ΤΟΠΙΚΑ

Μύκονο και τα νησιά των Κυκλάδων, πως διαμορφώνονται οι τάσεις τα τελευταία χρόνια

Μύκονο και τα νησιά των Κυκλάδων, πως διαμορφώνονται οι τάσεις τα τελευταία χρόνια

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ταξιδιώτες στο πλαίσιο της έρευνας και προετοιμασίας του ταξιδιού τους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η διαδικτυακή έρευνα / αναζήτηση για διαμονή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία να παρακολουθήσουμε πώς διαμορφώθηκε το ενδιαφέρον ταξιδιωτικής ζήτησης για διαμονή στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Νάξο  από το το 2019 έως το 2022.

Τάσεις Ταξιδιωτικής Ζήτησης μέσω διαδικτύου 2019 – 2022 

Η αναζήτηση για έναν προορισμό αλλάζει κατά τη διάρκεια του έτους ανάλογα με το στάδιο του ταξιδιού στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης (όνειρο/έμπνευση, αναζήτηση/έρευνα/οργάνωση, κράτηση, εμπειρία/διαμονή, διαμοιρασμός εμπειρίας) και φυσικά ανάλογα με τα high seasons των νησιών. Σε σχέση με τα προηγούμενα έτη παρατηρήσαμε αύξηση του ενδιαφέροντος των χρηστών για διαμονή στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Νάξο. Αυτό το γεγονός σίγουρα επηρεάστηκε από την εποχή σταδιακής ανάκαμψης της χώρας μετά από τους διάφορους περιορισμούς στα ταξίδια και της καραντίνας. Επίσης, είναι σημαντικό πως ολοένα και περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για εύρεση πληροφοριών, ενημερώσεων καθώς και την οργάνωση των ταξιδιών τους.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Στη χρονολογική απεικόνιση των αναζητήσεων βλέπουμε πως το 2022 ξεπέρασε κατά πολύ τον όγκο που παρατηρήθηκε για το 2021 καθώς και για το 2019. Για τον προορισμό της Σαντορίνης είχαμε μια γενική αύξηση των αναζητήσεων με μεγάλη άνοδο μετά τον Απρίλιο του 2022. Ο Ιούνιος φάνηκε πως ήταν ο μήνας με τον υψηλότερο όγκο αναζήτησης και γενικά τη περίοδος Μαΐου-Αυγούστου διατηρήθηκε ο όγκος αναζήτησης σε υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα είχαμε αύξηση κατά 51% στη διαφορά του συνολικού όγκου αναζητήσεων σε σχέση με το 2019 και αύξηση κατά 79% σε σχέση με το 2021.

Οι Τοπ χώρες συνολικά για το 2022

Οι κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στη Σαντορίνη για το 2022 ήταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολουθούν με σημαντική διαφορά η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Σημαντικές είναι και οι αγορές-χώρες που συμπληρώνουν τη δεκάδα που είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Η μεγάλη διαφορά με την κατάταξη των τοπ χωρών σε σχέση με το 2021 είναι πως η τοπ χώρα ήταν το Ηνωμένο βασίλειο και ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

ΤΟΠ 10 χώρες 2022

1. ΗΠΑ

2. Ηνωμένο Βασίλειο

3. Ιταλία

4. Γαλλία

5. Γερμανία

6. Ισπανία

7. Ιρλανδία

8. Πολωνία

9. Ολλανδία

10. Σουηδία

Ανάλυση 2022 vs 2019, 2022 vs 2021

Για το 2022 παρατηρείται σημαντική αύξηση των αναζητήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος για όλες τις χώρες παρακολούθησης. Σε σχέση με το 2019, όλες οι εμφανιζόμενες χώρες παρουσιάζουν επίσης αύξηση σε μικρότερο όμως βαθμό. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή για το 2022 σε σχέση με το 2019 είχαν η Ιρλανδία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σε σχέση με το 2021 έντονη αύξηση των αναζητήσεων είχαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

ΜΥΚΟΝΟΣ

Στη χρονολογική απεικόνιση των αναζητήσεων βλέπουμε πως το 2022 ξεπέρασε κατά πολύ τον όγκο που παρατηρήθηκε για το 2021 καθώς και για το 2019. Για τον προορισμό της Μυκόνου είχαμε μια γενική αύξηση των αναζητήσεων με μεγάλη άνοδο μετά τον Απρίλιο του 2022. Ο Ιούνιος φάνηκε πως ήταν ο μήνας με τον υψηλότερο όγκο αναζήτησης και γενικά τη περίοδος Απριλίου-Αυγούστου  διατηρήθηκε ο όγκος αναζήτησης σε υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα είχαμε αύξηση κατά 54% στη διαφορά του συνολικού όγκου αναζητήσεων σε σχέση με το 2019 και αύξηση κατά 78% σε σχέση με το 2021.

Οι Τοπ χώρες συνολικά για το 2022

Οι κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στη Μύκονο για το 2022 ήταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Σημαντικές είναι και οι αγορές-χώρες που συμπληρώνουν τη δωδεκάδα που είναι ο Καναδάς, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Ελβετία, το Ισραήλ, η Ολλανδία και η Αυστρία. Η μεγάλη διαφορά με την κατάταξη των τοπ χωρών σε σχέση με το 2021 είναι πως οι τοπ 5 χώρες ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία.

ΤΟΠ 10 χώρες 2022

1. Ηνωμένο Βασίλειο

2. ΗΠΑ

3. Ιταλία

4. Γαλλία

5. Γερμανία

6. Καναδάς

7. Ισπανία

8. Αυστραλία

9. Ελβετία

10. Ισραήλ

Ανάλυση 2022 vs 2019, 2022 vs 2021

Για το 2022 παρατηρείται σημαντική αύξηση των αναζητήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος για όλες τις χώρες παρακολούθησης. Σε σχέση με το 2019, όλες οι χώρες παρουσιάζουν επίσης αύξηση σε μικρότερο όμως βαθμό. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή για το 2022 σε σχέση με το 2019 είχαν η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σε σχέση με το 2021 έντονη αύξηση των αναζητήσεων είχαν η Αυστραλία και ο Καναδάς.

ΝΑΞΟΣ

Στη χρονολογική απεικόνιση των αναζητήσεων βλέπουμε πως το 2022 ξεπέρασε κατά πολύ τον όγκο που παρατηρήθηκε για το 2021 καθώς και για το 2019. Για τον προορισμό της Νάξου είχαμε μια γενική αύξηση των αναζητήσεων με μεγάλη άνοδο μετά τον Μάιο του 2022. Ο Ιούνιος φάνηκε πως ήταν ο μήνας με τον υψηλότερο όγκο αναζήτησης και γενικά τη περίοδος Μαΐου-Αυγούστου  διατηρήθηκε ο όγκος αναζήτησης σε υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα είχαμε αύξηση κατά 76% στη διαφορά του συνολικού όγκου αναζητήσεων σε σχέση με το 2019 και αύξηση κατά 97% σε σχέση με το 2021.

Οι Τοπ χώρες συνολικά για το 2022

Οι κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στη Νάξο για το 2022 ήταν η Γερμανία, ενώ ακολουθούν με σημαντική διαφορά οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία. Σημαντικές είναι και οι αγορές-χώρες που συμπληρώνουν τη δεκάδα που είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πολωνία. Η μεγάλη διαφορά με την κατάταξη των τοπ χωρών σε σχέση με το 2021 είναι πως η τοπ χώρα ήταν η Γερμανία με μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις άλλες χώρες και ακολουθούσαν η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

ΤΟΠ 10 χώρες  2022

1. Γερμανία

2. ΗΠΑ

3. Ηνωμένο Βασίλειο

4. Ιταλία

5. Γαλλία

6. Αυστρία

7. Ελβετία

8. Ολλανδία

9. Βέλγιο

10. Πολωνία

Ανάλυση 2022 vs 2019, 2022 vs 2021

Για το 2022 παρατηρείται σημαντική αύξηση των αναζητήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος για όλες τις χώρες παρακολούθησης. Σε σχέση με το 2019, όλες οι χώρες παρουσιάζουν επίσης αύξηση σε μικρότερο όμως βαθμό. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή για το 2022 σε σχέση με το 2019 είχαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σε σχέση με το 2021 έντονη αύξηση των αναζητήσεων είχαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία..

Σχετικά με την έρευνα:

Αποτελεί μέρος του εγχειρήματος Tourix Analytics, της εταιρείας Tourix, που εξειδικεύεται στο Τουριστικό Μάρκετινγκ με σκοπό την αξιοποίηση εξειδικευμένων δεδομένων και εργαλείων κ για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε σχέση με τις τάσεις της ταξιδιωτικής ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς.

Η έρευνα βασίζεται στον όγκο αναζητήσεων που συλλέχθηκε χρησιμοποιώντας όρους αναζητήσεων που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την διαμονή στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Νάξο. Δείτε αναλυτικότερα στοιχεία για την Τουριστική Ζήτηση μέσω διαδικτύου σε σχέση με διαμονή για τους προορισμούς της Σαντορίνης: https://analytics.tourix.gr/santorini/(link is external), της Μυκόνου: https://analytics.tourix.gr/mykonos/ (link is external) και της Νάξου: https://analytics.tourix.gr/naxos/ (link is external)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.