BUSINESS

Ξενοδόχοι καλούν Δραγασάκη για τις επενδύσεις στον τουρισμό

Ξενοδόχοι καλούν Δραγασάκη για τις επενδύσεις στον τουρισμό

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επενδύσεις στον τουρισμό κρούουν οι ξενοδόχοι της Κρήτης, ενός προορισμού που «σηκώνει» μεγάλο κομμάτι του εισερχόμενου τουρισμού της χώρας και πραγματοποιεί μάλιστα προσπάθεια για επιμήκυνση της σεζόν, πέραν της υψηλής θερινής περιόδου.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη, την οποία κοινοποιούν στον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη, οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου και ο πρόεδρος τους κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, μεταφέρουν κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού που έχει δημιουργηθεί στους επιχειρηματίες του κλάδου όσον αφορά τον πολυδιαφημισμένο αναπτυξιακό νόμο.

Πρώτο θέμα που αντιμετωπίζουν είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του τρίτου κύκλου υποβολών στο καθεστώς της γενικής επιχειρηματικότητας, η οποία είχε ανακοινωθεί επίσημα ότι θα ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο του 2018, οπότε και οι επενδυτές προγράμματισαν τις επενδυτικές τους ενέργειες ανάλογα. «Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο τέλος Νοεμβρίου και ακόμη δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, πόσο μάλλον προκήρυξη καθεστώτος. Κάτι τέτοιο πηγαίνει πίσω τις όποιες επενδύσεις είχαν προγραμματιστεί, αφού η έναρξη εργασιών πρίν την πυοβολή θα οδηγήσει στην απόρριψη του συνόλου της επένδυσης, όπως μας έχει τονιστεί από τις αρμόδιες αρχές». Αποτέλεσμα είναι και η αγορά να ζημιώνεται από την καθυστέρηση των εργασιών αυτών και ο χρόνος να χάνεται χωρίς λόγο, για τις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο όπου ο χρόνος υλοποίησής τους περιορίζεται στο διάστημα κατά το οποίο παραμένουν κλειστές οι τουριστικές μονάδες.

Δεύτερο θέμα, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι «είναι η μεγάλη καθυστέρηση στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων ώστε να δέχεται τα αιτήματα ελέγχου προηγούμενων κύκλων υποβολών και συγκεκριμένα του Α’ κύκλου, για τον οποίο έχουν εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής». Συνεπώς δύο χρόνια μετά την προκήρυξη του α’ κύκλου υποβολών του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, οι επενδυτές δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ελέγχου την στιγμή που πολλές επενδύσεις έχουν ολοκληρωθεί!

Ανάλογη …αγωνία εκφράζουν οι ξενοδόχοι και για τις αξιολογήσεις του β’ κύκλου υποβολών, όπου «αναμένουμε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, όπως έγινε στον Α’ κύκλο. Είναι σημαντικό να μην απορριφθούν αξιόλογες επενδύσεις για ελλείψεις στοιχείων ήσσονος σημασίας οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν άμεσα από τους επενδυτές εφόσον ζητηθούν κατά το στάδιο της αξιολόγησης. Είναι πραγματικά άδικο και ανούσιο να χάνονται σημαντικές επενδύσεις για ασήμαντους λόγους», αναφέρουν οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου.

Ο κλάδος πάντως αναμένει και τις τροποποιήσεις που γνωστοποιήθηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο στη ΔΕΘ, ότι θα γίνουν στον αναπτυξιακό ώστε να καταστεί πιο φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον. Το θέμα αφορά τη φορολογική απαλλαγή την οποία θα μπορεί να λάβει ο επενδυτής αφού υλοποιήσει το 50% της επένδυσης και στο 1/3 ανά έτος όπως και στη διενέργεια διοικητικού ελέγχου όταν η υλοποίηση φτάσει το 25%.

«Γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη στήριξης των επενδύσεων από όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να καταστεί ο ελληνικός τουρισμός περισσότερο ελκυστικός και να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα προτιμήσεων των τουριστών».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται έχουν επιδείξει τεράστια αποθέματα υπομονής στις καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία του ελέγχου και της έκδοσης αποφάσεων υπαγωγής, κατανοώντας τις νέες διαδικασίες που υιοθετήθηκαν με το νέο αναπτυξιακό και την εφαρμογή του. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, η δοκιμαστική περίοδος και ο χρόνος προσαρμογής έχει εξαντληθεί και για να μπορέσει η οικονομία να μπεί σε αναπτυξιακή τροχιά -και ο κλάδος του τουρισμού μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο- θα πρέπει επιτέλους να τεθεί σε ουσιαστική εφαρμογή ο αναπτυξιακός νόμος και να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Πηγη newmoney.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.