ΤΟΠΙΚΑ

Με τις καλύτερες προοπτικές αρχίζει η σεζόν για την κρουαζιέρα

Με τις καλύτερες προοπτικές αρχίζει η σεζόν για την κρουαζιέρα

Οι προβλέψεις ήταν ευοίωνες για την εικόνα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2024 συνεχίζοντας με αυξητικούς ρυθμούς τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και τον αριθμό των επιβατών. Και επιβεβαιώνονται ενώ έχουν κυλήσει μόνο 2,5 μήνες από την αρχή του χρόνου.

Τα σινιάλα στα κρουαζιερόπλοια μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας έκαναν την εμφάνισή τους στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν ως βάση για την τρέχουσα τουριστική περίοδο προκειμένου να κάνουν πολυήμερες εξορμήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) υπολογίζει για το 2024 και, βάσει των προκρατήσεων, 1.042 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων έναντι 760 την περσινή χρονιά, ποσοστό αύξησης 37,1%, και νέο ρεκόρ στις αφίξεις πλοίων homeport, με περίπου 800 calls (κατάπλους). Δηλαδή το 78% από τους κατάπλους θα αφορά homeport.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία, το 2023 επιτεύχθηκαν ιστορικά ρεκόρ επιβατών κρουαζιέρας για τον Πειραιά, τόσο στο σύνολο, καθώς εξυπηρετήθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 880.000 το 2022, όσο και στους επιβάτες απο/επιβίβασης (homeport) που ανήλθαν σε περίπου 800.000 έναντι 380.000 το 2022.
Τα έξοδα ανά επιβάτη σε κάθε λιμάνι επιβίβασης στην Ελλάδα (homeport) μπορεί να φτάσουν στα 400 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό στα λιμάνια που επισκέπτονται τα κρουαζιερόπλοια εκτιμάται στα 100 ευρώ. Αρα τα έσοδα από το λιμάνι του Πειραιά λόγω homeport μπορεί να φτάσουν στα 320 εκατ. ευρώ (800.000×400).  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΠ Α.Ε., για το 2024 θα χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά για βάση (homeport) έστω και μία φορά οι εταιρείες:

Crystal, Costa, Celestyal, Azamara, Celebrity, Grand Circle, Emerald, Hapag, Ritz-Carlton, Princess, Miray, Ponant, Royal Caribbean, Viking, Norwegian, Seajets, Holland America, MSC, Croisi Europe, Explora Journeys, Sea Cloud, Sea Dream, Seabourn, Seven Seas, Silversea, Star Clipper, Windstar, Virgin, Mystic Invest Holding, Oceania , Nicko, Swan Hellenic, Sailing Yacht: Running On Waves, Yacht: Monet, Club Med

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.