ΤΟΠΙΚΑ

«Μια πόλη και ένα νησί το σώζουν μόνο οι ευσεβείς, ευγενείς και πολιτισμένοι κάτοικοί του»

«Μια πόλη και ένα νησί το σώζουν μόνο οι ευσεβείς, ευγενείς και πολιτισμένοι κάτοικοί του»

Με αυτά τα λόγια, ο Σεβααμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ συνεχάρη το πλήθος των Μυκονίων, που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό Παναχράντου Χώρας Μυκόνου, για την εμμονή τους στις πατρώες παραδόσεις και την αφοσίωσή τους στην Εκκλησία, κατά την τελεσθείσα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ως άνω Ιερό Ναό, ο οποίος, σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, φιλοξένησε από το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος το νηστειών, την ιερά εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής.
Παρέστησαν οι Βουλευτές Κυκλάδων κα Αικατ. Μονογυιού και κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Διαφάνειας κ. Πρίγγος, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωσταντίνος Κουκάς, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Λιμενάρχης Μυκόνου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, ο προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες Μυκόνου, ο Διοικητής της Αεροπορικής Βάσης Μυκόνου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Άνω Μεράς, η Πρόεδρος και μέλη της Αδελφότητας Ανωμεριτών, Πρόσκοποι από τη Θήρα και τη Μύκονο, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στον αναστάσιμο χαρακτήρα του Σαββάτου του Λαζάρου, σε αντίθεση με το νεκρώσιμο χαρακτήρα των άλλων Σαββάτων του Εκκλησιαστικού έτους, καθώς με την Ανάσταση του Λαζάρου, στο πρόσωπο του οποίου συμβολίζεται ο άνθρωπος, πιστοποιείται και η δική μας, η κοινή Ανάσταση, και ανεμνήσθη κεκοιμημένων Ιερέων, Επιτρόπων και Ιεροψαλτών του Ναού, καθώς και του μακαριστού Προκατόχου του Δωροθέου Α’ (Στέκα), του Μυκονίου.
Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Εφημέριο του Ναού Πρωτοπρ. Βασίλειο Τζανιδάκη, και τους συνεργάτες του για την φιλοξενία της ιεράς Εικόνος, και τους συλλειτουργήσαντας Εφημερίους του Ιερού Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και Οικονόμο Λουκά Βασάλο, τους προσελθόντες και συμμετάσχοντες στις τελεσθείσες Ιερές Ακολουθίες κατά το διάστημα της φιλοξενίας της Αγίας Εικόνας και ευχήθηκε σε όλους για το Άγιο Πάσχα.
Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ετέθη επικεφαλής της τριώρου λιτανευτικής πομπής, προς την Ιερά Μονή Τουρλιανής, στην Άνω Μερά, της οποίας προεπορεύονταν οι Μέλη των Σωματείων της Αδελφότητος Ανωμεριτών, των Λεμβούχων Μυκόνου και και Μ. Γιαλού, του Φιλανθρωπικού Συλλόγου” Μυκονιάτικη Αλληλεγγύη”, του πολιτιστικού Συλλόγου «Μαντώ», του Συλλόγου Γυναικών «Ανωμερίτισσες» του Αθλητικου Συλλόγου Άνω Μεράς και μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς, με τη Διευθύντρια και Διδασκάλους, με τις σημαίες τους και ακολουθούσαν εκατοντάδες Μυκονίων, κάθε ηλικίας.
Προ των πυλών της Μονής, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στο δισαιώνιο αυτό πάτριο έθος και συνεχάρη τους Μυκονίους για την εμμονή τους στις πατρώες παραδόσεις και ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, Αρχιμ. Αλέξιο Παπαδόπουλο και το ποιμαντικό του έργο και την ανύστακτη μέριμνά του για την συντήρηση, ανακαίνιση και ανάδειξη του Θεομητορικού αυτού καθιδρύματος.
Αύριο το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα ιερουργήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μυκόνου και εν συνεχεία θα προστεί της λαμπράς Λιτανείας της Βαϊοφόρου, η οποία αποτελεί πατροπαράδοτο έθος, συνέχεια της Βυζαντινής και Τσαρικής παραδόσεως “Ο Περίπατος του Αυτοκράτορα”.

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.