ΤΟΠΙΚΑ

Με το βλέμμα στη φλεγόμενη κοινωνία του αρχιπελάγους

Με το βλέμμα στη φλεγόμενη κοινωνία του αρχιπελάγους

Για όποιον επισκέπτη αναζητήσει αυτό το καλοκαίρι στη Μύκονο κάτι περισσότερο από ξέφρενα πάρτι και παραλίες, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει μια εξαιρετική έκθεση, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε τα τελευταία χρόνια – το 2016 κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοσμοπολίτικου κοινού με την έκθεση «Vanity» (Ματαιοδοξία).

Τώρα διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Το αρχιπέλαγος φλέγεται». Παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και θα εγκαινιαστεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την Τρίτη 3 Αυγούστου. Με αυτή την έκθεση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συμμετέχει στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.  Πρόκειται για μια σπονδυλωτή έκθεση, με τον εμπνευσμένο από το έργο του Ιουλίου Βερν τίτλο, που αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν –μέσω ενός εύρους αντικειμένων, προερχόμενων από όλα τα κυκλαδονήσια– πτυχές της προεπαναστατικής κοινωνίας του αρχιπελάγους. Η προεπαναστατική κοινωνία των Κυκλάδων αποτέλεσε ζωτικό χώρο κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων, οι οποίες διαμόρφωσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι δυνάμεις του αγώνα.

me-to-vlemma-sti-flegomeni-koinonia-toy-archipelagoys0
Η αφίσα της έκθεσης. 

Το ταραχώδες Αιγαίο, πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, εμπνέει μια διακριτή ενότητα της έκθεσης όπου η εμπορική δραστηριότητα και η ναυσιπλοΐα συμπορεύονται με τη δράση των πειρατών και των κουρσάρων, για να αναδυθεί στη συνέχεια η ίδια η επαναστατική ναυτική δύναμη. Κυρίαρχη εδώ η αναφορά στην ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, την Bella Greca, που αποτελεί την προσωποποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς στον απελευθερωτικό αγώνα, με τη διάθεση του συνόλου της μεγάλης οικογενειακής της περιουσίας και την προσωπική της συμμετοχή σε πολεμικά επεισόδια του αγώνα.

Ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης, με επίκεντρο το κορυφαίο έργο του νεοελληνικού διαφωτισμού, τη Χάρτα του Ρήγα, συνδέει το πνευματικό έργο με τη διαμόρφωση της εθνικής αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων και τους αγώνες τους για ελευθερία και ανεξαρτησία και επιπλέον προβάλλει την απήχηση των αρχαίων καταλοίπων στους ξένους περιηγητές, αλλά και τους ίδιους τους Κυκλαδίτες, αναδεικνύοντας την αρχαιότητα ως ιδεολογικό πυρήνα του φιλελληνικού κινήματος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.