ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δήμος Μυκόνου προστατεύει την βιτρίνα του νησιού τον πελεκάνο του

Ο Δήμος Μυκόνου προστατεύει την βιτρίνα του νησιού τον πελεκάνο του

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο στην εγχώρια αυτοδιοικητική πραγματικότητα να συνεδριάζει δημοτικό συμβούλιο με θέμα συζήτησης το μενού ενός πελεκάνου. Στη Μύκονο όμως αυτό δείχνει απόλυτα φυσικό καθώς ο Πέτρος ο πελεκάνος είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Για το λόγο αυτό, ο δήμος Μυκόνου φροντίζει τη διατροφή του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δαπανώντας το ποσό των 1.600 ευρώ.

Από το 1955 όταν οι κάτοικοι της Μυκόνου είδαν έκπληκτοι για πρώτη φορά πελεκάνο έκαναν το μεγαλόσωμο πουλί μόνιμο κάτοικο του τόπου τους. Μέχρι το 1985 όταν ο Πέτρος, όπως τον είχαν ονομάσει, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και παρότι μεταφέρθηκε αεροπορικώς για περίθαλψη στη Θεσσαλονίκη δεν τα κατάφερε. Ηταν 33 ετών.

Εκτοτε, το πτηνό αυτό ταυτίστηκε με την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη της Μυκόνου και οι «απόγονοι» του Πέτρου του πελεκάνου συνεχίζουν να κλέβουν τα φλας των αμέτρητων επισκεπτών του καλοκαιριού. Σήμερα στο νησί υπάρχει μόνο ένας πελεκάνος, που το όνομά του δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από Πέτρος, σουλατσάροντας στα κοσμικά σοκάκια του με την πλατεία της Αγίας Μονής να παραμένει το σταθερό στέκι του.

Ο άνθρωπος, που είναι υπεύθυνος για τη διατροφή του Πέτρου, που περιλαμβάνει μόνο ψάρια, ο γνωστός ιχθυοπώλης στον Ορνό Χάρης Κουσαθανάς, μιλώντας στο reader.gr, αναφέρεται στον πιο ξεχωριστό πελάτη του. «Τα πουλιά αυτά είναι πολύ λαίμαργα και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, ταΐζοντας τον Πέτρο συγκεκριμένες ποσότητες φρέσκων ψαριών δύο φορές την μέρα όλο τον χρόνο. Ο Πέτρος ξέρει την ώρα του φαγητού και μας βρίσκει. Τρώει από όλα τα ψάρια. Αυτή την περίοδο του δίνουμε μπαρμπούνια, γόπες, κολιούς και όλα τα ψάρια, που έχουμε στο κατάστημά μας».

Image
Το τιμολόγιο προμήθειας ψαριών για τις ανάγκες σίτισης του πελεκάνου της Μυκόνου

Οπως εξηγεί ο κ. Κουσαθανάς, η τροφή δίνεται με συγκεκριμένο τρόπο στο πτηνό. «Πρέπει να του δώσεις το ψάρι στη σωστή θέση, με το κεφάλι κάτω, για να μπορέσει να το καταπιεί. Ο Πέτρος είναι πολύ φιλικός και όταν μας βλέπει να πηγαίνουμε να τον ταΐσουμε τρέχει προς το μέρος μας. Τα πρωινά συχνάζει στα καφενεία και στα καταστήματα, που έχει κόσμο και όλο και κάτι του δίνουν να “τσιμπήσει”».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.