ΤΟΠΙΚΑ

Ο κορυφαίος για επένδυση κατοικίας προορισμός στην Μεσόγειο η Μύκονος

Ο κορυφαίος για επένδυση κατοικίας προορισμός στην Μεσόγειο η Μύκονος

Εντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και φέτος η απόκτηση εξοχικής κατοικίας στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Από τα πιο ακριβά, σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, έως και πιο προσιτές ευκαιρίες σε προορισμούς κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, που μπορούν να μετατραπούν σε ιδανικό καταφύγιο για μία απόδραση του Σαββατοκύριακου. Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, με επενδυτές από όλο τον κόσμο να αγοράζουν, κυρίως, τουριστικά ακίνητα στην Ελλάδα. Η σημαντική απόδοση μίας τέτοιας επένδυσης και η άνοδος των ενοικίων, σε μία χώρα που ο τουρισμός χαρακτηρίζεται ως η «βαριά βιομηχανία», έχουν κάνει πολλούς ιδιοκτήτες να προχωρούν σε μισθώσεις των εξοχικών κατοικιών τους, δημιουργώντας νέους τουριστικούς πόλους σε όλη τη χώρα. Αν και για σχεδόν μία δεκαετία οι τιμές των χειμερινών προορισμών έμοιαζαν «παγωμένες», αυτό έχει αλλάξει, καθώς ζεσταίνεται ξανά το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Παράλληλα, μετά τα ασφυκτικά lockdowns, σε πολλούς γεννήθηκε η επιθυμία να αγοράσουν μία εξοχική κατοικία και η αγορά είναι έτοιμη να καλύψει κάθε ανάγκη, με τους ειδικούς να τοποθετούν το απαιτούμενο ποσό στις 80.000 με 150.000 ευρώ. Ενδιαφέρον στοιχείο ότι τη φετινή χειμερινή σεζόν καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας στους χειμερινούς προορισμούς, κυρίως σε Αράχωβα, Καλάβρυτα και Μέτσοβο. Το μοντέλο είναι απλό. Αγορά εξοχικής κατοικίας για την κάλυψη των προσωπικών αναγκών και παράλληλα μίσθωσή της τον υπόλοιπο χρόνο για τη δημιουργία επιπλέον εισοδήματος. Ομως, πόσο κοστίζει η αγορά μίας εξοχικής κατοικίας; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν κανείς κοιτά για βουνό ή θάλασσα.

Ξεκινώντας από τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, βλέπουμε ότι σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα και η Αράχωβα το νέο ενδιαφέρον έχει δώσει ανοδική δυναμική στις μέσες τιμές, αλλά οι ευκαιρίες είναι εκεί. Συγκεκριμένα, στην Αράχωβα μπορείς να προχωρήσεις σε αγορά με τιμές από 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έως και 2.400 ευρώ. Παρατηρείται μία άνοδος της τάξης του 4,5% μέσα σε ένα έτος και είναι, ίσως, η ακριβότερη από τις περιοχές που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των Αθηναίων. Ακολουθούν το Πήλιο και συγκεκριμένα η Πορταριά με τιμές από 1.200 έως 2.100 ευρώ/τ.μ., το Μέτσοβο, όπου, αν και δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα, οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερα, περίπου στα 1.800 ευρώ/τ.μ., και το Καρπενήσι με παρόμοιες τιμές. Σε άνοδο, αλλά σε πιο προσιτά επίπεδα, είναι οι τιμές στα Καλάβρυτα, που δεν ξεπερνούν τα 1.650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, και η Βυτίνα, που κυμαίνονται κοντά, αλλά όχι πολύ πάνω από τα 1.500 ευρώ/τ.μ.

 » Παραθαλάσσια

Ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει και για τη… θάλασσα της Αττικής. Με τις τιμές στα ελληνικά νησιά να έχουν… ξεφύγει από τις δυνατότητες της μέσης οικογένειας, πολλοί κοιτούν σε πιο κοντινούς και ταχύτατα αναπτυσσόμενους προορισμούς. Εδώ θέλει προσοχή, καθώς, από τη μία πλευρά, υπάρχουν τα ακίνητα-φιλέτα, που μπορεί να είναι πάνω στο κύμα και με όλες τις ανέσεις, όπως πισίνα, μεγάλο κήπο, ιδιωτικό πάρκινγκ κ.λπ., αλλά οι τιμές τους προσεγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ. Οι ευκαιρίες είναι, κυρίως, ακίνητα κοντά σε παραλία, ενδεχομένως και διαμερίσματα, όπου όμως ξυπνάς και κοιμάσαι μία ανάσα από την παραλία και όλες τις αναμενόμενες καλοκαιρινές απολαύσεις. Τέτοια παραδείγματα ακινήτων που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην αγορά ενδεικτικά είναι μονοκατοικία στο κέντρο της Ραφήνας 80 τ.μ. με κήπο και ιδιωτική θέση στάθμευσης με αρχική τιμή πώλησης τις 140.000 ευρώ. Ακόμα χαμηλότερα βρίσκονται διαμερίσματα 50 – 85 τ.μ. σε περιοχές όπως το Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας, με τιμές που ξεκινούν από 80.000 ευρώ και φτάνουν και τις 200.000 ευρώ. Την ίδια ώρα με 200.000 ευρώ μπορεί κάποιος να αγοράσει μεζονέτα 200 τ.μ. με όλες τις ανέσεις στο Πόρτο Ράφτη. Στην ίδια περιοχή υπάρχει σημαντική προσφορά μικρότερων ακινήτων από 50 τ.μ., που πωλούνται από 80.000 έως 120.000 ευρώ.

 » Τα νησιά

Για όσους σκέφτονται την αγορά εξοχικής κατοικίας περισσότερο ως επένδυση, πρόσφατη έρευνα της Algean Property δείχνει ότι ειδικά τα ακίνητα στα ελληνικά νησιά έχουν από τις καλύτερες αποδόσεις. Στο βάθρο των υψηλών ενοικίων και προτίμησης των επισκεπτών βρίσκονται, φυσικά, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος, ενώ ακολουθούν λίγο χαμηλότερα η Σκιάθος, το Πόρτο Χέλι, η Χαλκιδική, η Κεφαλλονιά και τα Χανιά. Σύμφωνα με την έρευνα, η ελληνική αγορά είναι ανταγωνιστική, καθώς το κόστος επένδυσης είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου, με τις τιμές των κατοικιών να εξακολουθούν να είναι 22%-37% χαμηλότερες σε σύγκριση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα του 2007. Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες… Η Μύκονος για έκτη χρονιά φαίνεται ως ο κορυφαίος για επένδυση σε 30 μεσογειακούς προορισμούς με μέση μικτή απόδοση επένδυσης της τάξης του 7,4%. Η Πάρος λίγο χαμηλότερα στο 7,1%, ενώ η Σαντορίνη στο 6,3%. Η Σκιάθος και η Τυνησία κατέχουν τις θέσεις 4 και 5, με απόδοση 6%.

 » Ευκαιρίες στο Αιγαίο

Μία μεγάλη απόκλιση στην αγορά είναι ότι το ενδιαφέρον έχει πέσει σε συγκεκριμένα νησιά, ανεβάζοντας ανάλογα και το κόστος, αλλά το Αιγαίο έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα και σε καλύτερες τιμές. Μετά τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Κω το ενδιαφέρον έχει ανάψει για ακίνητα σε Κάλυμνο και Νίσυρο. Υπέροχα νησιά, στην ίδια ελληνική θάλασσα, με μόνο ένα κλάσμα του κόστους επένδυσης σε Μύκονο ή Σαντορίνη. Σύμφωνα με στοιχεία από τη σελίδα αγγελιών «Σπιτόγατος», η αγορά είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Μονοκατοικία 92 τ.μ. στο Δίκαιο, στην Κω, μπορεί να βρεθεί με 150.000, ενώ στην Πόλη του νησιού με 120 τ.μ. από 120.000 ευρώ. Μεζονέτες 120 τ.μ. στην Κάλυμνο υπάρχουν από 180.000 ευρώ, ενώ στη Νίσυρο μία μονοκατοικία 92 τ.μ. ξεκινά από περίπου 85.000 ευρώ. Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν πολλές ευκαιρίες αγοράς, όμως χρειάζεται προσοχή, συνήθως τα φθηνότερα ακίνητα, ειδικότερα τα «παραδοσιακά», μπορεί να μην έχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις που κάποιος συνηθίζει, όπως υψηλό δείκτη ενεργειακής κλάσης, και μπορεί να χρειάζονται ανακαίνιση.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.