ΤΟΠΙΚΑ

Μύκονος – Βίλα Ψωμιάδη: Πρόστιμο ένα εκατ. ευρώ από την Πολεοδομία στον νέο ιδιοκτήτη της έπαυλης

Μύκονος – Βίλα Ψωμιάδη: Πρόστιμο ένα εκατ. ευρώ από την Πολεοδομία στον νέο ιδιοκτήτη της έπαυλης
Το ακίνητο ήταν 400 τετραγωνικά και το έκανε 1.000! - Η μεγαλύτερη χρηματική ποινή φέτος στις Κυκλάδες

Στις 3 Νοεμβρίου 2021, γύρω στις 7 το απόγευμα, στο κεντρικό e-mail της Πολεοδομίας Σύρου, αλλά και στα προσωπικά των υπαλλήλων της, φτάνει μια αρκετά ενδιαφέρουσα καταγγελία σχετικά με όλα όσα συνέβαιναν στη βίλα του Ιρακινού επιχειρηματία Αόν Χουσεΐν Αλ Χασλόκ στον Αγιο Λάζαρο.

Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο-φιλέτο στον κόλπο της Ψαρούς, μια ανάσα από τα τιρκουάζ νερά, που πέρασε στα χέρια του κ. Χασλόκ πριν από εννέα χρόνια, μετά την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Παύλου Ψωμιάδη προκειμένου να αποζημιωθεί μια μερίδα επενδυτών που είχε χάσει τα λεφτά της στο σκάνδαλο της ΑΣΠΙΣ Capital.

Αποστολείς της έγγραφης καταγγελίας είναι τρεις εργάτες που ισχυρίζονται ότι δούλευαν στη βίλα χωρίς να πληρωθούν και χωρίς να τους καταχωρηθούν ένσημα. Στο mail αναφέρονται ονόματα πολιτικών μηχανικών που είχαν την επίβλεψη των έργων «ανακαίνισης» στους χώρους της βίλας και πληροφορίες για παράνομες εργασίες με σκοπό την επέκτασή της. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «[…] ο κ. Χασλόκ έχει χτίσει πάνω από 4.000 τ.μ. από το 2017 έως το 2021» και πως «υπάρχουν και άλλοι εργάτες που δούλεψαν, αλλά δεν πληρώθηκαν ποτέ, ούτε πήραν τα ένσημα που δικαιούνται».

Επτά μήνες μετά, συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου 2022, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σύρου μεταβαίνει στη Μύκονο για να προχωρήσει σε επιτόπια αυτοψία στο ακίνητο προκειμένου να διαπιστώσει αν το περιεχόμενο της καταγγελίας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είχαν προσπαθήσει να κάνουν αυτοψία και σε προγενέστερο χρόνο, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό διότι η πρόσβαση στη βίλα ήταν ανέφικτη.

Το πόρισμα των ελεγκτών αναφέρει ότι εντοπίστηκε κατασκευή υπόγειων χώρων, κατ’ επέκταση σε υπάρχουσα οικία άνευ άδειας και των απαιτούμενων εγκρίσεων.

Η συνολική επιφάνεια των αυθαίρετων χώρων ήταν 610 τ.μ. και το πρόστιμο που υποβλήθηκε έφτασε τα 732.000 ευρώ, με το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης που επιβάλλεται μέχρι την κατεδάφισή του να φτάνει τα 366.000 ευρώ. Σύνολο, 1.098.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί φέτος στη Μύκονο από την Πολεοδομία της Σύρου.

pswmiadis_al_xaslok

10 Οκτωβρίου 2013, ώρα 3 τα ξημερώματα. Ο συμβιβασμός 400 ομολογιούχων με τα μέλη της οικογένειας Ψωμιάδη έπειτα από τρεις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων είναι γεγονός. Η σύζυγος και τα παιδιά του καταφέρνουν, βάσει αυτού του συμβιβασμού, να κερδίσουν προσωρινά την ελευθερία τους. Εχουν συμφωνήσει να εκποιήσουν την ακίνητη περιουσία ώστε να αποζημιωθεί μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που έχει χάσει τα χρήματά της επενδύοντάς τα στην ΑΣΠΙΣ Capital.

Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας Ψωμιάδη εκτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ, ίσως και κάτι παραπάνω. Οι δικηγόροι των εξαπατηθέντων ομολογιούχων αναλαμβάνουν δράση αισιοδοξώντας ότι θα αποζημιώσουν τους πελάτες τους στο μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που έχασαν, αν όχι σε ολόκληρο. Σκοπός τους είναι να πουληθούν όλα τα ακίνητα μαζί και όχι ανά τεμάχιο, αν αυτό βέβαια καταστεί εφικτό.

Ξεκινούν επαφές με ξένα funds του εξωτερικού αλλά και Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του real estate. Είναι γεγονός ότι ανάμεσα στα 14 ακίνητα της οικογένειας Ψωμιάδη υπάρχουν και μερικά «φιλέτα», τα οποία και παραχωρούνται σε σχετικά καλές τιμές.

Ενα από αυτά είναι και η βίλα της Μυκόνου. Χτισμένη πάνω σε παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμμάτων στον κόλπο της φημισμένης Ψαρούς, το οποίο οι μεσίτες χαρακτηρίζουν πραγματική ευκαιρία για κάθε ενδιαφερόμενο αγοραστή δεδομένης της τοποθεσίας του αλλά και της ιδιαίτερα εύκολης πρόσβασης που έχει στη θάλασσα. Μακριά από την πολύβουη παραλία αλλά και τόσο κοντά σε αυτήν, αφού με ένα ταχύπλοο προσεγγίζεις το «Nammos» σε λιγότερο από 3 λεπτά. Τα μέλη της οικογένειας Ψωμιάδη πηγαινοέρχονταν στη Μύκονο με λίαρ τζετ τα οποία μισθώνονταν από την Interjet και φυσικά ο λογαριασμός χρεωνόταν πάντοτε στα ταμεία της ΑΣΠΙΣ.

Οι τοίχοι στο εσωτερικό της κατοικίας των 415,77 τ.μ. ήταν διακοσμημένοι από πανάκριβα έργα τέχνης. Οι χώροι της φιλοξενούσαν άνετα μέχρι και 10-12 άτομα, ενώ οι καλεσμένοι απολάμβαναν βασιλική περιποίηση από το προσωπικό της βίλας. Στα μέλη του μόνιμου προσωπικού ήταν και ένας σεφ που φρόντιζε για τις γαστριμαργικές επιθυμίες της οικογένειας και των καλεσμένων της.

Σε αυτό το σπίτι επισφραγίστηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του «Ελληνα Μέιντοφ», ο οποίος έμελε να βρει άδοξο τέλος στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού στις αρχές Ιουλίου του 2017. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Παύλος Ψωμιάδης «μεταφέρθηκε, συνοδεία ιατρού στο νοσοκομείο κρατουμένων όπου έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, χωρίς αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «εκρατείτο μόνος του σε ατομικό κελί και ελάμβανε φαρμακευτική (καρδιολογική) αγωγή» και τις τελευταίες ημέρες «δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε ζήτησε οποιαδήποτε ιατρική συνδρομή ή μεταφορά σε νοσοκομείο». Ο Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1939, εξέτιε ποινή κάθειρξης 22 ετών για υποθέσεις της ΑΣΠΙΣ. Είχε κατηγορηθεί ότι είχε εξαπατήσει συνολικά 37.000 Ελληνες, οι οποίοι είχαν καταβάλει συνολικά 248,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Ήταν κρατούμενος από τον Δεκέμβριο του 2010. Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει εδώ και εννέα περίπου χρόνια σε έναν Ιρακινό επιχειρηματία που τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού και φέρεται να είναι ιδιοκτήτης δεκάδων εταιρειών ανά τον κόσμο. Ονομάζεται Αόν Αλ Χασλόκ και είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής-εμπορικής Hellenic Eagle που εδρεύει στην περιοχή της Βούλας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, είναι χαμηλού προφίλ, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ρευστότητα που του επιτρέπει να προχωράει άμεσα σε επενδύσεις και αγορές.

Η Hellenic Eagle, που ιδρύθηκε στις 30/6/2010, έχει προβεί σε αρκετές επενδύσεις σε ακίνητα στις περιοχές της Γλυφάδας, της Βουλιαγμένης, της Βούλας. Εχει αγοράσει και το οικόπεδο μέσα στο οποίο κατασκευάστηκαν τα ιδιόκτητα γραφεία της εταιρείας του επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Στις αγορές των ακινήτων φαίνονται πως συμμετείχαν και off shore με έδρα τον Παναμά. Στη μετοχική σύνθεση της Hellenic Eagle εμφανίζονταν μέχρι πρότινος και άλλα δύο πρόσωπα, η σύζυγος του Αόν Αλ Χασλόκ, Μαχασέν Ανούν, και ο Αχμέντ Χασλόκ.

Ο τελευταίος είχε παραστεί ως εκπρόσωπος της Hellenic Eagle στο ραντεβού για την αγοραπωλησία της βίλας μαζί με τους πωλητές Ολγα και Δανιήλ Ψωμιάδη, στα ονόματα των οποίων ήταν καταχωρημένο το ακίνητο. Το τίμημα της πώλησης ήταν 3 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό από την πώληση του σπιτιού της οικογένειας Ψωμιάδη στη Μύκονο είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 34 ομολογιούχων που είχαν υποθήκες πάνω στο συγκεκριμένο ακίνητο, ενώ όσα χρήματα περίσσεψαν μοιράστηκαν στους υπόλοιπους 300 ομολογιούχους, ανάλογα με το ύψος των ομολόγων του καθενός.

Το «καυτό» πόρισμα

Οι αυθαιρεσίες στη βίλα του Ιρακινού επιχειρηματία δεν περιλαμβάνονται στη μακροσκελή λίστα με τις 145 υποθέσεις κραυγαλέων αυθαιρεσιών που κατάρτισε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και έχει ζητήσει από τις πολεοδομικές αρχές της Σύρου τη διερεύνησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», από τις 145 καταγγελίες που έχει στη διάθεσή της η Αρχή Διαφάνειας, μένει να διερευνηθούν οι τελευταίες 10 για να κλείσει ο φάκελος και να επιβληθούν τα πρόστιμα.

Οι έμπειροι ελεγκτές της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων του τομέα Δομημένου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είχαν προχωρήσει σε ενδελεχή καταγραφή όλων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούσαν αυθαίρετες κατασκευές και πολεοδομικές παραβάσεις: σε εξοχικές κατοικίες που εν μια νυκτί μετατράπηκαν σε βίλες-μεγαθήρια άνω των 1.000 τ.μ., σε μπιτς μπαρ που κατέλαβαν ολόκληρες παραλίες σηκώνοντας παράνομες κατασκευές πάνω στην άμμο, σε ξενοδόχους που έριξαν τόνους μπετόν στα άγονα εδάφη του νησιού προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα δωμάτιά τους.
Η έρευνα των ελεγκτών της Αρχής Διαφάνειας ξεκινάει τρία χρόνια πριν, συγκεκριμένα το 2018. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι κατά το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα (μεταξύ του 2018 και του α’ εξαμήνου του 2021) παρατηρήθηκε ήπια αυξητική τάση στο πλήθος των αιτήσεων-καταγγελιών για αυθαίρετες κατασκευές και οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 533 καταγγελίες το 2018, 576 το 2019 και 617 το 2020, χωρίς ωστόσο αντίστοιχη αύξηση του πλήθους των δημιουργουμένων υποθέσεων αυθαιρέτων.

Αυτό σημαίνει σταδιακή αύξηση του πλήθους των αιτήσεων-καταγγελιών που αφορούν την ίδια υπόθεση και επομένως την ανάγκη για ταχύτερη ανταπόκριση της ελεγχόμενης υπηρεσίας στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

 

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.