ΤΟΠΙΚΑ

Ο Αη Γιάννης της Μπαρκιάς

Ο Αη Γιάννης της Μπαρκιάς

Μέσα στην καρδιά της Χώρας της Μυκόνου και έξω από την περιοχή του Κάστρου, με συντροφιά τα παραδοσιακά λευκά στενά δρομάκια υπάρχει ο Ιερός και τρισαιώνιος Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου της Μπαρκιάς (Παροικίας).

Ο Ιερός Ναός, μονόκλιτη βασιλική μετά τρούλου, χτίστηκε σύμφωνα με την εντοιχισμένη επί της εισόδου επιγραφής το 1795. Τα χρήματα για την ανοικοδόμηση του Ναού τα προσέφερε εξ’ ολοκλήρου ο Μητροπολίτης Τουρνόβου Καλλίνικος (Παραδουνάβιες περιοχές) και ο αδελφός του Αντώνιος.

Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος υπήρξε Μυκονιάτης και αδελφός της Ιεράς και σεβασμίας Μονής της Παναγίας της Τουρλιανής στην Άνω Μερά της Μυκόνου και ένας από τους ευεργέτες του νησιού μας. Στα δύσκολα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έστελνε χρήματα για την συντήρηση της Σχολής του Αγίου Λουκά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενώ σε άλλα μέρη της πατρίδας μας λειτουργούσαν κρυφά σχολεία για να μάθουν τα Ελληνόπουλα γραφή και ανάγνωση, στη Μύκονο του 17ου-18ου αι., υπήρξε η πολύφημη Σχολή του Αγίου Λουκά που δίδαξαν μεγάλοι δάσκαλοι του γένους από την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη, όπως ο Ιερομόναχος Χρύσανθος, αδελφός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Ο Ιερός Ναός μέχρι το 1948 υπήρξε Ενοριακός. Τελευταίος εφημέριος ήταν ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Οικονομάκης, που τα οστά του φυλάσσονται στον Ναό της Αχειροποιήτου Παραπορτιανής. Μετά την κοίμηση του εφημερίου, ο Ναός του Αγίου Προδρόμου ήρθε στην πνευματική δικαιοδοσία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού μας της Μεγάλης Παναγιάς.

Ο Ναός στολίζεται από ένα πανέμορφο χρυσόφωτο ξυλόγλυπτο Βενετσιάνικο τέμπλο του 18ου αι. με υπέροχες βυζαντινές εικόνες της Κρητικής Σχολής. Εκτός των Δεσποτικών εικόνων υπάρχουν ευμεγέθης εικόνες που είναι αφιερωμένες στα μέλη της οικογενείας του Μητροπολίτου Καλλινίκου και αξίζει να αναφερθεί η μοναδική εικόνα που υπάρχει στο νησί, του Αγίου μάρτυρος Καλλινίκου.

Στο Ναό φυλάσσονται τα οστά του ήρωα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, Αριστείδη Καμπάνη, κυβερνήτη του πολεμικού πλοίου «Έβρος» που τορπιλίστηκε από τους Γερμανούς την 17η/10/1941.

Ο Τίμιος Πρόδρομος ευλαβείται ιδιαιτέρως από τους ενορίτες και περιοίκους του Ναού που φροντίζουν για την καθαριότητα και την συντήρηση του τρισαιώνιου ναού με ιδιαίτερη αγάπη και ευλάβεια. Την δε Μεγάλη Παρασκευή τελείται η «ογδόη στάση» δέηση του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού στην είσοδο του Ναού του Αγίου Ιωάννου και μνημονεύονται τα ονόματα των μακαριστών κτητόρων και δωρητών του Ναού .

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.