ΤΟΠΙΚΑ

Μνήμη στους Ανεμόμυλους της Χώρας Μυκόνου

Μνήμη στους Ανεμόμυλους της Χώρας Μυκόνου
Καλλιτεχνική εγκατάσταση με τη μέθοδο 3D projection mapping Κάτω Μύλοι Μυκόνου Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 10μμ - 6πμ

Οι Ανεμόμυλοι της Χώρας Μυκόνου, ένα από τα πιο γνωστά κυκλαδίτικα  τοπόσημα, μοιάζουν να παίρνουν ζωή μέσα από το έργο Μνήμη της εικαστικού Νάντιας Σκορδοπούλου σε μία ολονύκτια προβολή στις 15 Αυγούστου 2019. Μία in situκαλλιτεχνική εγκατάσταση, η οποία μεταμορφώνει το τοπίο προσωρινά, με τη μέθοδο του 3Dmapping, σε ένα καμβά διανοητικού κόσμου.  

Η Μνήμη αντιπαραθέτοντας την ψηφιακή κινούμενη εικόνα μέσα στη φυσική, διερευνά τον μετασχηματισμό του σύγχρονου περιβάλλοντός και την μετατόπισή του από το υλικό στο «άυλο». Μία μετατόπιση αποτέλεσμα της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας που επηρεάζει τόσο το φυσικό – αστικό τοπίο όσο και την ανθρώπινη επικοινωνία και συμπεριφορά.

Οι φωτεινές, έγχρωμες εικόνες των βιντεο-προβολών της εγκατάστασης, δημιουργούν μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της απομόνωσης και της απόλυτης συνδεσιμότητας. Ενώ λέξεις – προτάσεις μοιάζουν να ανακτώνται από μία κοινή μνήμη.

Παράλληλα η Μνήμη αναζητά την αρχική ταυτότητα των ίδιων των μνημείων που αποτελούν το εικαστικό μέσο προβάλλοντας εικόνες από το παρελθόν τους και υπογραμμίζοντας ότι η ίδια τους η ύπαρξη αποτελεί πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της μνήμης του τόπου.

Τέλος, η Μνήμη αναφέρεται στην μνήμη των ψηφιακών δεδομένων, μία νέα συνήθεια όπου η ζωή, οι σκέψεις και οι εμπειρίες των ανθρώπων καταγράφονται στη μνήμη των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, ενώ στη συνέχεια αναβιώνονται μέσα από την ψηφιακή τους μορφή, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να δημιουργούνται “κατασκευασμένες εμπειρίες” και ταυτότητες.

Συνεργάτες:

Ευάγγελος Τσαρούμης , (τεχνικός video mapping)

Νίκος Σκορδόπουλος (εικονολήπτης)

Μαρία Κονιώτη (αρχαιολόγος)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.