ΤΟΠΙΚΑ

Ο δήμος Μυκόνου επιστρατεύει σεκιούριτι για να καλύψει το κενό ασφαλείας στο νησί

Ο δήμος Μυκόνου  επιστρατεύει σεκιούριτι για να καλύψει το κενό ασφαλείας στο νησί

Στόχος να αποτραπεί η είσοδος ατόμων με παραβατική συμπεριφορά στους δημοτικούς χώρους της Μυκόνου και εγκαταστάσεις αλλά και κάθε παράνομη ενέργεια (κλοπές, βανδαλισμοί, καταστροφές, κ.λπ).
Την ώρα που τα φαινόμενα ανομίαςστη Μύκονο έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα του νούμερο ένα τουριστικού προορισμού της χώρας κάνοντας τον γύρο του κόσμου, η τοπική δημοτική Αρχή παραδέχεται ότι το «νησί των ανέμων» είναι ουσιαστικά «ανοχύρωτο» έναντι περιστατικών παραβατικότητας και εγκληματικότητας με αποτέλεσμα να έχει κλονιστεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Το ανησυχητικό αυτό πλαίσιο περιγράφεται λεπτομερώς στη μελέτη του δήμου Μυκόνου για την παροχή υπηρεσιών στατικής φύλαξης σε 4 δημοτικές εγκαταστάσεις, που εγκρίθηκε από την αρμόδια οικονομική επιτροπή με πρόεδρο τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Κουκά, την περασμένη Δευτέρα. Ειδικότερα, ο δήμος Μυκόνου αποφάσισε να προσλάβει σεκιούριτι για διάστημα ενός μήνα για τη φύλαξη και ασφάλεια των δημοτικών εγκαταστάσεων, των χώρων και του εξοπλισμού τους μέσω στατικών φυλάξεων σε τέσσερα επιλεγμένα σημεία, που είναι (α) η μπάρα ΟΤΕ στο Γιαλό, (β) η μπάρα Φάμπρικα, (γ) Νιοχώρι και (δ) Πλατεία Ανω Μεράς. Στόχος να αποτραπεί η είσοδος ατόμων με παραβατική συμπεριφορά στους δημοτικούς χώρους και εγκαταστάσεις αλλά και κάθε παράνομη ενέργεια (κλοπές, βανδαλισμοί, καταστροφές, φωτιές, κ.λπ). Η φύλαξη θα είναι 12ωρη (17:00 – 07:00), όλες τις ημέρες της εβδομάδας και αφορά στην περίοδο τηςτουριστικής αιχμής, κατά την οποία ο πληθυσμός του νησιού εξαπλασιάζεται.

Μύκονος: Απαραίτητη η ενίσχυση

Η δημοτική Αρχή τεκμηριώνει την αναγκαιότητα για σύναψη σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης στη διαπίστωση ότι «η Μύκονος στερείται επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών, που με τη δράση τους θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την τάξη και τη νομιμότητα, την αποτροπή από τη παραβατικότητα και την πρόληψη των έκνομων ενεργειών, που θα είχε ως συνέπεια να καλλιεργηθεί ένα πλήρες αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και επισκέπτες». Η παραδοχή δε για τα «κενά» στην πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών στο νησί, που αυτή τη στιγμή κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες, εντείνει τον προβληματισμό αναφορικά με τις συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν λίγο πριν την κορύφωση του τουριστικού κύματος. «Το νησί βρίσκεται “ανοχύρωτο” στον τομέα των ελέγχων, της επιβολής της τάξης, της πρόληψης και της αποτροπής παράνομων ενεργειών, διότι δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία και ταυτόχρονα η Ελληνική Αστυνομία με τον τοπικό της σταθμό παραμένει υποστελεχωμένη και επιφορτισμένη να επιδιώκει να επιτύχει αποτελέσματα χωρίς τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού ή υποδομών».

Σε αυτές τις συνθήκες, η δημοτική Αρχήθεωρεί απαραίτητη τη συνδρομή σεκιούριτιώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων αλλά και των κοινόχρηστων χώρων με συνολικό αποτέλεσμα την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας σε όλους. «Είναι προφανές ότι το συνολικό όφελος είναι σημαντικό, δεδομένου ότι περιορίζονται οι φθορές και επιτυγχάνεται η διάχυση του αισθήματος ασφάλειας των δημοτών, επισκεπτών καθώς και των πολυπληθών τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία του δήμου». Με βάση τα όσα αναφέρονται στη μελέτη για τις συνθήκες ασφάλειας στο νησί και την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών επιτήρησης και παρέμβασης μέσω ιδιωτικών φορέων, ο δήμος Μυκόνου θεωρεί ότι η παρουσία σεκιούριτι στους συγκεκριμένους τομείς ευθύνης θα συμβάλει στην μείωση της εγκληματικότητας και παραβατικότητας ικανοποιώντας το «πάγιο αίτημα των δημοτών, οι οποίοι πλέον επιθυμούν διακαώς να αισθάνονται ασφαλείς κατά τις κοινωνικές τους δραστηριότητες».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.