ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες: Από πού πήραν τα ονόματά τους τα δώδεκα μεγαλύτερα νησιά το νομού

Κυκλάδες: Από πού πήραν τα ονόματά τους τα δώδεκα μεγαλύτερα νησιά το νομού

Σύμφωνα με την μυθολογία,οι Κυκλάδες πήραν το όνομά τους από τις ομώνυμες Νύμφες, τις οποίες ο Ποσειδώνας τις μεταμόρφωσε σε βράχους. Λέγεται ακόμη πως οι αρχαίοι γεωγράφοι έδωσαν το όνομα αυτό στα νησιά από την λέξη «Κύκλος», γιατί δημιουργούν ένα νοητό κύκλο γύρω από την ιερή νήσο Δήλο, το γενέθλιο νησί του Απόλλωνα. Στις Κυκλάδες κατοικούν γύρω στους 111.000 κατοίκους  και η έδρα τους είναι η Ερμούπολη.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που πήραν το όνομά τους τα νησιά τους; Παρακάτω παρουσιάζονται τα 12 μεγαλύτερα νησιά.

 • ΝΑΞΟΣ: Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος απέχει 103 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Δύο θεωρίες υπάρχουν σχετικά με το όνομα του νησιού. Σύμφωνα με την πρώτη, το νησί πήρε το όνομά του από τον «Νάξο», τον ηγεμόνα των πρώτων αποικιών, που ήταν οι Κάρες. Η δεύτερη θεωρία λέει, πως, το νησί πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική λέξη «νάξαι», που σημαίνει «θύσαι» από τις θυσίες, που γίνονταν στη νήσο προς τιμή των θεών.
Κυκλάδες
Η Πορτάρα της Νάξου. Πηγή: thesecretrealtruth.blogspot.com
 • ΑΝΔΡΟΣ: Το βορειότερο νησί των Κυκλάδων βρίσκεται νοτιοανατολικά της Εύβοιας και μέσω της Ραφήνας συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο θεϊκής καταγωγής, Άνδρος (ή Ανδρεύς), από τον οποίο πήρε το όνομά του το νησί.
Κυκλάδες
Πηγή: d10cuvat6s0vpv.cloudfront.net
 • ΠΑΡΟΣ: Η Πάρος βρίσκεται δυτικά της Νάξου και στο κέντρο των Κυκλάδων. Το νησί αυτό είχε πολλά ονόματα εκτός από την σημερινή της ονομασία. Σχετικά με το όνομα «Πάρος», λέγεται πως οφείλεται στον Αρκάδα οικιστή του νησιού Πάρο τον Παρράσιο.
Κυκλάδες
Πηγή: athinorama.gr
 • ΤΗΝΟΣ: Η Τήνος ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου. Κι αυτό το νησί των Κυκλάδων είχε διάφορες ονομασίες και το όνομα «Τήνος» προέρχεται από τον βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή και αρχηγό μίας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας. Η τοπική παράδοση λέει πως το νησί πήρε το όνομά του από την πριγκίπισσα Τήνο.
Πηγή: 1.bp.blogspot.com
 • ΜΗΛΟΣ: Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια του Κρητικού πελάγους. Λέγεται ότι το όνομά του νησιού προέρχεται από τη λέξη «βήλος» που εξελίχθηκε σε «μήλος» και σήμαινε «πρόβατο».
Κυκλάδες
Ελληνικα Τοπια – Greek Landscape Μήλος.. ένα νησί για απαιτητικούς επισκέπτες!
 • ΚΕΑ: Η Κέα ή Τζια είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί στις Κυκλάδες και είναι το πιο κοντινό κυκλαδονήσι στην Αττική. Παλαιότερα, η Κέα ονομαζόταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας λεγόταν Τζια. Το σημερινό όνομα «Κέα», το νησί το πήρε από τον ήρωα Κέω, που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από την Ναύπακτο, οι οποίοι είχαν καταβάλει το νησί κατά την αρχαιότητα.
Κυκλάδες
Μαγικά τοπία της Κέας! Πηγή: info-cyclades.gr
 • ΑΜΟΡΓΟΣ: Η Αμοργός πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού. Η Αμοργός αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία σε μονοπάτια που ξεκινούν ή/και καταλήγουν σε κάποιον οικισμό και προσφέρουν στον επισκέπτη εκπληκτικές εικόνες φυσικού τοπίου.
 • ΙΟΣ: Το κυκλαδίτικο αυτό νησί ονομάζεται και «Νιός» από τους ντόπιους οι οποίοι αντίστοιχα ονομάζονται «Νιώτες». Το όνομά της η Ίος το απέκτησε από την αρχαία λέξη «ία», τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ’ άλλους το όνομα της η Ίος το χρωστάει στην φοινικική λέξη «ίος», που σημαίνει σωρός από πέτρες, καθώς η Ίος διαθέτει πολλά βράχια.
Κυκλάδες
Kathimerini Ίος: Ενα νησί που προσφέρει τα πάντα με γενναιοδωρία | Με Αφορμή | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 • ΚΥΘΝΟΣ: Η Κύθνος πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Κύθνο των αρχαίων Δρυόπων, που ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Κύθνου. Παλιά το νησί ονομαζόταν και Δρυοπίς, καθώς και Θερμιά λόγω των θερμών πηγών, που υπάρχουν στον όρμο των Λουτρών.
Κυκλάδες
Ο Μέριχας, το λιμάνι της Κύθνου. Πηγή: athinorama.gr
 • ΜΥΚΟΝΟΣ: Το νησί των ανέμων, ένας από τους διασημότερους καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς. Η Μύκονος απέκτησε το όνομά της από τον ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου, γιου του Απόλλωνος και της νύμφης Ροιούς, κόρης του Διονύσου.
Κυκλάδες
Πηγή: s.kathimerini.gr
 • ΣΥΡΟΣ: Η πρωτεύουσά της Σύρου είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα και του Νομού Κυκλάδων καθώς και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Δύο είναι οι εκδοχές για το όνομα του νησιού. Η πρώτη λέει πως το νησί πήρε το όνομά του από την λέξη «οσύρα», που σημαίνει ευτυχής, ενώ η δεύτερη λέει πως το πήρε από την λέξη «συρ», που σημαίνει βράχος.
Κυκλάδες
Σύρος: Η όμορφη αρχόντισσα των Κυκλάδων. Πηγή: infomust.gr
 • ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η Σαντορίνη είναι γνωστή για το ηφαίστειο της και για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της. Το όνομα Σαντορίνη αναφέρεται στην Αγία Ειρήνη, που ονομάζεται στα ιταλικά-λατινικά Σάντα Ειρήνη ή Santa Irini. Λέγεται, λοιπόν, πως οι Ενετοί ονόμασαν έτσι το νησί μετά τον 13ο αιώνα. Το νησί είναι γνωστό και ως Θήρα.
Κυκλάδες
Πηγή: clickatlife.gr

Αυτές ήταν οι ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δώδεκα μεγαλύτερων νησιών στις Κυκλάδες. Η ιστορία ολόκληρου του κυκλαδίτικου νομού είναι μεγάλη και η ομορφιά του ακόμα μεγαλύτερη. Το μόνο που μας μένει είναι να ταξιδέψουμε στο μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας μας και να ανακαλύψουμε την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τις ομορφιές του.

maxmag.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.