ΤΟΠΙΚΑ

Μπουλντόζες στη Μύκονο με εντολή εισαγγελέα

Μπουλντόζες στη Μύκονο με εντολή εισαγγελέα
Οι Αρχές είναι έτοιμες για την κατεδάφιση πολυτελών αυθαιρέτων σε Χώρα, Άνω Μερά και σε δημοφιλείς παραλίες

Τα «ψέματα» στη Μύκονο φαίνεται πως τελειώνουν. Οπως όλα δείχνουν, πλησιάζει η ώρα που οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά, «σαρώνοντας» τα πρώτα αυθαίρετα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, κλιμάκιο των επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος φτάνει εκ νέου στο νησί προκειμένου να προχωρήσει η κατεδάφιση εννέα αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία έχουν κάνει «κατάληψη» σε αιγιαλό. Μεταξύ αυτών και αυθαίρετες κατασκευές, περίπου 500 τ.μ., πολύ γνωστού και πολυτελούς εστιατορίου που λειτουργεί στην παραλία Ψαρρού, με τους ιδιοκτήτες του να προσπαθούν με προσφυγές να αποτρέψουν την κατεδάφιση.

Ηδη στο λιμάνι του Ορνού έχει δέσει από τις αρχές της εβδομάδας το «πλωτό» του σπίτι ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, που εποπτεύει όλες τις έρευνες, μετά την παραγγελία που έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος να μπει επιτέλους μια τάξη στο Νησί των Ανέμων. Και είναι γνωστό στους παροικούντες τη «δικαστική Ιερουσαλήμ» ότι ο Οδ. Τσορμπατζόγλου, όπως έχει δείξει η έως τώρα πορεία του, είναι ένας από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που δεν πτοούνται, ενώ θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει εις πέρας το συντομότερο δυνατό την «επιχείρηση Μύκονος» της οποίας ηγείται. Τα πρώτα αυθαίρετα κτίσματα που θα κατεδαφιστούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», βρίσκονται σε γνωστές παραλίες της Μυκόνου, όπως η Μυρσίνη και η Φτελιά. Κατόπιν, δε, των κατευθύνσεων που έχει δώσει ο εισαγγελικός λειτουργός, έχει προετοιμαστεί το έδαφος για την κάθοδο των επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εχουν δηλαδή εντοπιστεί τα ακριβή σημεία όπου βρίσκονται οι παράνομες κατασκευές, ενώ έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης των βαρέων οχημάτων που θα κάνουν τις κατεδαφίσεις. Παράλληλα, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, τους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος θα συνδράμουν δυνάμεις των ΜΑΤ και στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., ούτως ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία. Ενα πρώτο βήμα για να σταματήσει η έντονη δραστηριότητα που είχε ξεκινήσει τον χειμώνα στο νησί είναι η κατάσχεση εκσκαφικών μηχανημάτων, που χρησιμοποιούσαν άτομα τα οποία πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να εκτελούν παράνομες εργασίες.

Αρχαιολογικοί χώροι

Εκτός από τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, όμως, ο εισαγγελέας Τσορμπατζόγλου έχει βάλει στο στόχαστρό του και όσα ακίνητα βρίσκονται σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και οι ιδιοκτήτες τους, κατά παράβαση της νομοθεσίας, έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια χωρίς να έχει γίνει σχετικό ερώτημα προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ο Οδ. Τσορμπατζόγλου έδωσε ήδη εντολή στην εισαγγελέα Πρωτοδικών να εξετάσει όλες τις περιπτώσεις ακινήτων σε Χώρα, Ανω Μερά και άλλες περιοχές όπου έχουν ανευρεθεί αρχαία, προκειμένου να διακριβώσει εάν διαθέτουν άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σε εξέλιξη, όμως, είναι και μία ακόμη σημαντική έρευνα, την οποία ο Οδ. Τσορμπατζόγλου έχει αναθέσει, λόγω μείζονος σημασίας, σε ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό και συγκεκριμένα σε αντεισαγγελέα Εφετών. Η έρευνα αυτή αφορά υψηλά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για αυθαίρετες κατασκευές, τα οποία, μετά από προσφυγή των παραβατών στα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), έχουν μειωθεί δραστικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «R», οποιαδήποτε μείωση ξεπερνά το 30% θα μπει στο εισαγγελικό μικροσκόπιο. Η «ατζέντα» του Οδ. Τσορμπατζόγλου περιλαμβάνει επίσης εντατικοποίηση των ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με στόχο τον περιορισμό της ηχορύπανσης, καθώς και σε επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ. Ο έλεγχος των τελευταίων θα γίνει από το Λιμενικό, το οποίο θα διερευνήσει αφενός αν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, αφετέρου αν απασχολούν το απαιτούμενο από τον νόμο εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα με τα παραπάνω, ωστόσο, μάστιγα για το νησί αποτελεί και η ευρεία διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και σε αυτό το κομμάτι θα υπάρξουν εξελίξεις, στο πλαίσιο μιας «αντισυμβατικής», όπως τη χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές, έρευνας, η οποία θα επεκταθεί σε σημεία που έως σήμερα έμεναν σχεδόν στο απυρόβλητο: σε βίλες και σκάφη αναψυχής.
πηγη real.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.