ΤΟΠΙΚΑ

Κυκλάδες και Νότιο Αιγαίο κυριαρχούν στα έσοδα και το φετινό καλοκαίρι

Κυκλάδες και Νότιο Αιγαίο κυριαρχούν στα έσοδα και το φετινό καλοκαίρι

Σε χρυσοτόκο όρνιθα εξελίσσεται για μια ακόμη χρονιά ο ελληνικός τουρισμός για την ελληνική οικονομία μολονότι λειτουργεί υπό καθεστώς πολλών ταχυτήτων. Όλα δείχνουν ότι τα τουριστικά έσοδα θα υπερβούν τη χρονιά ρεκόρ του 2019 προσεγγίζοντας τα 20 δισ. ευρώ.

Όμως κοινός τόπος είναι ότι μολονότι τα περισσότερα ξενοδοχεία αύξησαν τα τιμολόγια τους δεν θα αποφύγουν λιγότερα κέρδη στα ταμεία τους λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Άλλωστε σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat που είδα την περασμένη Τετάρτη τα φώτα της δημοσιότητας η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ.

Ζημίες εκτιμάται ότι θα δει η πλειονότητα των επιχειρήσεων καταλυμάτων, που δεν βρίσκεται σε top προορισμούς της Ελλάδος και όπου η σεζόν μικρή. Σε αυτό συνηγορεί και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δεδομένου ότι οι έλεγχοι δεν είναι αρκετοί.

Λίρα εκατό πάντως ως προορισμός είναι ηΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αιμοδοτείται κυρίως από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ σε μέσο έσοδο ακολουθούν κατά σειρά η Πάρος η Ρόδος και η Κως, με δυναμική διείσδυση της Τήνου και της Σίφνουπροορισμοί όμως με μικρή σεζόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που αποτελεί όργανο του ΞΕΕ για το 2021, οι μονάδες στο Νότιο Αιγαίο εισέπραξαν περίπου 2,52 δις. ευρώ (3,056 δις. ευρώ το 2019 και σίγουρα περισσότερο το 2022), ακολουθεί η Κρήτη με 1,41 δις. ευρώ (2 δις. το 2019), η Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης με 444 εκατ. ευρώ (791 εκατ. ευρώ το 2019), η Πελοπόννησος με 432 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλών τιμών και της εγγύτητας με την Αθήνα, η Αττική με 329 εκατ. ευρώ (982 εκατ. ευρώ το 2019), ενώ σε θέση ουραγού το Βόρειο Αιγαίο με 82 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην κατανομή του τζίρου μεταξύ του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά περιφέρεια, υψηλότερες επιδόσεις πέτυχαν στον τομέα της διαμονής οι πιο παραθεριστικοί προορισμοί, όπως τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου, με το ίδιο ποσοστό 82% και η Κρήτη με ποσοστό 77%.

Με μικρές διαφορές ακολούθησαν οι προορισμοί που συμπληρώνουν το προϊόν τους και με άλλες υπηρεσίες, όπως η Αττική, που όσον αφορά στη διαμονή το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 76%, η Κεντρική Ελλάδα με ποσοστό 77%, η Ήπειρος-Θεσσαλία με ποσοστό 78%, τα Νησιά Βορείου Αιγαίου με ποσοστό 71%, η Μακεδονία-Θράκη με ποσοστό 77% και τέλος η Πελοπόννησος με ποσοστό 73%.

Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κατά το διάστημα 22 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2021, με δείγμα που περιλαμβάνει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.