ΤΟΠΙΚΑ

Καλοκαίρι-Τουρισμός: Η αγωνία της άδειας ξαπλώστρας

Καλοκαίρι-Τουρισμός: Η αγωνία της άδειας ξαπλώστρας

Επιδότηση €1,5 δισ. για 700.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης στον τουρισμό – Υπό συζήτηση και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13% – Μόλις 10%-20% από 34 εκατ. τουρίστες αναμένονται από Ιούλιο – Κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία, ελπίδες για τα Airbnb, τις μικρές μονάδες και τον οδικό τουρισμό.

Το καλοκαίρι της αγωνίας. Την ώρα που μπαίνουμε κλιματολογικά στη θερινή περίοδο, διάχυτη σε όλους μας είναι η ανασφάλεια για το τι μας περιμένει αυτό το καλοκαίρι. Από το αν θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές, πού και πώς θα πάμε, αν το επιτρέψουν τα οικονομικά μας και κυρίως ο κορωνοϊός, ο οποίος συνεχίζει να κινείται ανάμεσά μας, χωρίς να κάνει διακοπές.

Μεγαλύτερη όμως είναι η αγωνία για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που δραστηριοποιείται στη βαριά βιομηχανία της χώρας που λέγεται τουρισμός. Είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του τουρισμού είτε επιχειρηματίες στον τομέα αυτό. Αγωνία όμως και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού από τις εξελίξεις του καλοκαιριού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η αναμενόμενη βαθιά ύφεση που θα απλωθεί σε όλη τη χώρα.

Μιλάμε:

– για τους 700.000 εργαζομένους (μόνιμους και εποχικούς) στις ξενοδοχειακές μονάδες.

– για τις 10.000 επιχειρήσεις καταλυμάτων
– για τις 90.000 επιχειρήσεις εστίασης(εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.λπ.), από τις οποίες οι 50.000 είναι εποχικές και ανοίγουν την τουριστική περίοδο και στις οποίες πέρα από τους ιδιοκτήτες απασχολούνται 270.000 εργαζόμενοι.
– για το 13% άμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ ή 25 δισ. που μαζί με τους πολλαπλασιαστές (δηλαδή όλους τους παραγωγούς και προμηθευτές, μεταφορές, εμπόριο, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ταξιδιωτικά γραφεία κ.λπ.) φτάνει κοντά στο 30% του ΑΕΠ ή πάνω από 40 δισ., σύμφωνα με στοιχεία του 2019.

Η αβεβαιότητα και ο τρόμος όλων αυτών των συμπολιτών μας χτυπάνε πλέον κόκκινο, καθώς ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να φτάσει το κακό ή τι μπορεί να περισωθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Ακόμα και τα σενάρια πάνω στα οποία κινούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι εντελώς στον αέρα, καθώς κάποιοι μιλούν για μειώσεις εισπράξεων έως και 90% σε σχέση με πέρυσι. Και στην καλύτερη περίπτωση, όμως, ακόμα κι αν αναδειχθεί η χώρα μας «κήπος της Εδέμ» για το 2020 εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιας καραντίνας, το καλό σενάριο προβλέπει εισπράξεις από τον τουρισμό 45%-50% λιγότερες από το 2019.

Ολα τα οικονομικά μοντέλα και οι μακροοικονομικές αναλύσεις που χρησιμοποιούν στο οικονομικό επιτελείο στηρίζονται στην άμεση σύνδεση του τουρισμού με το ΑΕΠ της χώρας. Η πορεία του αποτελεί βαρόμετρο για την ελληνική οικονομία και τα πλάνα της κυβέρνησης στηρίζονται σε τρία δυνητικά σενάρια (αισιόδοξο, βασικό, αρνητικό). Μεταξύ των ακραίων πιθανοτήτων, στην κυβέρνηση θεωρούν πιθανότερη μια πτώση μεγάλου εύρους περίπου 50%-70%. Αλλά χωρίς να γνωρίζει κανείς ακόμα την ένταση και τη διάρκεια του πλήγματος

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.