ΤΟΠΙΚΑ

Με το έργο της «Τα δάκρυα της Παναγίας» συμμετέχει η Μυρτιά Χέλνερ στην έκθεση «ΨΥΧΗ και Τέχνη» της ΚΔΕΠΠΑΜ

Με το έργο της «Τα δάκρυα της Παναγίας» συμμετέχει η Μυρτιά Χέλνερ στην έκθεση «ΨΥΧΗ και Τέχνη» της ΚΔΕΠΠΑΜ

Με το έργο της «Τα δάκρυα της Παναγίας» συμμετέχει η Μυρτιά Χέλνερ στην έκθεση «ΨΥΧΗ και Τέχνη».

H ψυχή πετάει; Η ψυχή είναι αιώνια; Ο άνθρωπος γεννιέται με αγνή ψυχή; Έχουν τα ζώα ψυχή; Υπάρχουν άψυχοι άνθρωποι, εκτός από τους βρικόλακες που δώρισαν την ψυχή τους για να λάβουν ως αντάλλαγμα την αθανασία;
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι είναι η ψυχή. Σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του σώματος είναι άυλη. Κανείς δεν την είδε, όμως όλοι πιστεύουν σε αυτήν.
Πέρα από την θεώρηση της ψυχής από θεολογικής ή λαογραφικής πλευράς, η επιστήμη δεν είναι ξεκάθαρη σχετικά με την απόδειξη της ύπαρξής της.
Στην εποχή μας η ψυχή έχει συνδεθεί με την ψυχική ασθένεια. Σε αντίθεση με την σωματική ασθένεια, η ψυχική, θεωρείται μια άυλη ασθένεια, μη ορατή φαινομενικά. Φαίνεται να είναι ένα μοτίβο σκέψης ή συμπεριφοράς, η οποία δεν είναι αναπτυξιακά ή κοινωνικά καθορισμένη, μας ενημερώνει η εγκυκλοπαίδεια.
Πλέον υπάρχουν ψυχαναλυτικές τεχνικές που βοηθούν στην αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας. Καταπιεσμένα συναισθήματα αναλύονται και γίνεται προσπάθεια συμφιλίωσης και κατανόησhς τους. Σε αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιούνται συχνά δράσεις για την ελεύθερη έκφραση των ατόμων μέσω καλλιτεχνικών δρώμενων, ποίηση, ζωγραφική κτλ.
Ο καλλιτέχνης είναι το κατεξοχήν ον, που διεκδικεί για τον εαυτό του την ελεύθερη έκφραση. Θέλει να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον εσωτερικό του κόσμο, το κανάλι της εσωτερικότητας είναι πάντα ανοιχτό, μια δίοδος επικοινωνίας του εξωτερικού-εγώ με το εσωτερικό-εγώ του. Κάποιοι θα ονόμαζαν το εσωτερικό εγώ «ψυχή». Η τέχνη με την ιδιότητα της ψυχοθεραπείας, δίνει την πρόσβαση στο εσωτερικό, και μερικές φορές έχει την ικανότητα της ίασης των «ψυχικών» τραυματισμών.

Μarry΄s tears. Ink on paper, 2018, 50 X 70 cm.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.