ΤΟΠΙΚΑ

Κανένα ακίνητο εντός του οικισμού της Άνω Μεράς δεν έχει χαρακτηρισθεί χορτολιβαδική έκταση

Κανένα ακίνητο εντός του οικισμού της Άνω Μεράς δεν έχει χαρακτηρισθεί χορτολιβαδική έκταση
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς συμμετείχε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα σε κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Ένωσης  Δήμων Νοτίου Αιγαίου, με αποκλειστικό θέμα τον «Συντονισμό δράσεων για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών από τον κίνδυνο κατάρτισης των δασικών χαρτών, με ένταξη σε αυτούς και αγροτικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων».

Στη συνεδρίαση, έγινε αποδεκτό από τον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, το αίτημα της  Περιφέρειας της Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μυκόνου και άλλων Δήμων  για τροποποιήσεις  στο νομοθετικό πλαίσιο κατάρτισης των δασικών χαρτών, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου νόμου, ώστε να μην απαξιώνεται ούτε να δεσμεύεται η ιδιωτική περιουσία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μυκόνου με ομόφωνη απόφασή του από την πρώτη στιγμή αντέδρασε και συντάχθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σχετικά με τη Μύκονο επισημαίνεται ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου απαντώντας στο υπ. αριθμ. 7644/1652- 12-06-2017 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την οριοθέτηση οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους τότε υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες, απέστειλε σε ψηφιακή μορφή, ήδη από 24/07/2017, όλους τους οικισμούς της νήσου Μυκόνου.

Στη Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς δεν υφίστανται οικιστικές πυκνώσεις κατά την έννοια του νόμου 3889/2010 άρθρο 23 παρ. 4 του ΦΕΚ 94Α/2016 που να επηρεάζουν την κατάρτιση των δασικών χαρτών στην περιοχή.

Επιπλέον, κανένα ακίνητο εντός του οικισμού της Άνω Μεράς δεν έχει χαρακτηρισθεί χορτολιβαδική έκταση.  Δυστυχώς με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία επίκειται μια αδικία κατά κύριο λόγο  για την Άνω Μερά με τον χαρακτηρισμό αγροτικών ιδιόκτητων εκτάσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται αρχικά ως χορτολιβαδικές.

Στο πλαίσιο αυτό η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από την πρώτη στιγμή, ενημερώνει καθημερινά τους  πολίτες για τη διαδικασία ανάρτησης και τη δυνατότητα αντιρρήσεών τους και προς ενημέρωση του κοινού, διατίθενται τόσο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όσο και στην Κοινότητα της Άνω Μεράς, αναλυτικοί χάρτες που ο καθένας μπορεί να εντοπίσει το ακίνητό του.  

Σε σχετική του δήλωση ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κουκάς τόνισε:

«Αγωνιζόμαστε μαζί με την Περιφέρεια και τους άλλους Δήμους για  την προστασία της περιουσίας των νησιωτών την οποία το κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες της νησιωτικότητας. Διεκδικούμε δημόσια πολιτική που θα δίνει άμεση λύση στο θέμα κατάρτισης των δασικών χαρτών και θα αντιμετωπίζει με σεβασμό το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των δημοτών μας στην ιδιοκτησία. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για να τους ενημερώσουμε και να τους βοηθήσουμε να ασκήσουν όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους για την προστασία των περιουσιών τους.»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.