ΤΟΠΙΚΑ

O Κωνσταντίνος Κουκάς απαντάει για ΟΛΑ στην Χριστίνα Πολίτη

O Κωνσταντίνος Κουκάς απαντάει για ΟΛΑ στην Χριστίνα Πολίτη
Ο Δήμαρχος της Μυκόνου είναι σαφέστατος, ξεκάθαρος και ειλικρινής. Την Κυριακή κατεβαίνει με την πιο αξιόλογη και έμπειρη ομάδα

Συνέντευξη στην Χριστίνα Πολίτη παραχώρησε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς και μίλησε για όλα τα θέματα…

Καλημέρα Δήμαρχε!
Γιατί τρίτη θητεία;

Γιατί τα πέντε επόμενα χρόνια είναι αυτά που θα διαμορφώσουν την εικόνα και τον χαρακτήρα του νησιού, για τις επόμενες δεκαετίες. Και γιατί έχουμε πραγματικά καταφέρει να δημιουργήσουμε έναν εξαιρετικό συνδυασμό με ανθρώπους με εμπειρία, με γνώση και με θέληση να δουλέψουν πολύ σκληρά. Ξέρετε πλέον στη σημερινή εποχή η ενός ανδρός αρχή, είναι ξεπερασμένη. Σήμερα, απαιτείται σχέδιο και δυνατές ομάδες για να το υλοποιήσουν.
Τι θα αλλάξει στον τρόπο που θα διαχειριστείς αυτό το μαγικό νησί που το χειμώνα είναι επαρχία και το καλοκαίρι επίκεντρο όλων των ειδήσεων;
Θα σας πω, καταρχήν, τι δεν θα αλλάξω. Δεν θα αλλάξω την πεποίθησή μου ότι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να βοηθάει ο ένας τον άλλον, ανεξαρτήτως πολιτικών ή αυτοδιοικητικών διαφορών. Αυτό που θα αλλάξω είναι ότι επειδή μετά από αυτό το καλοκαίρι και την ενεργοποίηση επιτέλους των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους κανένας δεν δικαιούται να πει δεν γνωρίζει, θα δημοσιοποιώ άμεσα τις ενέργειες που κάνω. Και απέναντι στην Πολιτεία και απέναντι στην Περιφέρεια και απέναντι στους επιχειρηματίες. Όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους κι εγώ, βεβαίως, τις δικές μου.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Μυκόνου;
Το βασικό πρόβλημα της Μυκόνου είναι ότι πρέπει να συνδυάσει την ανάπτυξη με τη διατήρηση της ταυτότητάς της. Δηλαδή, όρια και κανόνες και μία ισορροπία ανάμεσα στο κέρδος και στη βιωσιμότητα. Μία δύσκολη εξίσωση για ένα πρόβλημα, όμως, που αντιμετωπίζουν και πολλοί άλλοι διεθνείς προορισμοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τι σε έχει κάνει υπερήφανο ( έργα του δήμου κλπ)
Με έχει κάνει περήφανο ότι δεν υπήρχε ούτε μία δύσκολη στιγμή και δυστυχώς στη διάρκεια της θητείας μου υπήρχαν πάρα πολλές (μνημόνια, πανδημία, ενεργειακή & οικονομική κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία) που να μην μπήκαμε μπροστά. Σε όλες αυτές τις κρίσεις και ανεξάρτητα των τυπικών μας αρμοδιοτήτων στηρίξαμε έμπρακτα την τοπική μας κοινωνία.
Είμαι περήφανος που έχουμε δώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ συμβάλλοντας και εμείς να έχουμε ένα από τα καλύτερα Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα. Είμαι περήφανος που για πρώτη φορά στην ιστορία αποκτήσαμε Υποδιεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. Είμαι περήφανος που διεκδικήσαμε και πήραμε τη νομοθετική δυνατότητα καταβάλλοντας 1,3 εκατ. ευρώ για τη σίτιση και τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων στο νησί. Είμαι περήφανος που είμαστε ένα από τα δύο μεγάλα νησιά που θα αποκτήσει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα και τα όρια ανάπτυξης του νησιού για τα επόμενα χρόνια. Θα μπορούσα να σας μιλάω για αρκετά ακόμα, αλλά σημασία έχει να κατανοήσουν όλοι ότι εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ και ότι ήμασταν πάντα παρόντες όταν μας χρειάστηκε το νησί.

Τι απαντάς σε όσους σε κατηγορούν πως έκανες τα στραβά μάτια για τις παρανομίες;
Κοιτάξτε μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει, εγώ ξέρω όμως τι έχω κάνει. Το 2019 πήγα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζήτησα εισαγγελέα στο νησί για την τουριστική περίοδο. Ξέρετε τότε τι είπε ο πρώην Δήμαρχος που είναι ξανά σήμερα υποψήφιος; «Ο Κουκάς ζήτησε μόνιμο Εισαγγελέα στο νησί. Και όταν έρθει τι θα κάνει; Απρόσωπα θα επιβάλλει το νόμο, και κοντά στα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Δηλαδή, ο κ. Κουκάς θέλει η Μύκονος να βάλει λουκέτο αυτό το καλοκαίρι»;
Το 2018 μήνυσα τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ, ζητώντας άμεσα να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη στο νησί. Το 2021 έστειλα χαρτί στην κτηματική υπηρεσία που είναι η αρμόδια σύμφωνα με το νόμο για να ελεγχθούν όλες οι παραλίες. Μου είπαν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν\, γιατί έχουν μόνο έναν υπάλληλο. Το 2022 πήγα στο αυτόφωρο επειδή γκρέμισα με μπουλντόζες κάποιες αυθαίρετες κατασκευές κάποιου επιχειρηματία στο Καλό Λιβάδι. Άρα, λοιπόν, εγώ τα στραβά μάτια δεν τα έκανα ποτέ. Μπορεί πολλά από αυτά που διεκδικούσα από αυτούς που έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους να μην τα δημοσιοποιούσα, αλλά τη δουλειά μου την έκανα. Και όχι μόνο εγώ, αλλά συνολικά η δημοτική μας αρχή.
Πότε θεωρείς ξέφυγε η κατάσταση στη Μύκονο -αν ξέφυγε- και πόσο ευθύνεται ο δήμος για αυτό;
Όπως σας είπα και παραπάνω η Μύκονος, όπως και άλλοι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί, καλείται να βάλει όρια στην ανάπτυξή της. Ειδικά τα τελευταία χρόνια όταν η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Μύκονο και επιπλέον όταν τα τελευταία χρόνια σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην επισκεψιμότητα. Και επειδή ακούω τώρα και ενόψει των εκλογών κάποιους να μιλάνε για έργα και υποδομές, θα ήθελα να πω ότι από το 2010 έχει πενταπλασιαστεί ο τουρισμός. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση σε όλα. Και ότι το νησί αντέχει οφείλεται και στη συντήρηση, αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών.
Γιατί τελικά όλοι ασχολούνται με τη Μύκονο;
Επειδή η Μύκονος πουλάει. Καθότι, όπως γνωρίζετε, στη ζωή πουλάνε τα πράγματα που είναι μοναδικά. Και η Μύκονος είναι μοναδική!

Υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο που ουσιαστικά ερημώνει το χειμώνα για να κατακλυστεί από κόσμο το καλοκαίρι; Πως αντιμετωπίζονται αυτές οι ανισότητες πχ. νοσοκομεία, γιατροί, κίνηση, αυτοκίνητα, αστυνομία. Τι θα έπρεπε να κάνει το κράτος γι αυτό;

Κάθε νησί το χειμώνα έχει λιγότερο κόσμο από το καλοκαίρι. Σε σχέση με αυτό που λέτε το πρόβλημα είναι ότι το κράτος χρηματοδοτεί κάθε νησί με βάση τον μόνιμο πληθυσμό και όχι με το πόσους ανθρώπους φιλοξενεί. Για να το καταλάβετε καλύτερα θα σας πω μόνο ότι εμείς χρηματοδοτούμαστε για 10.000 κατοίκους, ενώ για περίπου 6 μήνες φιλοξενούμε από 100 έως 200.000 επισκέπτες κάθε ημέρα. Για το ζήτημα της αστυνομίας σας απάντησα ήδη. Για το ζήτημα της υγείας έχουμε πράγματι ένα καλό Κέντρο Υγείας. Θα μπορούσε όμως να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου και βέβαια χρειάζεται άμεση παρέμβαση για το ζήτημα της στέγασης που είναι βασικό πρόβλημα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας το οποίο θα λύσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα της στέγασης.
Νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη δεν θα έπρεπε να είχαν ειδικό παράρτημα στο υπουργείο τουρισμού;
Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον ΕΟΤ, το Marketing Greece και γενικά όλους τους φορείς του τουρισμού. Αναμένουμε την εφαρμογή των σχεδίων δράσης για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Τουρισμού. Κάτι που σε συνδυασμό με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Γιατί η Δήλος είναι εγκαταλελειμμένη; Το Μουσείο ακόμα ερείπιο και οι μόνες χαρούμενες είναι οι γάτες.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι έχουμε υπογράψει και υλοποιήσει προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια, για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών, τη συντήρηση και προστασία των μνημείων της Δήλου και της Μυκόνου, τη βελτίωση των υποδομών της ΕΥΑ Κυκλάδων στις νήσους Δήλο και Μύκονο, καθώς και την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μυκόνου. Επίσης, επί των ημερών μας η Δήλος ξαναμπήκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Σας θυμίζω την περσινή συναυλία που διοργανώθηκε στο νησί και καλύφθηκε από πολλά ΜΜΕ, όπως επίσης και για την εκδήλωση που έγινε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε μία πολύ μεγάλη συναυλία με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι να αναδειχθεί η Μύκονος σε κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό κάτι που μπορεί να γίνει μέσα από τη διακριτή ανάδειξη της Χώρας, της Δήλου, και της Ρήνειας.
Τι θα γίνει με τα κρουαζιερόπλοια που πνίγουν τη χώρα ( προσωπικά μου φαίνεται πως εκτός από πολυκοσμία δεν αποφέρουν ουσιαστικά τίποτα.
Δεν είναι έτσι ακριβώς. Τα κρουαζιερόπλοια τα οποία έρχονται όλο και περισσότερο στο νησί μας συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ειδικά στη Χώρα. Αυτό όμως που χρειάζεται και το έχουμε ζητήσει είναι να υπάρχει ένας προγραμματισμός των αφίξεων, ώστε να υπάρχει το μέγιστο οικονομικό όφελος για το νησί. Και γι αυτό ακριβώς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας τόσο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και στην Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων.
Αν σου έδιναν ένα μαγικό ραβδί να αλλάξεις κάτι άμεσα στο νησί τι θα ήταν αυτό.
Την πολύ μικρή μειοψηφία, η οποία αντί να κατανοήσει ότι δύναμή μας είναι η ενότητα και η συνεργασία και ότι η Μύκονος είναι η βιτρίνα της χώρας κάθεται και αναπαράγει στα social media φοβερές θεωρίες συνομωσίας, δίνοντας μια εντελώς λάθος εικόνα για το νησί. Δεν μιλάω ούτε για κριτική, ούτε για προτάσεις, ούτε για μια διαφορετική άποψη. Μιλάω για δηλητήριο και χολή. Πραγματικά στεναχωρήθηκα πάρα πολύ όταν υπήρχε πρώην Δήμαρχος επί 18 χρόνια που βγήκε και παρομοίασε το νησί με Κολομβία. Καταλαβαίνω ότι το έκανε για να χτυπήσει εμένα, αλλά ειλικρινά ποιος άνθρωπος με αίσθηση πραγματικότητας και ευθύνης θα το έλεγε εν μέσω τουριστικής περιόδου;
Μίλησε μου για το έργο που κάνατε στους Μύλους. Πως γίνεται να ευχαριστηθούν περισσότερο το νησί οι περιπατητές και όχι οι ενοικιαστές γουρούνας;
Οι ανεμόμυλοι στο νησί υπάρχουν πάνω από 300 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι άμεσα συνυφασμένοι με την ιστορία και την παράδοσή μας. Αυτή η παρέμβαση που κάνουμε, είναι μία από τις πιο σημαντικές για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Σέβεται απολύτως την αυθεντικότητα, τον μνημειακό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά της περιοχής και έχει ως στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου και παράλληλα τη συνολικότερη αποσυμφόρηση του κέντρο της Μυκόνου. Θα διευκολύνει την πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών, θα αναβαθμίσει τον υφιστάμενο χώρο στάθμευσης, θα οργανώσει περιορισμένες θέσεις στάθμευσης και θέσεις για ΑΜΕΑ, θα ορίσει πεζοδρόμια και μονοπάτια και θα οριοθετήσει τις χρήσεις αναψυχής και πρασίνου. Αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας και υλοποιείται αφού έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από το Εποπτικό Συμβούλιο Μνημείων Αιγαίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
Καλή Επιτυχία!


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.