ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη αναγνώριση για τον Δήμο Μυκόνου

Μεγάλη αναγνώριση για τον Δήμο Μυκόνου
Επιλέχθηκε ως πιλοτικός Δήμος από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα IMPLEMENT

το Ο Δήμος Μυκόνου επιλέχθηκε ως πιλοτικός Δήμος από το Ευρωπαϊκό έργο IMPLEMENT στα πλαίσια του προγράμματος ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 με επίκεντρο στοχευμένες δράσεις για το περιβάλλον και την ενέργεια.  

 

Η Δημοτική Αρχή έχοντας ως βασική προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση δράσεων που αφορούν την αειφόρο ενέργεια στοχεύει στη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα και έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προς αυτή την κατεύθυνση επιλέχθηκε με επιτυχία ως πιλοτικός Δήμος, ανάμεσα σε άλλους Δήμους, από το Ευρωπαϊκό έργο IMPLEMENT του προγράμματος ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στο εν λόγω ευρωπαϊκό έργο και τη συνεργασία του με το Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου (ΕΠΕΓΑ)προκειμένου να υλοποιηθεί η διαδικασία επιτυχώς.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό έργο IMPLEMENT δίνει την ευκαιρία στο Δήμο Μυκόνου να υιοθετήσει δωρεάν και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας με ευρωπαϊκή πιστοποίηση, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ενέργειας ΕΒΕ, το οποίο έχει 25 χρόνια εμπειρίας και επιτυχούς εφαρμογής σε 1.397 συμμετέχοντες Δήμους από χώρες όπως οι Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λίχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό και Ελβετία καιεπηρεάζει θετικά την ποιότητα ζωής 46 εκατομμυρίων πολιτών. Το IMPLEMENT στοχεύει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια να το εφαρμόσει σε 6 νησιωτικούς Δήμους στην Ελλάδα (30 σε όλη την Ευρώπη).

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ενέργειας (ΕΒΕ) είναι ένα εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει το Δήμο μας στην υλοποίηση των στόχων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) το οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στο Σύμφωνο των Δημάρχων / Σύμφωνο των Νησιών και το οποίο αποτελεί συνήθως προϋπόθεση για την πρόσβαση των Δήμων σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα σχετικά με την καθαρή ενέργεια και κλιματική αλλαγή.

Πιο ειδικά, στο πλαίσιο του έργου ο Δήμος Μυκόνου με την υποστήριξη του Ενεργειακού και Περιβαλλοντικού Γραφείου Αιγαίου (ΕΠΕΓΑ), θα συντάξει ένα Πρόγραμμα Ενεργειακής Πολιτικής (π.χ. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων / Νησιών) του οποίου η πορεία εφαρμογής εν συνεχεία θα αξιολογηθεί και θα πιστοποιηθεί από εξωτερικό εμπειρογνώμονα, ώστε ο Δήμος να λάβει τη σχετική βράβευση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Ενέργειας.

Η βράβευση των Πιλοτικών Δήμων αντιστοιχεί σε αναγνώριση του έργου τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και κατά επέκταση σε ενεργοποίηση της πρόσβασής τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης των προβλεπόμενων δράσεων τους στα Προγράμματα Ενεργειακής Πολιτικής.

 

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Π. Κουκάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Ακόμη μια προσπάθεια ώστε να εμπλακεί ο ΔήμοςΜυκόνου σε χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά έργα και προγράμματα βρίσκει θετικό αντίκρισμα. Η επιλογή μας από το Ευρωπαϊκό έργο IMPLEMENT ως πιλοτικός Δήμος για την υλοποίηση των στόχων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) και τη σύνταξη ενός Προγράμματος Ενεργειακής Πολιτικής είναι ένα σημαντικόβήμα προς αυτή την κατεύθυνση.»

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.