ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά ο τουρισμός από το εξωτερικό και ο Θεός βοηθός

Ξεκινά ο τουρισμός από το εξωτερικό και ο Θεός βοηθός

Το νέο υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά και τον τουρισμό αποφασίστηκε ενόψει του ανοίγματος των συνόρων σε τουρίστες με πρώτο ορόσημο την 15 Ιουνίου, αλλά και εξαιτίας της αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε τουρίστες τις τελευταίες ημέρες.

Απασχόλησε, μάλιστα και ευρεία σύσκεψη το πρωί της Τρίτης 09-06-20 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο αφορά στις αεροδιακομιδές, τους ελέγχους για τη νόσο COVID-19 και το υγειονομικό σύστημα στα νησιά. Επίσης, αφορά όλο σε όλο τον τρόπο οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού.

Στις Κυκλάδες, ως γνωστών, διεθνή αεροδρόμιο με πτήσεις απευθείας από το εξωτερικό διαθέτουν η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Οι τοπικές διοικήσεις των δύο νησιών του νομού δηλώνουν ότι τα πάντα βρίσκονται στον κατάλληλο βαθμό ετοιμότητας ώστε να υποδεχθούν τους επισκέπτες του εξωτερικού το φετινό καλοκαίρι, τονίζοντας ότι Μύκονος και Σαντορίνη αποτελούν ασφαλείς προορισμούς.

Το ξεκίνημα των διεθνών πτήσεων προς τη χώρα μας, σαφώς και δεν αφορά μόνο τη Μύκονο και την Σαντορίνη. Σηματοδοτεί την έναρξη άφιξης επισκεπτών από το εξωτερικό και για τα υπόλοιπα νησιά, τα οποία περιμένουν αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Τουρισμός: Μέτρα ασφαλείας και έλεγχοι στις πτήσεις

Εξέχουσα βαρύτητα δίνουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας στον έλεγχο των τουριστών που θα αρχίσουν να εισέρχονται στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου και μετά, από τις 26 χώρες για τις οποίες έχει αποφασιστεί το άνοιγμα των συνόρων μας. Ο κατάλογος των χωρών μάλιστα αναμένεται να επεκταθεί όσο προχωρά το καλοκαίρι και το σταδιακό “άνοιγμα” αλλά και όσο αυξάνεται ο αριθμός των αεροδρομίων, στα οποία θα φτάνουν οι επισκέπτες από το εξωτερικό.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες, σύμφωνα με σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θα γίνονται ανάλογα με το “χρώμα” με το οποίο θα έχουν σημανθεί οι χώρες αφίξεων, δηλαδή ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα έχει η κάθε χώρα προέλευσης των τουριστών. Οι “κόκκινες χώρες” είναι αυτές οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού και οι “πράσινες” τη μικρότερη.

Δείτε πόσα δειγματοληπτικά τεστ θα γίνονται ανά “χρώμα χώρας”:

“πράσινες χώρες” …….. από 1 έως 2 τεστ ανά περίπου 150 επιβάτες

“κίτρινες χώρες” ………. από 5 έως 10 τεστ ανά 150 επιβάτες

“πορτοκαλί χώρες”…… από 20 έως 30 τεστ ανά 150 επιβάτες

“κόκκινες χώρες”……… ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μισούς επιβάτες της πτήσης

Για τη διενέργεια αυτών των τεστ θα επιστρατευθούν περίπου 500 υγειονομικοί (γιατροί και νοσηλευτές του ΕΟΔΥ), αλλά και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα δημιουργηθούν “σταθμοί ελέγχων” σε τουλάχιστον 15 αεροδρόμια της χώρας. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος θα τίθενται σε περιορισμό τόσο οι ίδιοι οι επιβάτες, όσο και οι επαφές υψηλού ρίσκου (άμεσες επαφές).

Παρά τους ελέγχους κάποιοι τουρίστες με κορωνοϊό θα καταλήξουν σε νησιά

Οι έλεγχοι στις πτήσεις είναι το πρώτο “φίλτρο” προστασίας για τα πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι κάποιοι τουρίστες – θετικοί στον ιό, δεν θα “ξεφύγουν” από τους ελέγχους, ενώ κάποιοι άλλοι που θα ελεγχθούν και θα βρεθούν αρνητικοί, μπορεί να βρίσκονται σε στάδιο επώασης και ο ιός να μην είναι ανιχνεύσιμος. Έτσι μοιραία κάποιοι τουρίστες θετικοί στον ιό, θα καταλήξουν στα νησιά.

Το σχέδιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι να «συναφθούν» συνεργασίες ανάμεσα σε νησιά και μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της ηπειρωτικής χώρας, ώστε να υποδέχονται τυχόν κρούσματα του κορωνοϊού.

Απομόνωση κρουσμάτων

Η απομόνωση των θετικών κρουσμάτων θα γίνεται σε τρία στάδια:

Το πρώτο είναι η απομόνωση σε “ξενοδοχεία καραντίνας” τα οποία θα δημιουργηθούν σε κάθε νησί. Για την ώρα, πάντως, στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων δεν έχουν ορισθεί τέτοια ξενοδοχεία ή καταλύματα.

Το δεύτερο είναι οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων για τουρίστες από πτήση ή πτήσεις με κρούσματα.

Το τρίτο στάδιο είναι να μπει σε «καραντίνα» ένα ολόκληρο νησί, αν και οι αρμόδιοι θεωρούν ότι εάν λειτουργήσουν σωστά όλα τα προηγούμενα στάδια, δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό.

Τέστ και αεροδιακομιδές

Για τη διεξαγωγή των τεστ στα νησιά σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ, ενώ για τον μοριακό έλεγχο των δειγμάτων (PCR) θα τοποθετηθούν και διαγνωστικά μηχανήματα που θα πραγματοποιούν ταχεία έκδοση αποτελεσμάτων, σε δύο μεγάλα νοσοκομεία. Ένα στις Κυκλάδες και ένα στα Δωδεκάνησα. Επίσης, σε περίπτωση ανάγκης αυξημένου αριθμού ελέγχων θα επιστρατευθούν και τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Για την πιθανή μεταφορά κρουσμάτων από τα νησιά στα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα κλπ) απαιτείται η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου αεροδιακομιδών. Οι διακομιδές θα πραγματοποιούνται είτε με πλωτό μέσο, είτε με πτητικό ή ακόμα και με συνδυασμό των δύο, εάν οι καιρικές συνθήκες το απαιτήσουν.

“Προφανώς είναι μία πρόκληση ο τουρισμός. Νομίζω, όμως, ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό, όπως κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας και των επαγγελματιών που πειθαρχούν και που θέλουν να δουν να υπάρχει δουλειά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Ας προσέξουμε τώρα στην αρχή, για να μπορέσουμε να χαρούμε αυτό το καλοκαίρι όπως όλοι θέλουμε”, ανέφερε σχετικά ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.