ΤΟΠΙΚΑ

Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικοί θησαυροί όχι «μπαταρίες» για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικοί θησαυροί όχι «μπαταρίες» για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα
Γενικής Συνέλευσης Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων με ψήφισμα

Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους φορείς, συλλόγους και συλλογικότητες στις Κυκλάδες καθώς και σε όλη την Ελλάδα διαμαρτυρόμενες ενάντια στην επερχόμενη καταστροφή μοναδικών τοπίων, οικοσυστημάτων και παραγωγικών δραστηριοτήτων που δρομολογείται με την εγκατάσταση υπερμεγεθών αιολικών πάρκων.

Αναγνωρίζουμε τη κεφαλαιώδη σημασία της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες για τη βιωσιμότητα του πλανήτη καθώς και το βάρος που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν συγκεκριμένες περιοχές για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Εντούτοις, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, η ελαστικοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, η μη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις δρομολογούμενες «επενδύσεις» δημιουργούν ένα δυστοπικό τοπίο.  

Τα νησιά μας με το απαράμιλλο φυσικό και ανθρωποκεντρικό περιβάλλον, δεν μπορούν και δεν θα σηκώσουν το βάρος μιας αλόγιστης ανάπτυξης προς όφελος ελάχιστων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, με αντίτιμο την καταστροφή του τοπίου, της βιοποικιλότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του τουρισμού, που αποτελούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και πηγή ζωής για τους κατοίκους.

«Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση» σημαίνει ότι όλοι μοιραζόμαστε τα βάρη. Δυστυχώς, εκείνο το οποίο προωθείται είναι η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση εγκατάστασης, η επέλαση «επενδυτικών σχημάτων» με πρόσχημα την «ανάπτυξη» και η ακόμα μεγαλύτερη απλούστευση περιβαλλοντικών προϋποθέσεων. Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα, πόσο πράσινη είναι αυτή η ανάπτυξη και για ποιους είναι δίκαιη;

Διεκδικούμε

1. την παύση έκδοσης αδειών παραγωγής και λειτουργίας στις Κυκλάδες μέχρι την επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
2. την παύση των διώξεων για τους νησιώτες/νησιώτισσες που αντιστέκονται και μάχονται για τους τόπους τους
3. τη ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαβουλεύσεις σχεδιασμού και όλων των σταδίων αδειοδότησης
4. τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων για αποκεντρωμένη, καθαρή τοπική ενέργεια με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.