Αν αγαπάς τα ροδάκινα, τα φρούτα του καλοκαιριού, τότε αυτή η μαρμελάδα είναι για σένα. Με λίγα υλικά, χωρίς συντηρητικά και με την αγαπημένη σου γεύση, έχεις σε λίγη ώρα ένα βαζάκι γεμάτο άρωμα και γλύκα.
Φτιάχνοντας μαρμελάδα στο σπίτι ανακαλύπτεις πόσο απλό μπορεί να είναι κάτι που νόμιζες «μπελαλίδικο». Ειδικά αν σου περισσεύουν φρούτα, αφού οι μαρμελάδες αποτελούν τον πιο νόστιμο τρόπο να τα αξιοποιήσεις και να τα απολαμβάνεις για εβδομάδες. Μάλιστα καλοκαιρινά φρούτα όπως τα ροδάκινα και τα βερίκοκα κάνουν από τις πιο ωραίες μαρμελάδες. Ευκαιρία να τις απολαύσουμε σπιτικές και χωρίς πρόσθετα συντηρητικά, πολύ ζάχαρη ή και χωρίς ζάχαρη.
Υλικά:
1 κιλό ροδάκινα, ώριμα
300 γρ. ζάχαρη ή 100γρ στέβια
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
Για τη μαρμελάδα ροδάκινο βήμα-βήμα, πρώτα χαράζουμε ένα μικρό σταυρό στη βάση κάθε ροδάκινου, για να αφαιρείται πιο εύκολα η φλούδα.
Έπειτα βάζουμε τα ροδάκινα σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα και αμέσως τα μεταφέρουμε σε μπολ με παγωμένο νερό.
Τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα ψιλοκόβουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κομμένα ροδάκινα, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμόνι.
Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί έτσι, εκτός φωτιάς, για 30 λεπτά, ώστε να βγάλει υγρά.
Ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση.
Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 30–40 λεπτά μέχρι να δέσει. Ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.
Για να τσεκάρουμε αν έχει δέσει, αδειάζουμε ένα κουταλάκι μαρμελάδας σε ένα πολύ παγωμένο πιατάκι. Με ένα κουταλάκι τραβάμε στη μέση μια γραμμή και αν χωρίσει και σχηματιστεί η γραμμή σημαίνει ότι έχει δέσει. Άλλος τρόπος είναι να γείρουμε το πιάτο και αν αποκτήσει λεπτές γραμμές η μαρμελάδα μας, σαν μικρές ρυτίδες, τότε είναι έτοιμη.
Μοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Τα σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε. Τα φυλάμε στο ψυγείο για μερικές εβδομάδες ή κάνουμε παστερίωση σε βραστό νερό για πιο μακροχρόνια συντήρηση.
Μικρά Μυστικά:
Για πιο λεία υφή, πολτοποιούμε όσο μας αρέσει το μείγμα μας με ραβδομπλέντερ ή το λιώνουμε με πιρούνι.
Τα γυρίζουμε ανάποδα και έτσι αποστειρώνουμε και το καπάκι ενώ αυτό ενισχύει τη δημιουργία υποπίεσης καθώς κρυώνει το περιεχόμενο. Εδώ χρησιμοποιούμε λίγη ζάχαρη για μια «ζωντανή» και αρωματική μαρμελάδα. Διατηρείται 2-3 μήνες σφραγισμένη σωστά και αν ανοιχτεί διατηρείται για 203 εβδομάδες στο ψυγείο.
Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε φούρνο στους 100°C για 15 λεπτά ή τα βράζουμε για 10 λεπτά. Γεμίζουμε τα βαζάκια όσο η μαρμελάδα είναι ζεστή, τα σφραγίζουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αυτό το κάνουμε για πιο σωστή διατήρηση. Η μαρμελάδα μπαίνει στα βάζα σχεδόν βραστή, στους 90–100°C. Η θερμότητα αποστειρώνει εσωτερικά το αποστειρωμένο βάζο για δεύτερη φορά, σκοτώνοντας τυχόν μικροοργανισμούς που επιβίωσαν. Όταν σφραγίσουμε το βάζο ενώ το περιεχόμενο είναι ζεστό, και όσο κρυώνει, ο αέρας που υπάρχει μέσα συστέλλεται, και δημιουργείται υποπίεση. Αυτό «ρουφάει» το καπάκι προς τα μέσα, σφραγίζοντάς το αεροστεγώς.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η στέβια είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες
Πηγή: cookout.skai.gr της Καρολίνας Δωρίτη