ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δημάρχος για το θέμα της ασφάλειας στο νησί

Ο Δημάρχος για το θέμα της ασφάλειας στο νησί
«Κάνουμε καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για το θέμα της ασφάλειας» δηλώνει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς

Κάθε καλοκαίρι η Μύκονος πλημμυρίζει από εύπορους επισκέπτες καθώς αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και, όπως σχολιάζει στο LiFO.gr ο δήμαρχος του νησιού Kωνσταντίνος Κουκάς, οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ελκυστική, «ωραία λεία» για το οργανωμένο έγκλημα και μη.

 

Η αστυνομική διεύθυνση Κυκλάδων δεν παραχωρεί τα φετινά, αναλυτικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στο νησί και αντ’ αυτού παρουσιάζει μόνο τα περσινά, συγκεντρωτικά στοιχεία για όλες τις Κυκλάδες. Σε επανειλημμένα αιτήματά μας για στοιχεία, δεν υπήρξε απάντηση ενώ αρμόδιος υποστήριξε ότι η αστυνομική δύναμη στη Μύκονο δεν γνωστοποιείται για «ευνόητους λόγους». Όπως όμως αποκάλυψε στo LiFO.gr ο κ. Κουκάς, οι μόνιμοι αστυνομικοί στο νησί δεν ξεπερνούν τους 25 και επιπρόσθετα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που στεγάζει το αστυνομικό τμήμα στη Μύκονο κάνει έξωση στην ΕΛ.ΑΣ καθώς το Δημόσιο δεν καταβάλλει το συμφωνημένο ενοίκιο.

Τα φετινά δημοσιεύματα για την εγκληματικότητα στο νησί είναι πιο πολλά από ποτέ – το ίδιο και οι συζητήσεις για τις υποθέσεις αυτές καθώς κάποιοι επιχειρηματίες είναι θορυβημένοι με τη διάσταση που λαμβάνει η εγκληματικότητα φέτος. Την ίδια πάντως ώρα η ανησυχία για τις ληστείες και τις κλοπές έχεις περάσει από στόμα σε στόμα σε εργαζόμενους στο νησί – που συχνά είναι και οι ίδιοι θύματα, αλλά και σε ντόπιους. Τα κυκλώματα στη Μύκονο που δρουν το καλοκαίρι πρωταγωνιστούν σε κάθε συζήτηση η οποία ξεκινά μετά από την είδηση για ένα νέο κρούσμα. Το πώς γίνονται οι ληστείες και το ποιοι συμμετέχουν είτε ως δράστες, είτε ως πληροφοριοδότες για το ποια βίλα ή ποιοι τουρίστες θεωρούνται «καλοί στόχοι» είναι ένα ζήτημα που συνοδεύεται από διάφορες θεωρίες. Εκτιμάται από κάποιους πως υπάρχει συχνά καθοδήγηση και πληροφόρηση από μέσα. «Αρκετοί μας ρωτάνε αν είναι ασφαλές να αφήνουν κοσμήματα ή χρήματα στη βίλα και τι πρέπει να κάνουν. Έχουν ακούσει και έχουν μάθει πως στη Μύκονο υπάρχει εγκληματικότητα και πως μπορεί εύκολα να γίνει στόχος. Ζητάνε να μάθουν πόσο ασφαλής είναι η βίλα που έχουν κλείσει, αν έχει χρηματοκιβώτιο ή και περισσότερες πληροφορίες για φύλαξη», λέει, υπό το καθεστώς ανωνυμίας concierge που εργάζεται στο νησί και έχει εύπορους πελάτες.

«Η εγκληματικότητα ανθίζει το καλοκαίρι, δεν το συζητάμε» παραδέχεται ο δήμαρχος της Μυκόνου, τονίζοντας ότι η τοπική αρχή έχει παραχωρήσει δικές της εγκαταστάσεις για τη δωρεάν μεταστέγαση του ΑΤ. Ωστόσο η μετακόμιση δεν έχει ακόμη προχωρήσει και για την ώρα η αστυνομική δύναμη παραμένει στο κτίριο του ιδιώτη. «Επειδή η αστυνομία έχει τις ίδιες τιμές μίσθωσης για όλη την Ελλάδα, στη Μύκονο που είναι πιο ακριβά τα ενοίκια, κανείς δεν θέλει να νοικιάσει», λέει ο κ. Κουκάς, προσθέτοντας ότι και για τη φιλοξενία των αστυνομικών που έρχονται με απόσπαση προσφέρονται δημοτικοί κοιτώνες.

 

Όμως η ενίσχυση των δυνάμεων τα καλοκαίρια προορίζεται κυρίως για τους ελέγχους διαβατηρίων. «Έρχονται δόκιμοι και κάποια λίγα κλιμάκια», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. «Όλα αυτά τα χρόνια πιέζω για την στελέχωση του αστυνομικού τμήματος της Μυκόνου», λέει ο κ. Κουκάς, που πέρυσι είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για την υποστελέχωση, ζητώντας να διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα φαινόμενα βίας και ανομίας κατά την τουριστική περίοδο, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να προστατεύονται τελικά από μερικές δεκάδες αστυνομικών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.