ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΠΙΚΑ

Με δυσκολία θα ταξιδεύουν στα νησιά όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί

Με δυσκολία θα ταξιδεύουν στα νησιά όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί

Κάτω από 100 χιλιάδες καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες οι ημερήσιοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (30/9) τα εμβολιαστικά κέντρα “έκλεισαν” έχοντας χορηγήσει 92 χιλιάδες εμβόλια και χθες Πέμπτη (1/7) με μόλις 84.288.

Την ίδια στιγμή τα εμβολιαστικά ποσοστά δεν είναι ενθαρρυντικά, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr– τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη της επιτροπής επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες αγγίζουν το 40,5%, ενώ οι εμβολιασμένοι με μία δόση το 53,2%, ποσοστά που απέχουν πολύ από το άνω του 70% το οποίο θέλουμε να κατακτήσουμε για να οικοδομήσουμε τείχος της ανοσίας απέναντι στην πανδημία.

Εάν, όπως λένε οι ειδικοί, υπάρξει κάμψη στον ρυθμό των εμβολιασμών τους θερινούς μήνες και είναι αυξημένα τα ποσοστά των πολιτών που δεν είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, δεν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε έναν ήρεμο χειμώνα.

«Τσουχτερό» το ταξίδι στα νησιά για τους μη εμβολιασμένους

Αυτός είναι κι ο λόγος που η κυβέρνηση -μετά από εισήγηση των ειδικών επιστημόνων- λαμβάνει πιο αυστηρά μέτρα με “τσουχτερό” αντίκτυπο στην τσέπη του κάθε ανεμβολίαστου πολίτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος των διακοπών στα νησιά για τους μη εμβολιασμένους αυξάνεται από την 5η Ιουλίου, καθώς είναι υποχρεωμένοι για κάθε μετακίνηση από νησί σε νησί – με πλοίο ή με αεροπλάνο – να εξασφαλίζουν με δική τους δαπάνη αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ή rapid test. Που θα πρέπει να ξοδέψουν το λιγότερο 100 με 120 περισσότερα για να κάνουν δύο τεστ, το πρώτο για να μεταβούν και το δεύτερο για να αναχωρήσουν από τα νησιά. 

Τα ποσοστά των εμβολιασμών δεν δικαιολογούν “χαλάρωση”, όπως κατέληξαν στη χθεσινή τους σύσκεψη οι επιστήμονες. Πολύ περισσότερο όταν και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν εκλάβει λάθος το μήνυμα της κατάργησης της χρήσης της προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχει συνωστισμός.

Η “παρεξήγηση” αυτή μπορεί να κοστίσει στην καλή εικόνα της πανδημίας, ενώ ενδεχομένως να φαίνονται, ήδη, οι επιπτώσεις της.

Όπως ανέφερε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία, ανακόπηκε αυτήν την εβδομάδα η καθοδική πορεία των κρουσμάτων που παρατηρούνταν τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρώτες ανησυχίες για αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά

Παράλληλα, σε κάποιες περιοχές -και ιδιαίτερα νησιωτικές- εντοπίζεται, όπως πρόσθεσε, “μια μικρή αλλά σαφής αύξησης των νέων κρουσμάτων”.

Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια, όπως κατέληξαν οι ειδικοί, για την αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών σε κάποια νησιά, όπως π.χ. στην Κρήτη που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, αλλά και τη Μύκονο, στην οποία εντοπίστηκαν 20 νέα κρούσματα και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί “κόκκινη”.

Σε ορισμένα νησιά μάλιστα έχουν παρατηρηθεί εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού -όχι ανάμεσα στους κατοίκους που έχουν εμβολιαστεί σχεδόν καθολικά- αλλά ανάμεσα σε εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.