ΤΟΠΙΚΑ

Μια σημαντική για την Μύκονο περιβαλλοντική μελέτη

Μια σημαντική για την Μύκονο περιβαλλοντική μελέτη
Ο δήμος Μυκόνου προχωρά σε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μυκόνου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Διερεύνηση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης νότιου παραλιακού μετώπου της νήσου Μυκόνου, σε συνδυασμό με ενδεχόμενο κίνδυνο διάβρωσης των ακτών λόγω της κλιματικής αλλαγής ή/και παράκτιων επεμβάσεων».
Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η συνεργασία των 2 πλευρών η οποία αποσκοπεί στην διασφάλιση της επίτευξης του κοινού τους στόχου, δηλαδή στην εκπόνηση έρευνας για:
α) την προσομοίωση, με τη χρήση προηγμένων μαθηματικών ομοιωμάτων, των κυματογενών διεργασιών διάβρωσης των ακτών του νότιο παραλιακού μετώπου της Μυκόνου,
β) την διερεύνηση πιθανών μεταβολών στην ακτογραμμή από την κατασκευή λιμενικών έργων,
γ) συλλογή δειγμάτων νερού και στερεών αποβλήτων από τον θαλάσσιο χώρο του νότιου παραλιακού μετώπου της Μυκόνου,
δ) συλλογή δειγμάτων νερού από την εκροή της ΕΕΛ Μυκόνου, που εκβάλει στο νότιο παραλιακό μέτωπο της νήσου, και
ε) την εργαστηριακή ανάλυση αυτών των δειγμάτων.
Η έρευνα θα εκπονηθεί από ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με επιστήμονες του Δήμου Μυκόνου και θα βασιστεί σε δειγματοληψία και επεξεργασία δεδομένων καθώς και ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων μαθηματικών ομοιωμάτων διεργασιών διάβρωσης ακτών. Τονίζεται εδώ ότι η διάβρωση των ακτών (δηλαδή η μείωση του πλάτους των αμμωδών ακτών) οδηγεί σε υποβάθμιση της τουριστικής αξίας της περιοχής αλλά και θέτει σε κίνδυνο τις υποδομές (τοίχους, δρόμους, δίκτυα, κλπ) και ίσως και την ίδια ασφάλεια των πολιτών. Επίσης επισημαίνεται ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση των ακτών με ανθρωπογενείς ρυπογόνες ουσίες συμβάλει στην υποβάθμιση όχι μόνο της τουριστικής αξίας του νησιού αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.