ΤΟΠΙΚΑ

Ηλεκτροκίνηση στα νησιά. Ένας μεγάλος στόχος στον ορίζοντα

Ηλεκτροκίνηση στα νησιά. Ένας μεγάλος στόχος στον ορίζοντα

«Ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας», επανέλαβε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του 2ου συνεδρίου για την εναλλακτική μετακίνηση (Ecomobility 2019), που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αίγλη Ζαππείου.

Αναφερόμενος στα μέτρα διασύνδεσης των νησιών, σημείωσε ότι «έχει επιταχυνθεί η διασύνδεση των νησιών σε πολύ υψηλό βαθμό, ολοκληρώθηκε στις Κυκλάδες όπου έπεται η επόμενη διασύνδεση, ενώ έχει ξεκινήσει η διασύνδεση στην Κρήτη με χρονικό ορίζοντα 18 μηνών και λίγους μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας».

Με την ίδια φιλοσοφία θα προσεγγιστεί και το θέμα της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, πρόσθεσε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι ένας νόμος για την ηλεκτροκίνηση, που θα ρυθμίζει πληθώρα θεμάτων τόσο για τις υποδομές φόρτισης οχημάτων όσο και για τη λειτουργία της αγοράς καθαυτής.

Αναφερόμενος στα κίνητρα υιοθέτησης της ηλεκτροκίνησης, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για θέμα που μελετάται πολύ προσεκτικά, καθώς σε όλη την Ευρώπη διευρύνεται η γκάμα των κινήτρων που αφορούν τη χρηματοδότηση και τις φοροαπαλλαγές «κι αυτό είναι ένα αναπόσπαστο μέρος αυτής της θεσμοθέτησης».

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά, τα οποία έχουν ιδιαίτερη θέση στη μετάβαση στο ecomobility, βάσει και του εθνικού σχεδιασμού. Όπως ανέφερε, επιτρέπεται πιο εύκολα σήμερα στα νησιά η εισαγωγή των ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά προβλέπεται αθρόα εισαγωγή ΑΠΕ και ηλεκτροκίνησης. Ο Υπουργός ανήγγειλε ότι θα προκηρυχθεί σύντομα η ένταξη των έξι πρώτων νήσων, βάσει από κοινού πρωτοβουλίας με νησιωτικές χώρες της ΕΕ και την Κομισιόν.

«Τα νησιά αποτελούν προτεραιότητα και έχουν πυκνώσει οι επαφές με όλες τις εταιρείες που έχουν την τεχνολογία και μπορούν να συνεισφέρουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος και στις πρόσφατες επαφές με την Tesla.

Επιπλέον, μίλησε και για το έργο υποδομών που έχει γίνει στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, κάτι που αποτελεί, όπως τόνισε, αναπόσπαστο κομμάτι των συζητήσεων και του σχεδιασμού.

Κλείνοντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι μπροστά. «Η απάντηση στις προκλήσεις αυτές είναι η επιτάχυνση της θεσμοθέτησης του πλαισίου με οποίο θα μετακινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, η αποσαφήνιση του πλαισίου κινήτρων, τα οποία εντείνονται, και η μεγάλη έμφαση στη μετάβαση πρωτίστως των νησιών. Απόλυτα εφικτοί και ρεαλιστικοί στόχοι, που θα δώσουν μια τεράστια ώθηση στην ιδέα της ηλεκτροκίνησης συνολικά».

Cyclades24.gr


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.