ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βαγγέλης Πελέκης γράφει για τους ανεμόμυλους της Μυκόνου

Ο Βαγγέλης Πελέκης γράφει για τους ανεμόμυλους της Μυκόνου

Ανεμόμυλοι Μυκόνου

Για αιώνες, ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τη δύναμη του ανέμου για θαλάσσια ναυσιπλοΐα. Σταδιακά αναπτύχθηκαν ανεμοκίνητα μηχανικά συστήματα στη γη με αποτέλεσμα την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας. Στην Ανατολή, μύλοι και αντλίες νερού που αξιοποιούν κοντινούς εδάφους μηχανισμούς ανέμου χρησιμοποιούσαν Πέρσες και Άραβες πολύ πριν την εμφάνιση του ανεμόμυλου στην Ευρώπη. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κατά την ύστερη Βυζαντινή εποχή, ξύλινοι μηχανισμοί με παρόμοιες λειτουργίες εξακολουθούσαν να τροφοδοτούνταν χειροκίνητα ή από ζώα που βύθισαν. Υπάρχουν ιστορικά στοιχεία ότι οι νερόμυλοι χρησιμοποιούνται συνήθως σε πλούσιες σε νερό περιοχές.

Οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι ποιος εφηύρε τους πρώτους ανεμόμυλους με όρθιο πανί. Το πού και πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά είναι επίσης αναπόδεικτο. Αυτή η επαναστατική εφεύρεση εισήχθη στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια, ή αμέσως μετά, των Σταυροφοριών (12ος-13ος αιώνας). Η παρουσία ανεμόμυλων στη νησιωτική Ελλάδα τεκμηριώνεται στο χειρόγραφο Buondelmonti του 1421. Κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά ανασφαλών αιώνων μετά την παρακμή και την πτώση του Βυζαντίου, οι ανεμόμυλοι έγιναν για τους κατοίκους του νησιού τόσο απαραίτητοι όσο οι δεξαμενές, οι σιταποθήκες και οι φούρνοι.

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, η ναυσιπλοΐα επανήλθε στη Μεσόγειο και το εμπόριο άνθισε κατά μήκος των θαλάσσιων διαδρομών μεταξύ Ευρώπης και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα οικονομικά κέρδη που επενδύθηκαν στην απόκτηση ανεμόμυλων, προκάλεσαν την έναρξη μιας μικρής κλίμακας προβιομηχανικής μονάδας. Στο παρελθόν, ο μοναδικός ανεμόμυλος ήταν μια αποτελεσματική ως εργασία μηχανή και μέθοδος εξοικονόμησης χρόνου άλεσης δημητριακών όπως σιτάρι και κριθάρι. Στα συγκροτήματα αιολικών, πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εισαγόμενων σιτηρών θα μπορούσαν να μεταποιηθούν παρά μόνο τα τοπικά παραγόμενα δημητριακά, φέρνοντας έτσι ευημερία στη Μύκονο και τα άλλα νησιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως λιμάνια ή ανέπτυξαν τον δικό τους εμπορικό στόλο.
Κατά συνέπεια, προωθήθηκαν τα συμφέροντα του υπάρχοντος εμπορικού δικτύου μεταξύ των νησιών του Αιγαίου. Τον 18ο αιώνα, σε περίοδο σχετικής ειρήνης στην περιοχή του Αρχιπελάγους, η παρουσία ανεμόμυλων, σε ομάδες τεσσάρων έως δέκα, γίνεται κανόνας στα νησιά.
Από τα τέλη του 18ου μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχαν είκοσι οκτώ ανεμόμυλοι εργασίας στη Μύκονο, στην πόλη καθώς και στην Άνω Μερά.

Η ιδιοκτησία του ανεμόμυλου ήταν συνεταιριστική και χωρίστηκε σε ίσα μέρη, συνήθως όσο και ο αριθμός των ακτίνων του μύλου (δέκα ή δώδεκα). Οι ιδιοκτήτες των ανεμόμυλων ήταν έμποροι, ναυτικοί και ευημερούσες προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας. Κάποιοι ασχολούνται με τη γεωργία ή ήταν ιδιοκτήτες αποθήκων σιταριού ή αρτοποιείων. Τα μοναστήρια είχαν επίσης ανεμόμυλους, περιστασιακή επίδραση θρησκευτικών δωρεών. Οι σταθεροί άνεμοι ευνόησαν την επιχείρηση άλεσης δημητριακών (που έφεραν στο νησί με πλοίο, από άλλες, λιγότερο αιολικές περιοχές) και την εμπορική ανάπτυξη της αλυσίδας παραγωγής σιταριού-αλευριού-ψωμιού. Οι αρτοποιοί της πόλης παρήγαγαν paximάdi (διπλοψημένο παξιμάδι ψωμιού), στους μεγάλους, επαγγελματικούς φούρνους τους, αξιοποιώντας το διαθέσιμο, άφθονο πλεόνασμα αλευριού. Αυτά τα ανθεκτικά ψημένα αγαθά είχαν μεγάλη ζήτηση από πλοία που εφοδιάζουν στη Μύκονο, περνώντας από την πολυσύχναστη ναυτιλιακή διαδρομή μεταξύ Δυτικής Μεσογείου, Σμύρνης, Κωνσταντινούπολης και Μαύρης Θάλασσας. Προφανώς, αυτή η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας και η χρήση καυσίμων άγριων ξύλων ήταν και τα δύο βασικά συστατικά της τοπικής οικονομίας.

Πολλοί οι λόγοι για τη δημοτικότητα του ανεμόμυλου στα ελληνικά νησιά. Χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα τεχνολογία, οι άνθρωποι μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την πιο άφθονη διαθέσιμη πηγή ενέργειας και να βελτιώσουν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στις μικρές και απομακρυσμένες νησιωτικές κοινότητες Οι Κυκλάδες είναι μία από τις πιο ανεμοδαρμένες περιοχές της Μεσογείου. Ιδιαίτερα φυσάει η Μύκονος καθώς δεν υπάρχουν πάνω από δέκα μέρες χωρίς άνεμο τον χρόνο, κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, κατά τον μήνα Ιούλιο, στον Φάρο Αρμενιστή Μυκόνου, υπάρχει κατά μέσο όρο 86% εμφάνιση βοριάδων.
Η έλλειψη νερού ως πηγής ενέργειας, η χαμηλή υγρασία που μπορεί να καταστρέψει το ύφασμα των πανιών και τα ξύλινα μέρη του μηχανισμού καθώς και η εξαιρετική ποιότητα της μυλόπετρας αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την επέκταση της χρήσης του ανεμόμυλου στις Κυκλάδες. Επιπλέον, σε περιόδους όπου το σιτάρι και το κριθάρι ήταν τα βασικά συστατικά της τοπικής διατροφής, ο ανεμόμυλος χρησίμευε ως μηχανή εξοικονόμησης χρόνου και εργασίας.

Ο Μυκονιάτικος ανεμόμυλος είναι μια τριώροφο, κυλινδρική, πέτρινη κατασκευή. Κάθε ανεμόμυλος έχει τέσσερα ανοίγματα. Η είσοδος, βαριά πύλη με μικρό υφάκι, είναι στο ισόγειο και υπάρχουν δύο μικρά παράθυρα, ένα πάνω από την είσοδο και ένα άλλο, ακριβώς απέναντι, στον δεύτερο όροφο. Υπάρχει επίσης η «γατότρυπα» στον τοίχο για το μικρό αιλουροειδές που κυνηγάει τα ποντίκια που εκτοξεύουν καθώς και τα πουλιά που καταστρέφουν την τουρλά (η στέγη του μύλου: ξύλινα δοκάρια, καλυμμένα από πλέγμα μπαμπού που επικαλύπτεται με δέσμες αποξηραμένων βουρτσών). Το υπερυψωμένο ισόγειο χρησιμοποιείται για τη συλλογή και ζύγιση των σιτηρών. Στενά πέτρινα σκαλοπάτια που προβάλλουν από τον τοίχο επιτρέπουν στον φορτωμένο μυλωνά να φτάσει στον πάνω όροφο. Η φρέζα είναι στον δεύτερο όροφο. Το αλεύρι, που πέφτει από τις περιστρεφόμενες μυλόπετρες, μαζεύεται στο πατάρι (σοφίτα) στο μεσαίο πάτωμα.

Σε συνδυασμό με την ταράτσα του μύλου, μπορεί να στραφεί ολόκληρο το βαρύ σύστημα μαστού-τροχού-άξονα-τροχού, στον κάθετο άξονα του μύλου, προκειμένου να προσανατολιστεί προς την αναπνοή του ανέμου. Ο μυλωνάς πέτυχε αυτή την επίπονη περιστροφή μέσω ενός μεγάλου μοχλού σιδήρου, αξιοποιώντας τη σειρά από τρύπες που κόπηκαν στο σταθερό, ξύλινο, οδηγό-κιγκλίδωμα στον εσωτερικό τοίχο του άνω τμήματος του μύλου. Στη Μύκονο, οι βόρειοι άνεμοι που επικρατούν ήταν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα για τον μυλωνά: ο προσανατολισμός του ιστιοφόρου δεν χρειαζόταν να ρυθμίζεται πολύ συχνά.

Η εξαιρετική ποιότητα της χειροτεχνίας και του σχεδιασμού στην κατασκευή και λειτουργία των ανεμόμυλων του Αιγαίου υποδηλώνει την αξιοσημείωτη λαϊκή τεχνογνωσία στη μηχανική που εξελίχθηκε ανά τους αιώνες.

Κείμενο: Vangelis Pelekis
Φωτογραφία: Ο ανεμόμυλος του Πεντάρα, Πέτρος Μπρούσαλης, 1960

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.