ΤΟΠΙΚΑ

Μύκονος, τη φθονείς, αλλά και τη λατρεύεις… (αφιέρωμα)

Μύκονος, τη φθονείς, αλλά και τη λατρεύεις… (αφιέρωμα)

Με παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία, η Mύκονος είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά των Kυκλάδων. Χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατακλύζουν κάθε χρόνο τη γοητευτική Χώρα και τις υπέροχες οργανωμένες παραλίες του νησιού, απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη θάλασσα και την έντονη νυχτερινή ζωή. Τα  καλοκαίρια το σπουδαιότερο αξιοθέατο της Μυκόνου είναι οι κοσμικοί και οι celebrities.

Νότια της Τήνου, βόρεια της Νάξου και γενικά στις βόρειες Κυκλάδες, η Μύκονος έχει έκταση 85 τετρ. χλμ., μήκος ακτών 81 χλμ. και απόσταση από τον Πειραιά 96 ναυτικά μίλια.

 

Σύμφωνα με την παράδοση, το νησί οφείλει την ονομασία του στον ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου. Η Μύκονος έχει συνδεθεί με τη μυθική μορφή του Ηρακλή, αφού κάτω από τους διάσπαρτους γρανιτένιους βράχους του νησιού βρίσκονται θαμμένοι οι Γίγαντες, που σκότωσε ο ήρωας πολεμώντας στο πλευρό του πατέρα του, Δία, κατά τη Γιγαντομαχία.

Μύκονος, τη φθονείς, αλλά και τη λατρεύεις... (αφιέρωμα)Ως πρώτοι κάτοικοι του νησιού αναφέρονται οι Κάρες, οι Φοίνικες και οι Κρήτες. Τον 11ο αι. π.Χ. ιδρύθηκε από Ίωνες η αρχαία πόλη της Μυκόνου στη θέση της σύγχρονης πόλης (Χώρας). Η Μύκονος αποτέλεσε μέλος τόσο της Α’ όσο και της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους το νησί εντάχθηκε αρχικά στην Επαρχία των Νήσων και ακολούθως στο Θέμα του Αιγαίου. Επί Φραγκοκρατίας η Μύκονος καταλήφθηκε από τους Ενετούς. Το 1537 το νησί καταστράφηκε από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Μυκόνου στον επαναστατικό αγώνα του 1821, πρωταγωνιστικός δε ο ρόλος που διαδραμάτισε η ηρωίδα Mαντώ Mαυρογένους (1796/1797-1840).
Η Μύκονος είναι κάτι σαν το Κολωνάκι. Αγαπάνε να τη μισούν, αλλά όλοι εκεί βρίσκονται. Την κατηγορούν, αλλά αυτή διαφημίζει παγκοσμίως το ελληνικό καλοκαίρι. Με σημαία το παρεό και το μπικίνι το νησί γίνεται για λίγο μια πρωτεύουσα χωρίς πρωτόκολλο.
Αξιοθέατα
Στην πόλη της Μυκόνου, τη Χώρα και σε όλο σχεδόν το νησί θα δείτε το τυπικό κυβικό στυλ της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Μικρά, λευκά σπίτια και βίλες, μοιάζουν με κύβους ζάχαρης διασκορπισμένους πάνω στους
Μύκονος, τη φθονείς, αλλά και τη λατρεύεις... (αφιέρωμα)λόφους και τις παραλίες. Η χώρα της Μυκόνου ωστόσο προσφέρει ένα διαφορετικό αρχιτεκτονικό στυλ που είναι μοναδικό στην περιοχή. Κάθε σπίτι είναι κτισμένο παράλληλα με το δρόμο, με μικρά σκαλιά η πεζούλια. Τα ξύλινα ρέλια των σκαλιών είναι ζωγραφισμένα με διάφορα χρώματα όπως μπλε, κόκκινο η ώχρα και τα μπαλκόνια είναι ξύλινα.
Στη Χώρα υπάρχει και αρχαιολογικό μουσείο με πολλά ταφικά ευρήματα από τα Ρήνεια, γλυπτά, αγγεία, ειδώλια. Υπάρχει όμως και Λαογραφικό Μουσείο όπου εκτίθενται συλλογές από έπιπλα, εικόνες, γλυπτά και μουσικά όργανα.
Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Ναυτικό Μουσείο, λίγο έξω από τα Τρία Πηγάδια.
Στα αξιοθέατα πρέπει να προσθέσουμε το κλασικίζον Δημαρχείο, κτίριο του 1780 που κτίστηκε μετά την Ορλοφική περίοδο για να στεγάσει την έδρα του Ρώσου γενικού προξένου του Αρχιπελάγους και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη που στεγάζει 10.000 τόμους, μια πλούσια συλλογή από χαρακτικά, φωτογραφίες και έγγραφα του 17ου και 18ου αιώνα στο ισόγειο ενός θαυμάσιου αρχοντικού του 18ου αιώνα.
Το πρώτο που θα δείτε στο νησί είναι οι μύλοι, που είναι για τη Μύκονο ό,τι ο πύργος του Άϊφελ για το Παρίσι. Είναι ο,τι έχει απομείνει από τους εκατοντάδες που χτίστηκαν κατά τον 16ο αιώνα για να αλέθουν με τη βοήθεια του ανέμου που φυσάει με γενναιοδωρία, τα σιτηρά που έφερναν τα καράβια.
Κατεβαίνοντας από τους μύλους θα περάσουμε από τη Μικρή Βενετία με τα σπίτια να υψώνονται πάνω στο νερό. Στα καφέ ίσα που χωρούν να βγουν καρέκλες και τραπεζάκια, που είναι κολλημένα στον τοίχο. Το δειλινό στη Μικρή Βενετία, οι βόλτες στους ανεμόμυλους και τα γραφικά σοκάκια είναι ίσως κομμάτια της τουριστικής εκδοχής των διακοπών, την οποία όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρνηθείς .

Μύκονος, τη φθονείς, αλλά και τη λατρεύεις... (αφιέρωμα)Σε όλο το νησί υπάρχουν πάνω από 600 εκκλησίες. Η Παναγία η Παραπορτιανήστέκει από τον 16ο-17ο αιώνα, πίσω από τους Μύλους, στη χώρα της Μυκόνου και αποτελεί ένα ξεχωριστό αξιόλογο αρχιτεκτόνημα. Η συγκεκριμένη εκκλησία πήρε το όνομά της, από το σημείο όπου βρίσκεται, στη μικρή πύλη, «το παραπόρτι», του μεσαιωνικού τείχους της Μυκόνου και αποτελείται από πέντε μικρότερες εκκλησίες.
Στην Άνω Μερά, στην καρδιά της Μυκόνου, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν ένα μεσόγειο χωριό με παραδοσιακό χρώμα. Κάτασπρα σπίτια, γραφικά εκκλησάκια και ανεμόμυλοι συνθέτουν την εικόνα της περιοχής, όπου δεσπόζει η μονή της Παναγίας της Τουρλιανής, με τον ξυλόγλυπτο διάκοσμο, όπου φυλάσσονται σπάνιας αξίας εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια και κεντήματα.
H Zωοδόχος Πηγή, η Παναχρα, η Αγία Κυριακή, ο Άγιος Νικόλαος και η Αγία Ελένη είναι μερικές από τις πολλές μεταβυζαντινές εκκλησίες της Χώρας. Περισσότερες από 70 συνολικά είναι μέσα στην πόλη. Ο μεγάλος αριθμός τους εξηγείται με τα πολλά τάματα και τη συνήθεια των ντόπιων να τοποθετούν στους τοίχους των εκκλησιών τα οστά των νεκρών τους.
Κι αφού μιλάμε για μοναστήρια, όχι πολύ μακριά από την Άνω Μερά, ψηλά σε βουνοκορφή, βρίσκεται το μοναστήρι του Παλιοκάστρου του 17ου αιώνα, που ονομάστηκε έτσι λόγω της γειτνίασής του με το μεσαιωνικό κάστρο, του οποίου μόνο τα ερείπια σώζονται σήμερα. Από εκεί η θέα προς τη Φτελιά και το καταγάλανο πέλαγος είναι μοναδική.
Η Παναγία η Λαζαρια χτίστηκε υπό την αιγίδα του Λουδοβίκου του 14ου και είναι η παλιά εκκλησία των Καθολικών.

Mύκονος

Παραλίες – Φαγητό


Μύκονος, τη φθονείς, αλλά και τη λατρεύεις... (αφιέρωμα)

Το μπάνιο στη Μύκονο δεν είναι απλή υπόθεση είναι μια διαδικασία. Θα κολυμπήσετε στην Ελιά, την παραλία με τη χρυσαφένια άμμο. Στον Άγιο Σώστη, το Paradise και τον Πάνορμο. Ψιλή άμμο θα βρείτε στον Ορνό. Η Παράγκα ενδείκνυται για τους λάτρεις των beatch bars, ενώ η Αγία Άννα για τους λάτρεις της ηρεμίας. Άλλες όμορφες παραλίες είναι το Καλό Λιβάδι, η Ψαρρού, ο Άϊ Γιάννης, η Κάππαρη, ο Τούρλος, ο Καλαφάτης και ο Πάνορμος.
Ένα μικρό διάλειμμα για καλό θαλασσινό φαγητό στη Χώρα ή σε κοντινά γραφικά χωριά θα είναι ότι πιο αναζωογονητικό και απολαυστικό, δίνοντας σου ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα. Δύσκολα θα βρείτε κουζίνα, γαστρονομική τάση, μοντέρνα τεχνική και πρώτη ύλη απούσα από το νησί. Πικάντικη τυροβολιά, καπνιστή λούζα, λουκάνικα, αρνί και νόστιμη αστακομακαρονάδα είναι μερικά από τα παραδοσιακά εδέσματα της Μυκόνου.
Σήκωσε ψηλά τη μύτη
Τι έφερε τη Μύκονο στη πρώτη γραμμή του τουρισμού διεθνώς; Ξεκίνησε ττην τουριστική της καριέρα σαν το νησί-πρόκληση, ελεύθερο, χωρίς ταμπού, με πολλούς ξένους. Στις παραλίες που δεν υπήρχε πρόσβαση από το δρόμο, παρά μόνο με τα καραβάκια, έκαναν μπάνιο κυρίως γυμνιστές. Αυτό προσέλκυσε πολλούς ξένους. Όλα άρχισαν σχετικά απλά με πρωταγωνιστές ένα δημοσιογράφο και έναν παπαράτσι που ήταν σε μόνιμη βάση στο λιμάνι, αποθανατίζοντας τους επώνυμους που πέρναγαν από εκεί. Με αυτό τον τρόπο οι φωτογραφίες έφταναν στις εφημερίδες και τα περιοδικά της Ευρώπης, από τη δεκαετία του 60, εκτοξεύοντας το δείκτη επισκεψιμότητας των επωνύμων στα ύψη. Δεν ήταν όμως αυτό αρκετό. Προ λίγων μόνο ετών η Χώρα της Μυκόνου βραβεύτηκε ως η δεύτερη καθαρότερη πόλη στην Ευρώπη μετά το Μόντε Κάρλο. Ναός των κοσμικών, Μέκκα του shopping με φίρμες που δεν βλέπεις ούτε στην Αθήνα θα τα βρεις στην σταρ του ελληνικού καλοκαιριού.

Μύκονος, τη φθονείς, αλλά και τη λατρεύεις... (αφιέρωμα)
Όμως, η εύκολη διαφήμιση λειτούργησε αρνητικά κι Μύκονος σήκωσε, όπως λέει ο λαός, πολύ ψηλά τη μύτη και έγινε ένα πανάκριβο νησί. Ο καταναλωτισμός έγινε το βασικό στοιχείο του νησιού. Όλοι είδαμε πέρυσι τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τις ρεζερβέ ξαπλώστρες στη Ψαρού με τιμή 200 ευρώ την ημέρα!
Φαίνεται ότι οι πλούσιοι που επισκέπτονται το “Νησί των Ανέμων”, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι συχνά τη Μύκονο, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν € 120.000 για ένα μπουκάλι σαμπάνιας , μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του πανέμορφου νησιού.
Με 120.000 ευρώ που κοστίζει το μπουκάλι αυτό της Armand De Brignac Methuselah Μίδας κάποιος θα μπορούσε εύκολα να αγοράσει ένα διαμέρισμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου. Σε άλλες χώρες η ακριβότερη τιμή για το ίδιο μπουκάλι βρέθηκε στο Μαϊάμι, όπου πωλήθηκε για 120.000 δολάρια ΗΠΑ.
Αρκετά κοντά στην ίδια λίστα η Armand De Brignac Methuselah Rose κοστίζει €72,000 (£57,000).
Σε κεντρικό beach bar, η μια καράφα για σφηνάκια  «Καρπούζι»  χρεώνεται 80  ευρώ, ενώ η τιμή κοστολογίου είναι μόλις 7 ευρώ!  Με ποια τιμολογιακή πολιτική, ένα αναψυκτικό κοστίζει 8 ευρώ; Όσο για τις παραλίες της; Έχει σίγουρα τις πιο οργανωμένες, αλλά όχι τις καλύτερες. Το ότι τα περιοδικά και η τηλεόραση, τη Μύκονο την ανέδειξαν στο καλύτερο νησί  δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Οι εποχές έχουν αλλάξει.
Oι πειρασμοί για ξενύχτι είναι πολλοί.Η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου είναι για πολλούς, ο βασικός λόγος της επίσκεψής τους. Η φήμη της συγκρίνεται με αυτή της Ibiza. Η ζωή ξεκινά νωρίς για κοκτέιλ στη Μικρή Βενετία και συνεχίζεται μέχρι τα ξημερώματα για χορό με θέα την ανατολή. Η διασκέδαση στη Μύκονο είναι για όλες τις ώρες, όχι όμως για όλα τα πορτοφόλια.

Μύκονος, τη φθονείς, αλλά και τη λατρεύεις... (αφιέρωμα)
Από τη μια πρέπει να χαιρόμαστε που έχουμε έναν τοπ προορισμό για διακοπές ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο με μεγάλο πορτοφόλι, αυτούς που ζητάμε για τουρίστες δηλαδή. Από την άλλη, όμως, η Μύκονος έχει γίνει ένας απαγορευτικά ακριβός προορισμός για τον μέσο Έλληνα.  Για να αράξουν 3 άτομα στην παραλία και να πιει ο καθένας από ένα ποτήρι νερό πόσα θα πρέπει να πληρώσουν; Η τιμή είναι 27 ευρώ το άτομο! Η φάση δικαιολογείται μόνο αν παίρνεις τις ξαπλώστρες μαζί σου όταν φεύγεις και αν το νερό είναι αγιασμός.
Όμως, στο “Νησί των Ανέμων” δεν είναι όλα γκρίζα. Τα ξενοδοχεία της και γενικώς οι παροχές στη διαμονή είναι σαφώς πάνω από το μέσο όρο, αν και εκεί υπάρχει θέμα με τις τιμές. Έσπασε το φράγμα των 500 ευρώ η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στη Μύκονο για τον μήνα Αύγουστο 2015, ξεπερνώντας ακόμη και το κόστος διαμονής στα πολυτελή καταλύματα του Μόντε Κάρλο, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που αποτυπώνονται στον κατάλογο ξενοδοχειακών τιμών της Trivago.
Μετά το περσινό ρεκόρ των 2 εκατ. επισκεπτών και με κορυφαία διεθνή brands να ενισχύουν ακόμη περισσότερο το κοσμοπολίτικο προφίλ της, η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού ζει φέτος το πιο καυτό καλοκαίρι της. “Παραδειγματιζόμενοι και όχι μιμούμενοι, μπορούμε να πάρουμε θετικά στοιχεία και βέλτιστες πρακτικές από άλλα μέρη, όπως, ας πούμε, ένας καλαίσθητος κάδος σκουπιδιών, η υπογειοποίηση των κεραιών της Χώρας και η ανάπλαση της περιοχής των ανεμόμυλων”, δηλώνει ο δήμαρχος.
Κοντινές εκδρομές
Να επισκεφθείτε τη Δήλο, ένα νησί που, εκτός από ενέργεια, έχει μια συναρπαστική ιστορία. Επίσης, να κάνετε μια θαλάσσια βόλτα στα νησάκια Ρήνεια και Τραγονήσι. Η Ρήνεια ήταν το “μαιευτήριο” και το ¨νεκροταφείο” της Δήλου. Σύμφωνα με το χρησμό του Απόλλωνα δεν επιτρεπόταν να γεννηθεί και να πεθάνει άνθρωπος στη Δήλο, γι αυτό οι ετοιμόγεννες και οι ετοιμοθάνατοι πήγαιναν με τη βάρκα στη γειτονική Ρήνεια! Είναι ακατοίκητη, βραχώδης και απόκρυμνη, αλλά παρουσιάζει κι αυτή αρχαιολογικό ενδιαφέρον, παρόλο που σήμερα ζει στη σκιά της Δήλου.
Περισσότερα για τη Δήλο ΕΔΩ!
Στη Μύκονο μπορείτε να ασχοληθείτε με πολλά θαλάσσια σπορ καθώς και καταδύσεις, ψάρεμα, ιππασία, θαλάσσιο σκι η σέρφινγκ. Επίσης υπάρχουν καθημερινές εκδρομές στις παραλίες. Οι καλύτερες ώρες για να απολαύσετε την πόλη της Μυκόνου είναι νωρίς το πρωί όταν όλα τα πλήθη των ξενύχτηδων έχουν πάει στα ξενοδοχεία για ύπνο και για να αποκτήσουν δυνάμεις για την επόμενη νύχτα. Ο περίπατος στα ασβεστωμένα δρομάκια της Μυκόνου το πρωί είναι μια αξέχαστη εμπειρία.
Η καλύτερη περίοδος για να πας στη Μύκονο; Από το Πάσχα μέχρι του Αγίου Πνεύματος και τον Σεπτέμβριο, που ο καιρός παραμένει καταπληκτικός, αλλά δεν έχει τόσο κόσμο.

ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΥΣΤΙΛΙΑΔΗ-ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝ ΛΕΥΚΩ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.