ΤΟΠΙΚΑ

Οδηγίες προς τους κατοίκους της Μυκόνου για τα περιοριστικά μέτρα

Οδηγίες προς τους κατοίκους της Μυκόνου για τα περιοριστικά μέτρα
Οδηγός επιβίωσης στο νησί τις μέρες της καραντίνας

Μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 08.00 μ.μ. έως και τις 08.00 π.μ. (ΦΕΚ Β’ 1179/06.04.2020) και μετά από επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και ∆ιαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, ακολουθούν διευκρινιστικές αναλυτικές πληροφορίες από το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του ∆ήμου Μυκόνου.
Συγκεκριμένα:
• ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Θα λαμβάνεται υπόψη κατά τον αστυνομικό έλεγχο το εύλογο χρονικό διάστημα προ της 08:00 π.μ. ώρας που θα απαιτείται για την μετάβαση των υπαλλήλων στην εργασία τους καθώς και μετά τις 20:00 για την άφιξη στην οικία τους, πάντα με την προβλεπόμενη βεβαίωση εργοδότη τύπου Α.
Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων να προσαρμόσουν αντίστοιχα το ωράριο λειτουργίας τους – εξυπηρέτησης κοινού, ώστε οι μετακινήσεις των υπαλλήλων και του αγοραστικού κοινού να πραγματοποιείται εντός των επιτρεπομένων χρονικών ορίων (08:00-20:00).
• ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Για πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν για κτηνοτροφικές εργασίες (φροντίδα ζώων) και κατά τις ώρες που η κυκλοφορία επιτρέπεται (08:00-20:00), αυτοί θα συμπληρώνουν την απαιτούμενη Βεβαίωση Μετακίνησης Εργαζομένου (ακόμη και όταν δεν πρόκειται για κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους) την οποία θα υπογράφει ο αρμόδιος Aντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας κ. Αλέκος Κουκάς ή ο ∆ήμαρχος. Η βεβαίωση θα αναγράφει τον ακριβή χρόνο μετακίνησης και την τοποθεσία όπου θα εκτελεστούν οι εργασίες αυτές. Οι ίδιες διαδικασίες ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες.
• ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία τους, ως έχει καθοριστεί από προγενέστερες αποφάσεις.
1

• ΦΟΥΡΝΟΙ: Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η μετάβαση στην εργασία του εξειδικευμένου προσωπικού για την παραγωγή αρτοσκευασμάτων κατά τις ώρες που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι δε υπόλοιποι υπάλληλοι εξυπηρέτησης κοινού θα επιτρέπεται η μετακίνησή τους σύμφωνα με τα οριζόμενα (08:00) πάντα με την προβλεπόμενη βεβαίωση εργοδότη τύπου Α.
• ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ (TAKE AWAY–DELIVERY): Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων να προσαρμόσουν αντίστοιχα το ωράριο λειτουργίας τους – εξυπηρέτησης κοινού, ώστε οι μετακινήσεις των υπαλλήλων και του αγοραστικού κοινού να πραγματοποιείται εντός των επιτρεπομένων χρονικών ορίων (08:00-20:00).
Εξαιρείται αποκλειστικά η υπηρεσία διανομής (delivery), η οποία θα πραγματοποιείται μέχρι τις 23:00, πάντα με την προβλεπόμενη βεβαίωση εργοδότη τύπου Α και μόνο για την εκτέλεση της υπηρεσίας διανομής.
• ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ – ∆ΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Θα λαμβάνεται υπόψη κατά τον αστυνομικό έλεγχο το εύλογο χρονικό διάστημα προ της 08:00 ώρας που θα απαιτείται για την μετάβαση των υπαλλήλων στην εργασία τους πάντα με την προβλεπόμενη βεβαίωση εργοδότη τύπου Α.
Οι υπηρεσίες να προσαρμόσουν αντίστοιχα το ωράριο λειτουργίας τους – εξυπηρέτησης κοινού, ώστε οι μετακινήσεις των υπαλλήλων και του συναλλασσόμενου κοινού να πραγματοποιείται εντός των επιτρεπομένων χρονικών ορίων (08:00-20:00).
• ΒΛΑΒΕΣ: Σε περιπτώσεις που πολίτης αντιμετωπίζει έκτακτη βλάβη στο χώρο που διαμένει και κρίνεται απολύτως αναγκαία η επισκευή της, δύναται να παρασχεθεί προφορική έγκριση για το απολύτως απαραίτητο προσωπικό που απαιτείται για την επισκευή της βλάβης και μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον Aντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας κ. Αλέκο Κουκά ή τον ∆ήμαρχο και το Αστυνομικό Τμήμα.
• ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΛΟΙΩΝ – ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Κατά την άφιξη – αναχώρηση πλοίων στον λιμένα Μυκόνου, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία πολιτών και επαγγελματιών οι οποίοι απαραίτητα κατά τον αστυνομικό έλεγχο θα πρέπει να επιδεικνύουν, απόκομμα εισιτηρίου ή παραστατικά φόρτωσης οχήματος – εμπορευμάτων, καθώς και την απαιτούμενη βεβαίωση εργαζομένου για τους υπαλλήλους μεταφορικών εταιρειών.
• ΤΑΞΙ: Θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η μετακίνησή τους, από και προς το λιμάνι Μυκόνου για την εξυπηρέτηση επιβατών σε δρομολόγια πλοίων, κατά τις ώρες απαγόρευσης. Ο επιβάτης θα πρέπει να κατέχει το σχετικό παραστατικό ταξιδίου.
• ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ: Θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η μετακίνησή του, κατά τις ώρες απαγόρευσης, φέροντας σχετική βεβαίωση εργαζομένου (ημερήσια) στην οποία θα αναγράφεται το ωράριο εργασίας και η τοποθεσία που μεταβαίνει.
2

• ΦΡΟΝΤΙ∆Α ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ: Η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους, πραγματοποιείται με μέριμνα της κοινωνικής δομής “∆ΙΧΤΥ ΑΓΑΠΗΣ”. Σε περιπτώσεις που η δομή αυτή δεν θα μπορεί για έκτακτους λόγους να εξυπηρετήσει, θα ορίζεται ενδιαφερόμενος/υπεύθυνος για τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια, και θα απευθύνεται στον ∆ήμο, ο οποίος θα του παράσχει σχετική βεβαίωση από την κοινωνική δομή “∆ΙΧΤΥ ΑΓΑΠΗΣ” (22890 28636), την οποία θα επιδεικνύει κατά τον τυχόν σχετικό έλεγχο και φυσικά μόνο κατά τις ώρες που επιτρέπεται η κυκλοφορία.
• ΠΑΡΟΧΗ ΦΡΟΝΤΙ∆ΑΣ ΣΕ Α∆ΕΣΠΟΤΑ: Ο ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να φροντίσει αδέσποτα ζώα, θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση και μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ώρες (08:00-20:00) κατόπιν σχετικής έγκρισης (22893 60117) και χορήγησης σχετικής βεβαίωσης από τον ∆ήμο Μυκόνου, ο οποίος και θα ενημερώνει το Αστυνομικό Τμήμα.
• ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: Τονίζεται ότι ατομική σωματική άσκηση και περίπατος για ανάγκη κατοικίδιου ζώου επιτρέπεται αυστηρά για 15 ́ και μόνο πλησίον της οικίας, ο δε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει είτε το σχετικό sms είτε τη σχετική βεβαίωση από τα οποία θα προκύπτει το παραπάνω χρονικό διάστημα (15 ́) .
Κατ’ εξαίρεση, οι επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι θα φέρουν σχετική βεβαίωση, θα μπορούν να ασκηθούν πέρα των 15’.
• ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: Για οποιαδήποτε απρόβλεπτη κατεπείγουσα εργασία ή μετακίνηση απαιτείται έγγραφη βεβαίωση από τον Αντιδήμαρχο Ασφαλείας Καθημερινότητας και Κοινωνικής Προστασίας κ. Μιχάλη Ζουγανέλη ή από το ∆ήμαρχο.
• ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: Για περίπτωση πολύ σοβαρής, έκτακτης ανάγκης, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, το άτομο που χρειάζεται βοήθεια ή οικείο του πρόσωπο θα επικοινωνεί με το Αστυνομικό Τμήμα (22890 22716) για την παροχή περαιτέρω κατευθύνσεων.
Άπαντες οι πολίτες παρακαλούνται όπως περιορίσουν στο ελάχιστο και στο απολύτως αναγκαίο τις εν γένει μετακινήσεις τους.
Για οποιαδήποτε απορία/διευκρίνιση/χορήγηση βεβαίωσης, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το ∆ήμο Μυκόνου στο 22893 60120 και στο email: grammateia@mykonos.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.