ΤΟΠΙΚΑ

Καταπέλτης η εισαγγελέας για τις Υπηρεσίες Δόμησης σε Μύκονο και Σύρο

Καταπέλτης η εισαγγελέας για τις Υπηρεσίες Δόμησης σε Μύκονο και Σύρο

Έγγραφο – ντοκουμέντο έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ, το οποίο αποκαλύπτει πώς πριν από μερικές ημέρες η εισαγγελία της Σύρου έφερε τις υπηρεσίες δόμησης Μυκόνου και Σύρου προ των ευθυνών τους.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Δικαιοσύνη προειδοποιεί τους υπευθυνους στις πολεοδομίες Σύρου και Μυκόνου ακόμη και με συλλήψεις αν συνεχίσουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξαν ολιγωρίες σε θέματα πολεοδομικών παραβάσεων.

«Δεν είναι δυνατό να επικαλείστε αδυναμία εντοπισμού των ως άνω ακινήτων των οποίων σας έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία νε γεωγραφικές συντεταγμένες αλλά και τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρείας αυτών όπως και η επωνυμία του καταστήματος, επιχειρήσης, ξενοδοχείου κλπ…. Οι μεν επιχειρήσεις ακίνητα ανήκουν ως επί το πλείστον σε επιφανείς ή γνωστούς επιχειρηματίες της Μυκόνου, τα δε υπαίτια πρόσωπα είναι γνωστά στην υπηρεσία σας από προηγούμενες παραβάσεις» επισημαίνει η εισαγγελέας πρωτοδικών Σύρου, Ολυμπία Λαμπροπούλου.

Παράλληλα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών μεταξύ άλλων επιρρίπτει ευθύνες στην Πολεοδομία για ολιγωρία, παραλείψεις και καθυστερήσεις και επιλεκτικούς ελέγχους.

Κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί ότι η επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού και φόρτου εργασίας η υπηρεσία σας επιδεικνύει ολιγωρία ως προς την εκτέλεση παραγγελιών προς διενέργεια αυτοψίας για τη διαπίστωση αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιοχή αρμοδιότητας σας είτε παραλείποντας τελείως να διενεργείται αυτοψία είπε αδρανοποιώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα Από τη στιγμή που λαμβάνεται γνώση αυτών» τονίζει η κυρία Λαμπροπούλου.

Ο εισαγγελέας εφετών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για όλα τα αυθαίρετα στη χώρα Μυκόνου και στην Άνω Μερά Μυκόνου τα οποία υπήχθησαν στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων χωρίς ποτέ να ζητηθεί η γνώμη και η άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, υπογραμμίζει με τη σειρά της πως έχουν γίνει χιλιάδες υπαγωγές αυθαιρέτων ωστόσο, μόνο τρεις ή τέσσερις εκθέσεις έχουν έρθει στην αρχαιολογική υπηρεσία με τις περισσότερες τακτοποιήσεις να έχουν γίνει χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

«Ενώ γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει χιλιάδες υπαγωγές αυθαιρέτων στο νόμο 4495 δηλαδή χιλιάδες τακτοποιήσεις μόνο τρεις ή τέσσερις έχουν έρθει στην αρχαιολογική υπηρεσία. Όλες οι υπαγωγές που έχουν γίνει χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι παράνομες και δυστυχώς οι μηχανικοί που υπέβαλαν το φάκελο δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν ότι η χώρα Μυκόνου και η Άνω Μερά Μυκόνου είναι παραδοσιακοί οικισμοί και κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι» επισήμανε η κυρία Κουτσούμπα.

Τεράστια η προσφορά της Πολεοδομίας Σύρου σε υποθέσεις της Μυκόνου 

Επειδή το νόμισμα πάντα έχει δύο όψεις, οφείλουμε να επισημάνουμε το εξής. Η Πολεοδομία Μυκόνου το 2017 πέταξε λευκή πετσέτα λόγω έλλειψης προσωπικού και κατόπιν απόφασης του τότε υπουργού Εσωτερικών, τη διοικητική της υποστήριξη ανέλαβε υποχρεωτικά η Υπηρεσία Δόμησης Σύρου, μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2023.

Από τότε μέχρι και τη σημερινή περίοδο, τα στελέχη της Πολεοδομίας Σύρου, φρόντισαν για τη διαπεραίωση δεκάδων αν όχι εκατοντάδων υποθέσεων της Μυκόνου, δίνοντας λύσεις και τακτοποιώντας τεράστιο αριθμό εκκρεμοτήτων. Η Υπηρεσία Δόμησης Σύρου ανέλαβε να διαχειριστεί τις υποθέσεις της Μυκόνου, δηλαδή της πλέον “καυτής πατάτας” σε όλο το πανελλήνιο, με τα υπηρεσιακά της στελέχη να επιδεικνύουν σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στη διεκπεραίωση όσο το δυνατόν περισσότερων θεμάτων.

Αναμφισβήτητα, οι επισημάνσεις των εισαγγελικών αρχών για τα ζητήματα της παράνομης δόμησης έχουν ιδιαίτερη σημασία και το δικαστικό σώμα είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο να κρίνει αν ο διοικητικός μηχανισμός και οι αρμόδιες υπηρεσίες λειτούργησαν ως όφειλαν στις υποθέσεις διαπιστωμένων παρανομιών και παραβάσεων.

Ωστόσο, επειδή είναι άδικο να μηδενίζουμε τα πάντα και να πυροβολούμε υπηρεσιακά στελέχη που εργάσθηκαν με ζήλο και συνέπεια, η διοικητική υποστήριξη της Πολεοδομίας Σύρου στις υποθέσεις της Μυκόνου, υπήρξε υπέρ του δέοντος αποτελεσματική την τελευταία πενταετία. Αν η Υπηρεσία Δόμησης Σύρου δεν είχε αναλάβει τις διοικητικές υποθέσεις της Μυκόνου, στο νησί των ανέμων θα επικρατούσε το απόλυτο χάος.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.