ΤΟΠΙΚΑ

Καλοκαίρι πολιτισμού στη Μύκονο

Καλοκαίρι πολιτισμού στη Μύκονο
Το νησί είναι συνυφασμένο με την τέχνη και τον πολιτισμός , σημαντικά τα δρώμενα

Αθανάσιος Κολλίντζας, Καλειδοσκόπιο, Κολάζ υφασμάτων
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου “Μαρία Ιγγλέση”
Αίθουσα Καλογερά 8-20 Ιουνίου 2018
Ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 & 19.00-24.00

Η συλλογή των έργων διαπραγματεύεται την παρατήρηση όμορφων σχημάτων και μορφών μέσα από το ρυθμό που προκαλεί η επιτηδευμένη επανάληψη αυτών. Ο παρατηρητής θα βρεί σύντομα σαφείς επιρροές από το μηχανισμό-παιχνίδι καλειδοσκόπιο.

Η λέξη καλειδοσκόπιο προκύπτει απο τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ΚΑΛΟΣ (όμορφος)+ΕΙΔΟΣ (μορφή) +ΣΚΟΠΕΩ (παρατηρώ)
Το καλειδοσκόπιο σαν σύμβολο της συνεχούς αλλαγής , της κίνησης και της ομορφιάς, έχει δώσει έμπνευση σε πολλά παιδιά και καλλιτέχνες ώστε να κοιτάζουν τη ζωή από μια διαφορετική οπτική γωνία. Ο παρατηρητής των έργων καλείται να επιλέξει τη δική του οπτική γωνία σε κάθε έργο.
Στα έργα θα συναντήσουμε ποικίλες μορφές ,οι αντανακλάσεις των οποίων χτίζουν τον κώδικα ανάγνωσης των συγκεκριμένων εικαστικών συνθέσεων.

 

Οι μορφές αυτές περιτριγυρίζονται σχεδόν προστατευτικά από πρόσθετες μορφές -αναγνωρίσιμα σύμβολα της ελληνικής πραγματικότητας, ακολουθώντας κυκλική διάταξη .Οι κυκλικές μπορντούρες που σχηματίζονται, αναφέρονται τον κύκλο της ζωής που ακόμα κι όταν εξελίσσεται απρόσμενα, παραμένει ακατάπαυστα όμορφη. Ο κύκλος συμβολίζει την ολότητα, την ένωση, τη συνέχεια και την αρμονία και απαντάται σε πολλές περιόδους και πολιτισμούς.

 

Καθώς ο κύκλος περιέχει πάντα την έννοια του στατικού κέντρου στο χώρο και στο χρόνο, σε αυτό το ρόλο θα βρούμε τις πρωταγωνιστικές μορφές μέσα στα έργα. Αυτές φαντάζουν να έχουν αφεθεί σε ότι τις περιβάλλει, σε μια συνομιλία που ορίζεται από φλύαρες κατοπτρικές αντανακλάσεις Η επανάληψη των ειδώλων που μοιάζουν κινούμενα, εστιάζει με εσωστρέφεια και αφοσίωση στους κεντρικούς πρωταγωνιστές.

 

Σαν αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας , επιτυγχάνεται η δημιουργία μιας μεγαλύτερης ασαφούς μάζας. Έιναι αυτή που αξιώνει να γίνει ο πλανήτης σου, βιώνοντας ξανά το παιδικό συναίσθημα πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω σου!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.