ΤΟΠΙΚΑ

Μια λαμπερή βραδιά η γιορτή της Τυροβολιάς(video)

Μια λαμπερή βραδιά η γιορτή της Τυροβολιάς(video)
Με τιμώμενο πρόσωπο τον Ηλία Μαμαλάκη μια ξεχωριστή νότα παράδοσης στην γιορτή της Τυροβολιάς

Ο Δήμος Μυκόνου και η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου τίμησαν  στο Ματογιάννι τον Ηλία Μαμαλάκη,έναν άνθρωπο που έβαλε για τα καλά την Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα, τις τοπικές γεύσεις και συνήθειες, αλλά κυρίως την αγάπη για τη μαγειρική μέσα στα σπίτια μας.
Η Εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Κτηνοτροφία και την Τυροκομία της Μυκόνου.

Ο Γιώργος Ρουσουνέλος εκπροσώπησε τον δήμαρχο  που για διοικητικούς λόγους δεν βρέθηκε στην εκδήλωση.

Ο Δήμος Μυκόνου και όλοι οι Μυκονιάτες, είμαστε ιδιαίτερα  χαρούμενοι για την αποψινή έναρξη του τριήμερου αφιερώματος στη γαστρονομία της Μυκόνου με θέμα την τυροβολιά. Ιδιαίτερους χαιρετισμούς απευθύνει ο δήμαρχος κος Κωνσταντίνος Κουκάς ο οποίος για διοικητικούς λόγους δεν βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας, αλλά μεταφέρει την στήριξή του στην προσπάθεια αυτή που τιμά τον τόπο μας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Κυρίες και Κύπριοι φίλες και φίλοι

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση που έγινε το φθινόπωρο του 2014 για την προβολή ενός άλλο τυριού της Μυκόνου, την κοπανιστή, σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, να ξαναβρεθούμε για τρεις ημέρες, να μιλήσουμε, να γευτούμε σε διάφορους πειραματισμούς και να προβάλουμε ένα άλλο εξαίσιο μυκονιάτικο τυρί, την τυροβολιά.

Σήμερα, όλοι πλέον γνωρίζουμε πως η γαστρονομική σκηνή ενός τόπου είναι μέρος όχι μόνο της ταυτότητάς του αλλά και ιδιαίτερα αξιόλογο μέρος του τουριστικού προϊόντος του. Βεβαιωμένα, μεγάλο ποσοστό επισκεπτών, επιστρέφει ξανά και ξανά σε ένα μέρος γιατί η γεύση είναι μνήμη, και ταυτόχρονα συνθήκη για ποιοτικές διακοπές. Στη Μύκονο του 2019, έχουμε την τιμή να έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή με εθνικό και διεθνές ενδιαφέρον, πολλούς και καλούς μάγειρες ή σεφ αλλά και πολλά άρθρα και βραβεύσεις. Είναι γεγονός πως είμαστε στο κέντρο της γαστρονομικής δημοσιότητας, και είμαστε περήφανοι και γι΄ αυτό.

Τυρός (τυρί) και βάλλω για την ρίζα της λέξης. Η τυροβολιά ή τ΄ροβολιά αφού στραγγιστεί στο τουλπάνι μπαίνει στο πλεχτό με χλωρά βούρλα καλαθάκι, για να στερεοποιηθεί και να γίνει ξινοτύρι. Τις λέξεις αυτές και τις γεύσεις τους ατόφιες ή σε εδέσματα τις γνωρίζουμε όλοι στη Μύκονο από παιδιά. Είναι γεύσεις και της παιδικής μας ηλικίας, όπως η κρεμμυδόπιτα, η μηλόπιτα, τα σιμπιτά κλπ.

Η τεχνική της τυροκόμισης είναι μια μνήμη που ξεκινά από πολύ παλιά στο νησί μας. Και από όσα γνωρίζουμε φαίνεται πως η περιορισμένη παραγωγή ήταν μέχρι πρόσφατα οικιακή, και γινόταν στις αγροικίες της Μυκόνου, τα γνωστά «χωριά» που είχαν τον χώρο, τα μέσα και τα ζώα για μια τέτοια παραγωγή. Βέβαια ας μη ξεχάσουμε πως μέχρι δυο δεκαετίες πριν, υπήρχε στη Μαού στην Άνω Μερά το εργαστήρι κοπανιστής της Παναγιώτας και του Μάρκου Χανιώτη, αλλά και το εργαστήρι κοπανιστής στην πλατεία της Άνω Μεράς του Κώστα Ζουγανέλη που έκλεισε το 2016. Και τα δύο είναι σήμερα κλειστά. Ωστόσο έχουμε την τιμή να έχουμε γνήσιους και σύγχρονους συνεχιστές του έργου τους, και μάλιστα με μεγαλύτερο εύρος, δύο υπερσύγχρονες μονάδες, το «Τυροκομείο Μυκόνου» με μονάδα παραγωγής αγελαδινού γάλακτος του Θοδωρή Κουκά στο Παλιόκαστρο της Άνω Μεράς και ένα νεότερο στον Άγιο Λάζαρο, το «Mykonos Farmers» του Γιώργου Συριανού που ξεκίνησε πλέον δυναμικά την παραγωγή, με ιδιαίτερα παραδοσιακά τυροκομικά μυκονιάτικα προϊόντα.

Η ύπαρξη αυτών των δύo σύγχρονων μονάδων, φανερώνει την αξία των τοπικών τυροκομικών προϊόντων  που εκτιμήθηκαν όχι μόνο στη Μύκονο αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που δικαιολογεί μια παραγωγή αρκετά μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενο. Η λειτουργία τους αποδεικνύει επίσης για μας τους ντόπιους, πως ο τουρισμός δεν είναι μονόδρομος, δεν είναι η μόνη επαγγελματική δραστηριότητα που απασχολεί τον πληθυσμό. Η ενίσχυση της ντόπιας γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ήταν και είναι προτεραιότητα της παρούσας Δημοτικής αρχής, και γι΄ αυτό κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την προβολή των προϊόντων αυτών καθώς και για την ενημέρωση σε προγράμματα ενίσχυσης ή ακόμα και την ανάδειξή τους ως προϊόντων Π.Ο.Π. Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα, ένας δρόμος που θα τον κάνουμε όλοι μαζί.

Καλή επιτυχία»

Τέλος και εγώ προσωπικά σας εύχομαι καλή επιτυχία στην όλη διοργάνωση. Ο Δήμος Μυκόνου ήταν και θα είναι παρών δίπλα σε κάθε τέτοια προσπάθεια που πραγματικά τιμά τον τόπο μας. Τέλος να συγχαρώ τους διοργανωτές και όσους δούλεψαν και δουλεύουν σε τέτοιες ουσιαστικές προσπάθειες προβολής πτυχών της Μυκόνου που χρήζουν στήριξης και ενδυνάμωσης.

Σας ευχαριστώ

Ξεχώρισε η Προβολή Ταινίας μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ: «Βάλσαμο», της Eλιάνας Αμπραβανέλ. Διάρκεια: 14’
Ενώ Ομιλίες είχαμε από τους :
-Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη – Η Μυκονιάτικη Τυροκομία στο τότε και στο τώρα
-Γιώργος Ρόζος – Τυροβολιά ή τυροβολιές;
–Ηλίας Μαμαλάκης– Παράξενες τυροκομήσεις των Κυκλάδων. Ο ήλιος από εχθρός, σύμμαχος.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης για την προσφορά του στην Γαστρονομία του τόπου μας.

(Χτεσινή φωτογραφία στο δρόμο της Άνω Μεράς Μυκόνου από τον λογαριασμό του κ.Δημήτρη Ρουσουνέλου)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.