ΤΟΠΙΚΑ

Ο «Γηρυόνης» στις Κυκλάδες

Ο «Γηρυόνης» στις Κυκλάδες

Της έδωσαν το όνομα του μυθικού τρισυπόστατου γίγαντα Γηρυόνη, του τρικέφαλου δηλαδή ή τρισώματου κατά άλλους, φοβερού πλάσματος που πάλεψε λυσσαλέα με τον ήρωα Ηρακλή, ο οποίος σκοτώνοντάς τον πραγματοποίησε τον δέκατο άθλο του!

Η αδυσώπητη πάλη του φοβερού γίγαντα με τον ήρωα αναπαρίσταται σε πάμπολλα αριστουργήματα της αρχαιοελληνικής τέχνης όπως στη μετόπη του «θησαυρού» των Αθηναίων στους Δελφούς, στη μετόπη του ναού του Δία στην Ολυμπία, στις δύο μετόπες του ναού του Ηφαίστου στην Αθήνα (Θησείο) και σε πολλά αρχαία μελανόμορφα ή ερυθρόμορφα αγγεία που έχουν διασωθεί, σηματοδοτώντας τη σημασία του αρχαίου μύθου στην αρχαιοελληνική ζωή και σκέψη.

Τρία λοιπόν τα κύματα, δύο ωστόσο θα είναι τα «πρόσωπα» του καιρικού «Γηρυόνη» που θα ενσκήψει στις Κυκλάδες με έντονες καθώς φαίνεται βροχοπτώσεις και θυελλώδεις νοτιάδες, την Δευτέρα 25/11 και την Τρίτη 26/11.

 

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα έως αυτή τη στιγμή προγνωστικά μετεωρολογικά μοντέλα, τα οποία δεν είναι σε θέση φυσικά να προσδιορίσουν την έκταση και την σφοδρότητα που θα λάβει η κακοκαιρία όταν αυτή εμφανιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές. Ας προετοιμαζόμαστε όμως εμείς στις Κυκλάδες, μιας και η περιοχή μας εμπίπτει στις γεωγραφικές περιοχές όπου αναμένεται να επηρεαστούν από τον «Γηρυόνη»…

Και κυρίως από τις βροχοπτώσεις, οι οποίες φέτος ήταν τουλάχιστον στην Πάρο, περισσότερες μέσα στη φθινοπωρινή περίοδο σε σχέση με πέρσι.

Ενώ τον Οκτώβριο του 2018, δεν είχαμεσχεδόν καθόλου βροχές και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους καταγράφηκε υετός μόλις 47,6 χιλιοστών, κατά τον φετινό Οκτώβρη, μέσα σε μια ημέρα κακοκαιρίας (7 – 8 /10) είχαμε υετό 39,6 χιλιοστών και το φετινό  Νοέμβριο έως και σήμερα, ο υετός  άγγιξε τα 56,2 χιλιοστά, μέσα σε δύο μόνο ημέρες που έβρεξε επαρκώς στην Πάρο (16 και 22 /11)!

Σημειώνεται ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας και ενδέχεται να μας επιφυλάσσει καιρικές «εκπλήξεις» σαν αυτές που είχαμε πέρσι! Όταν δηλαδή, μετά από ένα άνυδρο σχεδόν φθινόπωρο στο νησί, ακολούθησε ο Ιανουάριος του 2019, που ήταν ο πιο βροχερός μήνας, με υετό που έφθασε τα 208,8 χιλιοστά!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.