ΤΟΠΙΚΑ

Nammos: Από την ψαροταβέρνα στις… σαμπάνιες και τους αστρονομικούς τζίρους εκατομμυρίων

Nammos: Από την ψαροταβέρνα στις… σαμπάνιες και τους αστρονομικούς τζίρους εκατομμυρίων

Αστρονομικοί τζίροι εκατομμυρίων, χλιδή και ξέφρενα πάρτι με… champagne showers είναι μόνο λίγες από τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό κάποιου όταν διαβάζει για το περίφημο Nammos της Μυκόνου.

Και όχι άδικα, αφού αν δει κανείς στο ΓΕΜΗ τον περσινό ισολογισμό της Nammos World ΙΚΕ, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε το 2022 σε €27,39 εκατ., από €17,63 εκατ. το 2021, και τα καθαρά κέρδη σε €5,06 εκατ., έναντι των €6,48 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Η Nammos World ΙΚΕ συστήθηκε το 2020 από τους Ζαννή Φραντζέσκο και Σάμι Ιμπραήμ -τους δύο από τους αρχικούς τρεις ιδρυτές του θρυλικού beach bar της Μυκόνου, καθώς ο τρίτος της επιτυχημένης ομάδας, ο Κωνσταντής Κουσαθανάς, έχει αποχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό. Προηγουμένως, πίσω από το Nammos βρισκόταν η εταιρεία Nammos Restaurant By The Sea, η οποία τη χρήση 2018-2019 εμφάνισε κύκλο εργασιών €15,8 εκατ. και καθαρά κέρδη €1,1, εκατ., έναντι κύκλου εργασιών €22,5 εκατ. και καθαρών κερδών €2,7 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Βέβαια, γύρω από το Nammos έχουν στηθεί και άλλες ξεχωριστές εταιρείες, όπως η Nammos Village (το εμπορικό κέντρο) ή η Nammos Spa, που κάνουν τους δικούς τους -διόλου ευκαταφρόνητους- τζίρους.

Αραβική… απόβαση

Πρόσφατα, στη Nammos World εγκρίθηκε η είσοδος, ως νέας εταίρου, της εταιρείας με την επωνυμία “ADMO One Holding Limited” που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για την κοινοπραξία που ίδρυσαν η Alpha Dhabi Holding, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επενδυτικές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και η Monterock International, μια επενδυτική εταιρεία με έμφαση στους τομείς της φιλοξενίας και των τροφίμων και ποτών, της οποίας πρόεδρος είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας Πέτρος Στάθης, γνωστός στην Ελλάδα από την εμπλοκή του στα διοικητικά της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε επίσημα τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ, όπως αποκαλύφθηκε, στα σχέδια είναι να ανοίξουν και νέα εστιατόρια-μπαρ Nammos σε Λονδίνο και Κάννες.

Από την κοινοπραξία ADMO έχει προκύψει επίσης το brand Nammos Hotels & Resorts, με την εταιρεία να επεκτείνει την παρουσία της από τον χώρο της πολυτελούς εστίασης στη φιλοξενία. Υπό το brand Nammos Hotels & Resorts αναμένεται να ανοίξει το καλοκαίρι ένα νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο, ενώ άλλα δύο θα ακολουθήσουν σε Μαλδίβες και Άμπου Ντάμπι. Σημειώνεται ότι η Monterock International είχε ήδη επενδύσει στο Nammos Dubai.

Αυτήν τη στιγμή και κατόπιν μεταβιβάσεων εταιρικών μεριδίων, η ADMO κατέχει το 44,42% της Nammos World, ενώ από 27,79% κατέχουν η Sami Investment του Σάμι Ιμπραήμ και η Zannis Frantzeskos Investment του Ζαννή Φραντζέσκου.

Τα ακίνητα του Nammos στη Μύκονο δεν ανήκουν στους ιδρυτές του brand, οι οποίοι το 2003 τα είχαν ενοικιάσει από τον Κώστα Αγγελετάκη, τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης που προϋπήρχε. Το 2015, ο Κώστας Αγγελετάκης αποφάσισε να πουλήσει τα ακίνητα στον Γιάννη Παπαλέκκα -τον επιχειρηματία που έγινε γνωστός στη Ρουμανία ως “βασιλιάς του real estate’’ ή και… “Μr Nammos’’, με την αλλαγή ιδιοκτησίας των ακινήτων να μην επηρεάζει το management. Το 2021, λεγόταν ότι ο Γιάννης Παπαλέκας μεταπώλησε τα ακίνητα.

Από την απλότητα του ’60 στα… champagne showers

Πώς ξεκίνησε όμως η διαδρομή του Nammos, που φέτος κλείνει 20 χρόνια; Η θρυλική ιστορία του Nammos ξεκινάει πριν από… πολλά-πολλά χρόνια και συγκεκριμένα τη δεκαετία του ‘60. Τότε, όχι μόνο η Ψαρού, αλλά ολόκληρο το νησί, δεν θύμιζε σε τίποτα τον σημερινό κοσμοπολίτικο προορισμό για την παγκόσμια ελίτ.

Στην πανέμορφη παραλία Ψαρού, που ακόμη γνώριζαν ελάχιστοι, υπήρχε τότε μια ψαροταβέρνα που ανήκε στον Κυριάκο Αγγελετάκη και τη γυναίκα του, Ελένη. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, την επιχείρηση αναλαμβάνει ο γιος της οικογένειας, Κώστας Αγγελετάκης, που φέρνει έναν αέρα… ανανέωσης και εκσυγχρονισμού. Στην Ψαρού αρχίζουν πλέον να καταφτάνουν επώνυμοι από την Αθήνα, με την επιχείρηση του κ. Αγγελετάκη να ζει τη δεκαετία του ’90 μεγάλες δόξες και ημερήσιους τζίρους αρκετών εκατομμυρίων δραχμών. Τότε μάλιστα φημολογείται ότι έκανε και την εμφάνισή του το φαινόμενο της… ρεζερβέ ξαπλώστρας.

Μετά από ένα ατυχές περιστατικό, ο Κώστας Αγγελετάκης αποφασίζει το 2002 να πουλήσει την επιχείρηση. Τότε σπεύδουν ο Ζαννής Φραντζέσκος, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν ως μπάρμαν στο γνωστό “Caprice”, ο Κωνσταντής Κουσαθανάς και ο Αιγύπτιος σεφ Σάμι Ιμπραήμ, πρώην ιδιοκτήτης του ιταλικού εστιατορίου “La Casa”. Το καλοκαίρι του 2003 γεννιέται το N’ammos (με απόστροφο τότε) και μια… νέα εποχή ξεκινά.

Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι λίγο-πολύ γνωστή. Το Nammos εκτοξεύεται στην κορυφή αφήνοντας πίσω όλους τους άλλους. Δισεκατομμυριούχοι, πρωταγωνιστές του διεθνούς jet set, σταρ του Χόλιγουντ, διάσημοι αθλητές και top models, αλλά και Άραβες και Ρώσοι μεγιστάνες επισκέπτονται κάθε χρόνο το “βασίλειο” της Ψαρούς, μη διστάζοντας να ανοίξουν σαμπάνιες Armand De Brignac Midas των 120.000 ευρώ, όχι απαραίτητα για να τις πιούνε, αλλά για να καταβρέξουν ο ένας τον άλλον, στα περίφημα… “champagne showers”. Στην ετήσια συναυλία του Αντώνη Ρέμου, που αποτελεί πλέον θεσμό, η επιχείρηση κάνει τις μεγαλύτερες εισπράξεις της σεζόν, με νούμερα που “ζαλίζουν”.

Όμως, το Nammos δεν είναι μόνο τα χλιδάτα πάρτι και οι ξέφρενες συναυλίες. Το εμπορικό κέντρο Nammos Village, με δεκάδες πασίγνωστα και πολυτελή brands (Dior, Cartier, Dolce Gabbana, Fendi, Armani, Gucci κ.ά.) και οι καμπάνες των 5.000 ευρώ ημερησίως, με τζακούζι και προσωπικό μπάτλερ, είναι μόνο μερικά από τα προνόμια που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Οι πολεοδομικές παραβάσεις και η αναστολή της άδειας λειτουργίας

Γύρω από το Nammos δεν έχει λείψει, όμως, και η αρνητική δημοσιότητα, αφού το διάσημο beach bar έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο της Πολιτείας, η οποία μάλιστα στο παρελθόν δεν δίστασε να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Πρόσφατα, το Nammos, βρέθηκε στο επίκεντρο των αρχών και της δημοσιότητας εξαιτίας πολεοδομικών παραβάσεων. Χθες, μάλιστα, απορρίφθηκε από το Εφετείο Αθηνών αίτηση που είχε υποβάλει η επιχείρηση για να ανασταλεί η κατεδάφιση δύο παράνομων κατασκευών που είχαν εντοπίσει οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ λίγες ώρες αργότερα, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, έδωσε εντολή επιβολής κύρωσης αναστολής άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων “Nammos Village Property Management Α.Ε.”, “Nammos World ΙΚΕ”, “Mycre Investment Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων” (στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, η Mycre εμφανίζεται να έχει στην κατοχή της ακίνητα του Nammos) και “Nammos Restaurant By The Sea A.Ε.”, “για αυθαίρετες κατασκευές, αμελλητί και το αργότερο εντός 24 ωρών”, δηλαδή μέχρι σήμερα, 19 Μαΐου 2023.

Όπως διευκρινίστηκε, η αναστολή της άδειας/των αδειών λειτουργίας αφορά το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που ασκούνται στην περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί οι αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, είτε αυτές υφίστανται κατά τον χρόνο εντοπισμού των αυθαιρεσιών είτε εκκινήσουν/γνωστοποιήσουν τη λειτουργία τους στην ίδια περιοχή μεταγενέστερα.
capital.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.