ΤΟΠΙΚΑ

Lockdown: Τι να κάνετε για να διώξετε τη θλίψη του εγκλεισμού

Lockdown: Τι να κάνετε για να διώξετε τη θλίψη του εγκλεισμού

Μια νέα έρευνα έρχεται ίσως να επιβεβαιώσει το προφανές: οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και η αποσύνδεση από τις ηλεκτρονικές μας συσκευές συνδέονται με υψηλά επίπεδα χαράς κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, ενώ μπορούν να εκμηδενίσουν τη μοναξιά

Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς και παλιότερα έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους και ειδικότερα σε χώρους πρασίνου, βελτιώνεται η πνευματική μας κατάσταση ενώ το αίσθημα χαράς δρα επιδραστικά κατά της κατάθλιψης και των αγχώδων διαταραχών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) στη Βρετανία, το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Karl Landsteiner στην Αυστρία και από το Πανεπιστήμιο Perdana της Μαλαισίας εξέτασαν κατά την διάρκεια των εθνικών lockdown πώς επηρέασαν τα επίπεδα της ευτυχίας (οριζόμενη ως ικανοποίηση από τη ζωή) οι εξωτερικές δραστηριότητες, ο ημερήσιος χρόνος μπροστά από μία οθόνη (τηλεόραση και smartphone) και το αίσθημα της μοναξιάς. Εξέτασαν συστηματικά 286 ενήλικες τρεις φορές τη μέρα σε τυχαίες ώρες σε μία περίοδο 21 ημερών. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Happiness Studies και πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020.

Αποδείχθηκε ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν πιο χαρούμενοι όταν ήταν σε εξωτερικούς χώρους παρά σε εσωτερικούς. Επιπλέον, όσοι περνούσαν περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη και είχαν μεγαλύτερο το αίσθημα της μοναξιάς είχαν μικρότερους δείκτες ικανοποίησης από τη ζωή. Η επίδραση της μοναξιάς ήταν πολύ χαμηλότερη όταν οι συμμετέχοντες ήταν σε εξωτερικούς χώρους.

«Παρόλο που το lockdown επιβραδύνει τη μετάδοση της COVID-19, η έρευνα έδειξε ότι ο διαρκής εγκλεισμός έχει το δικό του αντίκτυπο στην ψυχική υγεία» σημειώνει η Viren Swami, μια εκ των επικεφαλής της έρευνας και Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο ARU. «Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά υπό αυτό το πρίσμα διότι αποδεικνύουν ότι περνώντας χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του lockdown έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας ισορροπία. Όσο δε βρισκόμαστε έγκλειστοι, ξεφεύγουμε από το στρες του περιορισμού στο σπίτι, ενώ διατηρούμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και είναι πιθανότερο να αθληθούμε. Όλα τα παραπάνω συμβάλλου στην βελτίωση της ψυχικής μας υγείας» καταλήγει.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.