BUSINESS

Κατά των Αράβων της AGC ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς

Κατά των Αράβων της AGC ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς
Ο Δήμος Μυκόνου δρομολογεί αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για το έργο των Αράβων στην Άνω Μερά

Οι Άραβες επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας AGC Equity Partners Walid Abu-Suud και Khalil Amiouni ενδεχομένως να είναι καλοδεχούμενοι ως τουρίστες στο νησί της Μυκόνου, αλλά ως επενδυτές είναι μάλλον ανεπιθύμητοι.

Η AGC, μέσω του φορέα Blue Iris, σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα τουριστικό χωριό στην περιοχή Καραπέτης της Άνω Μεράς Μυκόνου. Η επένδυση, της οποίας το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) δημοσιεύθηκε, πρόσφατα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης και ευεξίας, μαρίνα σκαφών σε έκταση 60.324 στρεμμάτων, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας. Ανήκει στις ελάχιστες στρατηγικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, που έχουν λάβει το πράσινο φως από το ΣτΕ και σχεδιάζονται στο νησί των Ανέμων, όπου οι καταγγελίες για την κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων είναι μαζικές.

Αντάρτικο

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς είναι κατά του έργου, το οποίο, όπως υποστηρίζει, επιβαρύνει το περιβάλλον και τις υποδομές του νησιού. Έχει εξάλλου, στο παρελθόν γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΣΧΑΣΕ. Όταν δηλαδή, το έργο, σε επίπεδο αδειοδοτικής ωρίμανσης, ήταν ένα βήμα πίσω, δηλαδή το ΣτΕ δεν είχε εγκρίνει το Π.Δ. του ΕΣΧΑΣΕ.

Αντίθετα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος έχει γνωμοδοτήσει υπέρ του έργου, έχοντας αναφέρει ότι οι όροι δόμησης, που επιτρέπουν την ανέγερση του ξενοδοχείου της AGC, “δόθηκαν στο παρελθόν με την συμμετοχή και του Δήμου Μυκόνου και επιτρέπουν την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων είτε αυτές καταρτίσουν Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης, είτε, πολύ χειρότερα, όχι”. “Την ώρα που “διυλίζεται” ένα επενδυτικό σχέδιο, που για λόγους ασφάλειας δικαίου επέλεξε τον δρόμο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης, πολλά άλλα σχέδια είτε εκπονούνται είτε υλοποιούνται χωρίς να γίνεται κανένας δημόσιος διάλογος επί αυτών” είχε αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Μυκόνου δρομολογεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την κατάθεση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του Προεδρικού Διατάγματος και ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να αποτραπεί η έναρξη υλοποίησης του έργου. Το σκεπτικό της προσφυγής του σχετίζεται με τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του Π.Δ., “που επιτρέπουν την ανατροπή του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που προβλέπει η εγκεκριμένη από το έτος 2005 ΖΟΕ της νήσου Μυκόνου”. Όπως και με σειρά άλλων νομικού χαρακτήρα λόγων βάσει των οποίων το Π.Δ. “ανατρέπει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού”.

Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν ότι η ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣτΕ δεν επηρεάζει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων. Μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, θα πρέπει να εκπονηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) και να εκδοθεί η Κοινή Απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Τελικός σταθμός της επένδυσης είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας. “Κατά κάθε αδειοδοτικού βήματος, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να προσφεύγει στο ΣτΕ αενάως” όπως αναφέρουν πηγές. Ωστόσο, το έργο θεωρείται “θωρακισμένο”, έχοντας λάβει την έγκριση του ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι αρνητική είναι η γνωμοδότηση του Δήμου Μυκόνου για το ΕΣΧΑΣΕ και ενός ακόμη έργου, του Project blue, που σχεδιάζουν οι εταιρείες Grivalia και Frontisa Management και είναι επένδυση 58 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Εκτός από το ξενοδοχείο 192 κλινών, θα δημιουργηθούν κέντρο ευεξίας (spa), πολυχώρος εκδηλώσεων, καταστήματα, τουριστικός λιμένας, ελικοδρόμιο και τελεφερίκ. Θα κατασκευαστούν ακόμη, 65 κατοικίες ενός δωματίου με επιφάνεια 45-50 τ.μ., 15 κατοικίες 70 τ.μ., 9 κατοικίες των 2 δωματίων 100 τ.μ., 5 κατοικίες των 3 δωματίων επιφάνειας 130 τ.μ. και μία βίλα 160 τ.μ.

Θα αναπτυχθούν κτήρια, που θα περιλαμβάνουν:

– 94 δωμάτια με σύνολο επιφάνειας περίπου 6.010 τ.μ.

– Κτήριο Εισόδου, Υποδοχής και Γραφείων 250 τ.μ.

– Εστιατόριο κυρίως για πρωινά γεύματα 200 τ.μ.

– Εστιατόριο περίπου 160 τ.μ.

-Καταστήματα περίπου 60-80 τ.μ. έκαστο

– Kids Club -Παιδικός Σταθμός 150 τ.μ.

– Κελί – Ταβέρνα περίπου 100 τ,μ,

– Κτίριο SPA 500 τ.μ.

– Υπαίθριο θέατρο

– Πισίνα 5μ. X 20 μ.

– Μικρό παρεκκλήσι

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

πηγη capital.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.