ΤΟΠΙΚΑ

«Κακοπροαίρετοι κάνουν μικροπολιτική ενόψει εκλογών και σπέρνουν ανακρίβειες»

«Κακοπροαίρετοι κάνουν μικροπολιτική ενόψει εκλογών και σπέρνουν ανακρίβειες»
Άστραψε και βρόντηξε ο δήμαρχος Κ.Κουκάς για ένα θέμα που το πήρε πάνω του για το συμφέρον των εκπαιδευτικών της Μυκόνου

Παραπληροφόρηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων χαρακτήρισε ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς τα όσα γράφονται και διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το χρηματικό επίδομα των 100 ευρώ στους εκπαιδευτικούς του νησιού, για το οποίο τον κατηγορούν ότι δεν το κατέβαλλε την προηγούμενη χρονιά προφασιζόμενος υπουργικές αποφάσεις.

Ο δήμαρχος Μυκόνου, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” δήλωσε πως τα ανυπόγραφα αυτά κείμενα δεν εκφράζουν τους εκπαιδευτικούς στο σύνολό τους, αλλά 2-3 κακοπροαίρετους οι οποίοι κάνουν μικροπολιτική εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2023: “Ο δήμος της Μυκόνου ήταν ο δήμος όπου το 2017, με δική μου πρωτοβουλία, πέτυχε με την τότε κυβέρνηση να νομοθετήσει το να έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι, με δικές τους δαπάνες, να δίνουν βοήθημα σίτισης και στέγασης σε διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ των οποίων κι αυτή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ο δήμος Μυκόνου ήταν από τους λίγους δήμους και ο πρώτος πανελλαδικά που εφάρμοσε αυτήν την νομοθεσία και, μειώνοντας άλλες δαπάνες όπως έργα, παιδικές χαρές, οδοποιία, εξασφάλισε χρηματοδότηση από ιδίους πόρους, προκειμένου να δίνει όλα αυτά τα χρόνια αυτό το βοήθημα το οποίο έχει μεταφραστεί σε έναν 13ο μισθό”.

Ο κος Κουκάς αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Μύκονος είναι ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που έχει δημοτικούς κοιτώνες στους οποίους φιλοξενείται εντελώς δωρεάν ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, μία παροχή που κοστίζει στον δήμο 600.000 ευρώ ετησίως. “Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Υπουργείο Εσωτερικών, ξαφνικά φέτος, με εγκύκλιο, ενημέρωσε όλους τους δήμους του Αιγαίου, ότι έχουμε δυνατότητα να παρέχουμε το βοήθημα μόνο σε είδος και όχι σε χρήμα καταργώντας ουσιαστικά το επίδομα των 100 ευρώ. Επομένως, ενώ είχαμε πράγματι υποσχεθεί ότι το χρηματικό βοήθημα θα δοθεί και το 2022, μεσούσης της χρονιάς, το Υπουργείο μάς το απαγόρευσε κάνοντας τη δαπάνη μη νόμιμη. Έθεσε δηλαδή τις δημοτικές αρχές ενώπιον της νομιμότητας”.

Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, στη συνέχεια έφερε το θέμα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν. Αιγαίου ζητώντας να εισηγηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία για να υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί να χορηγείται το επίδομα τόσο σε είδος όσο και σε χρήμα, κάτι που αποφασίστηκε τόσο από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν. Αιγαίου, όσο και από το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ. “Εθεσα το θέμα στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο της Μυκόνου στις αρχές Αυγούστου, όπου ο υπουργός δεσμεύτηκε να τροποποιήσει τη νομοθεσία. Προς τιμήν του, πριν 20 μέρες, πέρασε μία τροπολογία που θα δίνει στους δήμους αυτό το δικαίωμα και θα γίνει νόμος του κράτους μέσα στις επόμενες 15 μέρες”.

Ο κος Κουκάς, υπενθυμίζοντας ότι οι νόμοι δεν έχουν αναδρομική ισχύ, εξηγεί πως δεν γίνεται να καταβληθεί το επίδομα για το ’22 αλλά θα χορηγηθεί το επόμενο βοήθημα, είτε σε είδος είτε σε χρήμα, όταν θα ισχύσει ο νόμος. “Εγώ συγχαίρω την κυβέρνηση που άκουσε το αίτημα των δημάρχων και θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία το ότι πετύχαμε όλοι μαζί ενωμένοι να υπάρξει τροποποίηση της νομοθεσίας” δήλωσε κλείνοντας.

πηγη koinignomi.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.