ΤΟΠΙΚΑ

Ο “πολυμήχανος” Πέτρος Στάθης και οι μπίζνες σε Βαλκάνια, Ντουμπάι και Μύκονο

Ο “πολυμήχανος” Πέτρος Στάθης και οι μπίζνες σε Βαλκάνια, Ντουμπάι και Μύκονο

Το όνομα του Πέτρου Στάθη επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο της δημοσιότητας όταν έγινε γνωστό ότι η Monterock International, η οποία συνδέεται με κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εκπροσωπείται από τον Έλληνα επιχειρηματία, προχώρησε στην απόκτηση του πεντάστερου ξενοδοχείου Kensho Psarou στη Μύκονο έναντι τιμήματος 19 εκατ. ευρώ.

Αν και ο ίδιος προτιμά να διατηρεί χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας τις συνεντεύξεις και την έκθεση στα εγχώρια κυρίως μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο με την επιχειρηματική του δράση, την οποία μόνο ταπεινή δεν θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει.

Από την εποχή της ΤΕΜΚΕ-Παρνασσός και το πέρασμα από τη διοίκηση της ΑΕΚ μέχρι τις μπίζνες σε Βαλκάνια, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το προβεβλημένο Nammos Dubai, ο κ. Στάθης έχει να επιδείξει σημαντικές διασυνδέσεις με ηχηρά ονόματα του εγχώριου και όχι μόνο επιχειρείν καθώς και μια πολυσχιδή δραστηριότητα, η οποία εκτείνεται από τον τραπεζικό κλάδο και τον τουρισμό μέχρι τα μίντια και την εστίαση.

Βουτώντας από νεαρή ηλικία στα βαθιά, ήταν 25 ετών όταν έγινε σύμβουλος του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενώ μερικά χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΕΚ σε μια εποχή όπου η ποδοσφαιρική ομάδα δεν διένυε και τις πιο ήρεμες μέρες της.

Ήταν, άλλωστε, η θητεία του πριν περίπου 22 χρόνια στον “Δικέφαλο” που έκανε γνωστό το όνομά του στο ευρύτερο κοινό. Και μπορεί μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ να έσβησαν οι προβολείς, όχι όμως και η όρεξή του για αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, κατά κύριο λόγο εκτός ελληνικών συνόρων.

Ο επενδυτικός παράδεισος των Βαλκανίων

Και κάπου εκεί έρχεται η “γνωριμία” με τα Βαλκάνια, μια περιοχή όπου σύμφωνα με τον ίδιο οι μπίζνες ανθίζουν. Πυρήνας των επενδύσεών του γίνεται το Μαυροβούνιο, το οποίο θεωρεί τη δεύτερη πατρίδα του, ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί το ορμητήριο για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Σε αυτό συνέβαλε και η μακροχρόνια σχέση του με τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος μεταβίβασε στον κ. Στάθη τις μετοχές της επενδυτικής τράπεζας που είχε ιδρύσει το 2007 στο Μαυροβούνιο.

Συγκεκριμένα, ο Βίκτωρας Ρέστης υπήρξε ιδρυτής της First Financial Bank, η οποία το 2014 μετέφερε τα γραφεία της και μετονομάστηκε σε Universal Capital Bank (UCB), της οποίας ιδιοκτήτης εμφανίζεται να είναι μέχρι και σήμερα ο κ. Στάθης.

Μάλιστα, πριν περίπου από έναν χρόνο υπήρξε μια σειρά από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο του Μαυροβουνίου, τα οποία, επικαλούμενα δηλώσεις του ίδιου του κ. Στάθη, αποκάλυπταν τις προθέσεις του να πουλήσει τη Universal Capital Bank με τον Έλληνα επιχειρηματία να υποστηρίζει ότι έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με σοβαρό Ιταλό επενδυτή.

Ο λόγος που τον οδήγησε να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν πως δεν αισθανόταν, πλέον, ευπρόσδεκτος στο Μαυροβούνιο και ότι δεν έχαιρε σεβασμού εδώ και αρκετό καιρό και για αυτό σκόπευσε να στρέψει το επενδυτικό του ενδιαφέρον στο Βελιγράδι.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι μεσολάβησε και έκανε τον κ. Στάθη να μεταπειστεί, ο ίδιος πάντως δεν προχώρησε στην πώληση και παραμένει μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης της τράπεζας.

Εκτός, όμως, από την UCB, ο κ. Στάθης διεκδικεί και τον τίτλο του μιντιάρχη στη γειτονική χώρα καθώς το 2014 εμφανίστηκε σαν επενδυτής-σωτήρας της Pobjeda, της παλαιότερης και πρώην κρατικής εφημερίδας του Μαυροβουνίου, η οποία είχε δυσβάσταχτα χρέη και αιμορραγούσε 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, καταβάλλοντας το τίμημα των 750 χιλ. ευρώ για να την αποκτήσει.

Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε προηγηθεί η επίσημη απόκτηση μιας ακόμη εφημερίδας, της Dnevne novine ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα δύο δημοφιλή portals του Μαυροβουνίου, το Analitika και το Cafe Del Montenegro. Και η δράση του δεν σταματά εδώ.

H Adriatic Properties, η οποία συνδεόταν στον παρελθόν με τον όμιλο του Βίκτωρα Ρέστη και σε συνεργασία με την Aman Resorts, εκμεταλλεύεται το τουριστικό συγκρότημα Sveti Stefan, το οποίο βρίσκεται στην παραλιακή πόλη Budva στο πλαίσιο συμφωνίας μίσθωσης που έχει υπογράψει μέχρι το 2049 με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενώ πλέον ιδιοκτήτης της Adriatic Properties εμφανίζεται να είναι ο Πέτρος Στάθης.

Την ίδια στιγμή, επενδύει και στη γειτονική Κροατία όπου αναμένεται να λειτουργήσει το Aman Cavtat, το οποίο σηματοδοτεί το τρίτο Aman που διαχειρίζεται στην Αδριατική καθώς ήδη από το 2013 έχει παρουσία και στην Βενετία με το Aman Venice.

Τα μελλοντικά σχέδια

Αν και έχει χαρακτηρίσει το Μαυροβούνιο σαν το υιοθετημένο σπίτι του, ο ίδιος μαζί με την οικογένειά του ζει στο Ντουμπάι, όπου γνωρίζει σημαντική επιτυχία το Nammos Dubai, στο οποίο συμμετέχει, ενώ επιδιώκει να αναπτύξει το brand Nammos και σε άλλες χώρες.

Το επώνυμο εστιατόριο, όπως και όλα τα παραπάνω projects του κ. Στάθη, αποτελούν μέρος του χαρτοφυλακίου της Monterock International, του επενδυτικού σχήματος το οποίο λειτουργεί σαν όχημα για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει.

Στην ιστοσελίδα της Monterock δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στους επενδυτές, ωστόσο φέρεται να συνδέεται με αραβικά κεφάλαια ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κ. Στάθης μετέχει σαν επενδυτής ή διαχειριστής κεφαλαίων από τρίτους.

Το portfolio του επενδυτικού σχήματος περιλαμβάνει μια πλειάδα από λαμπερά projects όπως το Coya, το Nusr-Et και το Hotel Mykonos στο νησί των Ανέμων, το Danae Suites στη Σαντορίνη, το Nobu στο Μαυροβούνιο και το Montecastello Tuscany στην Ιταλία καθώς και επενδύσεις στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου.

Στα προσεχή σχέδια εντάσσονται το άνοιγμα του Nobu στην Σαντορίνη και του Nammos σε Ντόχα, Λονδίνο και Κάννες καθώς και του Aman στην Νέα Υόρκη.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.