λεμονόδεντρων: τα εσπεριδοειδή δέντρα, επειδή είναι ευαίσθητα στον άνεμο και στην αλμύρα, εσωκλείονται σε ένα ψηλό πέτρινο τοιχίο, σαν ξερολιθιά, που προστατεύει το φύλλωμα και τους καρπούς της λεμονιάς περιορίζοντας τον αέρα και τη θαλασσινή αύρα.

 

Έτσι, το δέντρο αναπτύσσεται και καρποφορεί σε ιδανικές συνθήκες, απολαμβάνοντας τον ευεργετικό ήλιο από ψηλά, έχοντας ένα ιδανικό απάνεμο μικροκλίμα με σκιά και δροσιά στο χώμα και στις ρίζες του.

 

 

Έμπνευση από τα λεμονόσπιτα της Μεσογείου

Αυτή η μεσογειακή πρακτική καλλιέργειας, τα λεγόμενα «λεμονόσπιτα» των νησιών, αποτέλεσε την έμπνευση για τον σχεδιασμό της κατοικίας Cronus στην Αντίπαρο. Το αρχιτεκτoνικό γραφείο DECA, μελετώντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό το τμήμα του νησιού, δημιούργησαν ένα κυκλικό τείχος με κινούμενα φυσικά πάνελ από ανθεκτικά και μεγάλη ελαστικότητα μπαμπού, το οποίο προστατεύει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού από τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή όλο τον χρόνο.

Όπως ακριβώς το τοιχίο στο λεμονόσπιτο -τα παραδοσιακά αγροτικά κτίρια που βρίσκονται σε πολλά νησιά της Μεσογείου-, έτσι και εδώ, περιφρουρεί το σπίτι και τη ζωή των ενοίκων του, οι οποίοι μπορούν με μια κίνηση να μετακινούν τα πάνελ από μπαμπού ανάλογα με τη φορά και την κατεύθυνση του ανέμου, φιλτράροντας ταυτόχρονα το φυσικό φως, δημιουργώντας ηλιόλουστους ή σκιερούς χώρους.

 

 

Ταξίδι στον… Κρόνο

To οίκημα, αν το δεις από ψηλά, μοιάζει με τον πλανήτη Κρόνο με τους δακτύλιους γύρω του. Πρόκειται για μια πέτρινη στρογγυλή κατασκευή, χτισμένη σε ένα επικλινές οικόπεδο, στην πλαγιά ενός λόφου με χαμηλή βλάστηση. Από τη μία πλευρά το κυκλικό οίκημα εφάπτεται στη γη, ενώ από την άλλη, στο σημείο όπου βρίσκεται η πισίνα, είναι υπερυψωμένο, ατενίζοντας το Αιγαίο.

To σπίτι βρίσκεται στην πίσω πλευρά, λαξευμένο στον λόφο. Από εκεί πραγματοποιείται και η είσοδος στον χώρο. Ο επισκέπτης, ερχόμενος από τον δρόμο, κατηφορίζει σε έναν σπηλαιώδη, υπόσκαφο, διάδρομο, και ακολουθώντας το φως αντικρίζει τη μαγεία του ανοιχτού ορίζοντα, το μαγευτικό μπλε του κυκλαδίτικου τοπίου.

 

 

Αυτό συμβολικά μοιάζει με το πέρασμα από τη γη στον ουρανό, δημιουργώντας στον επισκέπτη ένα μοναδικό στοιχείο έκπληξης και ευεξίας, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μπλε μυσταγωγία.

Η θέα τόσο στο ανοιχτό πέλαγος όσο και στην εύφορη κοιλάδα του νησιού είναι μοναδική. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της κατοικίας, το team του αρχιτεκτoνικού γραφείου DECA είναι σαν να ζεις σε ένα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο σε ένα ιστιοπλοϊκό που ταξιδεύει στο απέραντο γαλάζιο.

Οι ομόκεντροι κύκλοι που δημιουργούνται από τα κινούμενα πάνελ ορίζουν όλο το παιχνίδι των εντυπώσεων. Οι ένοικοι μπορούν μετακινώντας τα συρόμενα πάνελ από μπαμπού να μετατοπίζουν την οπτική γωνία του σπιτιού, προσφέροντας στους ίδιους και τους φιλοξενούμενούς τους μια διαφορετική εμπειρία, ανάλογα με την ώρα, το φως και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

 

 

Κοσμοπολίτικη αύρα με minimal διακόσμηση και έθνικ πινελιές

Μπροστά από το δέντρο, που βρίσκεται στην καρδιά της κατοικίας, βρίσκεται μια σκιερή πέργκολα με μια μοντέρνα ξύλινη τραπεζαρία με μεταλλικές design καρέκλες. Οι εσωτερικοί χώροι αγκαλιάζουν τον επίγειο αυτόν παράδεισο όπου σερβίρονται τα γεύματα και τα δείπνα στη δροσιά, έχοντας από την άλλη τους πλευρά θέα στην πισίνα και στο πέλαγος.

Η διακόσμηση στο εσωτερικό είναι μοντέρνα, με μίνιμαλ γραμμές. Πολυτελή έπιπλα σε modern classic style, συνδυάζονται με παραδοσιακά στοιχεία που έχουν έθνικ ταυτότητα, τονίζοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του σπιτιού.

 

 

Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο στυλ που υπογραμμίζει με ταπισερί, κιλίμια, ψάθινα αξεσουάρ και έθνικ έργα τέχνης το πάντρεμα της Μεσογείου με την Αφρική. Το αποτέλεσμα είναι πολύ κομψό και εντυπωσιακό. Η διακόσμηση έχει χαρακτήρα, αλλά τηρώντας ένα μέτρο, ώστε να αφήνει τον πρώτο λόγο στην εντυπωσιακή θέα του σπιτιού στο Αιγαίο.

Πηγή: iefimerida.gr / Info: sothebysrealty.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.