ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δήμος Μυκόνου τιμά την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης

Ο Δήμος Μυκόνου τιμά την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης

Από την 1η έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» συντελείται η πολύ αξιόλογη έκθεση «Μαντώ Μαυρογένη : η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης, με το βλέμμα του σήμερα.» με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ειρήνης Σαββανή.

Η Μαντώ Μαυρογένη εμπνέει εικαστικά δώδεκα σύγχρονους καλλιτέχνες οι οποίοι συνθέτουν πτυχές αυτής της τόσο πολύπλευρης και δυναμικής προσωπικότητας. Παράλληλα αντικείμενα της ηρωίδας, προσωπογραφίες της αλλά και ιστορικά αρχεία, πιστοποιούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η μυκονιάτισσα Μαντώ έζησε αντισυμβατικά την εποχή της, αναπτύσσοντας επαναστατική αλλά και πολιτική δράση μέσα από κάθε ρόλο της και ως αγωνίστρια και ως γυναίκα.

Ο Δήμος Μυκόνου καταβάλλει χρόνια τώρα κάθε προσπάθεια να προκαλέσει ιστορικές έρευνες, εκδηλώσεις, μελέτες και εκδόσεις, ώστε να αποκατασταθεί ο σπουδαίος ρόλος και συνεισφορά της Μαντώς Μαυρογένη στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και στην χειραφέτηση της γυναίκας, γεγονότα που το νεοσύστατο ελληνικό κράτος δεν ήταν ώριμο να αναγνωρίσει για πολύ καιρό. Η έκθεση αυτή είναι μια λαμπρή και ουσιαστική στιγμή αποκατάστασης του ρόλου της. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και καλλιτέχνες.

H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κουκάς Κωνσταντίνος

Δήμαρχος Μυκόνου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.