ΤΟΠΙΚΑ

ΚΔΕΠΠΑΜ: Διήμερο αφιέρωμα «Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή»

ΚΔΕΠΠΑΜ: Διήμερο αφιέρωμα «Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή»

Ένα διήμερο αφιέρωμα οργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Μυκόνου στις 8 και 9 Ιουλίου με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.  Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων εξιστορούμε τα γεγονότα, τιμούμε την μνήμη, μιλάμε για την επίδραση του μοναδικού Ιωνικού Πολιτισμού στην Ανθρωπότητα.

Πρόγραμμα:
Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 20.30 στον Κήπο της Σχολής Καλών Τεχνών:
• Ομιλία από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ) Ειρήνη Σαρίογλου, η οποία θα αναφερθεί στη ζωή των ανθρώπων, στην παιδεία, στα ήθη και τα έθιμα τους, στα γεγονότα της Καταστροφής, αλλά και την συνέχεια μετά από αυτή.
• Ο Θέμης Ροδαμίτης θα αναφερθεί στη προσφορά και στην επίδραση του Ιωνικού  Πολιτισμού στην Ελλάδα και τον Κόσμο.
• Η ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη διαβάζει λογοτεχνικά κείμενα που αναφέρονται στη Μικρά Ασία.
• Το συγκρότημα “Pena Trilia” που αποτελείται από τους Τήνιους καλλιτέχνες: Τόνια Ρουγγέρη, Ιωάννη Μιχαήλ και Κωνσταντίνο Βιδάλη, παρουσιάζει μία συναυλία-αφιέρωμα στο Σμυρναίικο τραγούδι όπως αυτό διαμορφώθηκε στις γειτονιές της Σμύρνης, επηρεασμένο από ευρωπαϊκά μουσικά ρεύματα, αλλά και ανατολίτικους μακρόσυρτους ρυθμούς. Τα όργανα που εναλλάσσονται είναι ταμπουράς, ούτι, λαούτο.
Σάββατο 9 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ:

• 18.30 «Βελονιές κεντημάτων της Μικράς Ασίας».  Τις Μικρασιάτικες βελονιές Πατί, Φιλτιρέ και  του Τσεβρέ θα μας δείξει η κα Δήμητρα Νάζου Αντιπρόεδρος των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου.
Συμμετοχή δωρεάν μετά από κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 2289027190.

• 21.00 Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Η ανατολή έδυσε”, που αναφέρεται στην μικρασιατική  εκστρατεία (1919-1922) όπου και κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή. Σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού, μουσική: Γιάννης Βοργίας, αφήγηση: Γιώργος Κέντρος, παραγωγή :ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

Επιμέλεια προγράμματος Θέμης Ροδαμίτης.

Είσοδος Ελεύθερη

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.