ΤΟΠΙΚΑ

Η συμμορία των «φαντασμάτων» στη Μύκονο κλέβει από κοσμήματα μέχρι… εσώρουχα

Η συμμορία των «φαντασμάτων» στη Μύκονο κλέβει από κοσμήματα μέχρι… εσώρουχα

Aνησυχία από τις κλοπές και τις διαρρήξεις την ώρα που το νησί ετοιμάζεται για μία πολύ καλή τουριστική σεζόν – Οι κακοποιοί εισβάλλουν σε βίλες – Σοκ από τον άγριο ξυλοδαρμό ξενοδόχου που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή – Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα με τις επιδρομές στις πολυτελείς κατοικίες

Κάτι δεν πάει καλά φέτος στο «πριγκιπάτο» της Μυκόνου. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ντόπιων και τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και της Αστυνομίας, η συγκέντρωση μεγάλου πλούτου σε ένα τόσο μικρό νησί φαίνεται να λειτουργεί σαν ισχυρός μαγνήτης για κακοποιά στοιχεία. Η παρουσία θρασύτατων διαρρηκτών, πορτοφολάδων και αδίστακτων μπράβων έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, τις παρενέργειες του οποίου νιώθουν στο πετσί τους τόσο οι τουρίστες, όσο και οι ίδιοι οι Μυκονιάτες. Κορσικανοί, Αλγερινοί, Βαλκάνιοι και Λατίνοι μαφιόζοι κυκλοφορούν και αυτό διαπιστώνεται από τα κρούσματα βίας και κλοπών που αναστατώνουν τη Μύκονο.
Φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από τους υπευθύνους παραθαλάσσιου εστιατορίου οι δύο Αμερικανίδες τουρίστριες όταν… τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τα «χρυσά» καβουροπόδαρα, μέχρι τον πρόσφατο ξυλοδαρμό -με σιδερόβεργα- του ξενοδόχου που είχε δικαστική διαμάχη με όμορη επιχείρηση για τα ντεσιμπέλ, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, αλλά και το μπαράζ διαρρήξεων τις τελευταίες ημέρες σε βίλες και διαμερίσματα όπου οι επιτήδειοι πήραν από τα θύματά τους μέχρι και τα σώβρακα, κυριολεκτικά. 

Ο Ανέστης Πάπιστας ζει και εργάζεται στη Μύκονο τα τελευταία έξι χρόνια. Εχει δημιουργήσει μια εταιρεία με υπηρεσίες τράνσφερ και το σπίτι του βρίσκεται στην περιοχή Κούνουπας. Είναι το τελευταίο θύμα μιας συμμορίας διαρρηκτών που δρα στο νησί, τους οποίους οι Μυκονιάτες αποκαλούν «φαντάσματα». Διότι έχουν το θράσος να μπουκάρουν ντυμένοι με ολόσωμες στολές, χειρουργικά γάντια και full face, ακόμη κι αν γνωρίζουν ότι οι ένοικοι βρίσκονται μέσα στο σπίτι, όπως μπορείτε να δείτε και στα σχετικά φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ». Ο διαρρήκτης που εισέβαλε στη συγκεκριμένη βίλα αργά τη νύχτα, τράπηκε τελικά σε φυγή όταν κατάλαβε ότι ο ένοικος ξύπνησε από τον θόρυβο.

Επώνυμες μάρκες

Αντίθετα, στην περίπτωση του Ανέστη Πάπιστα, τα μέλη της εν λόγω συμμορίας κατέγραφαν τις κινήσεις του. Τον παρακολουθούσαν. Γνώριζαν πότε φεύγει και πότε επιστρέφει στο σπίτι του. Ετσι πολύ εύκολα ένα βράδυ που εκείνος έλειπε λόγω της δουλειάς του, μπήκαν μέσα στο σπίτι του σπάζοντας το παράθυρο του σαλονιού και του άρπαξαν 6.500 ευρώ, μέχρι κι όλα τα Philipp Plein εσώρουχά του, τριάντα στον αριθμό. Και μπορεί η παραπάνω λεπτομέρεια να προσδίδει μια σουρεαλιστική πινελιά στη δράση των «φαντασμάτων» της Μυκόνου, ωστόσο φανερώνει και τις προθέσεις τους.

Σύμφωνα με τον Ανέστη Πάπιστα, «οι διαρρήκτες μπήκαν και στο διπλανό σπίτι, αφαιρώντας από τους ενοίκους ένα ρολόι αξίας και ένα μουσικό όργανο (ποντιακή λύρα) στη θήκη της οποίας ήταν ραμμένες δέκα χρυσές λίρες για ώρα ανάγκης». «Την επόμενη Τρίτη, οι ίδιοι κατά πάσα πιθανότητα διαρρήκτες επιχείρησαν να μπουν σε μια βίλα, πολύ κοντά από το σπίτι μου, όμως τους απέτρεψε ο συναγερμός που άρχισε να χτυπάει σαν δαιμονισμένος» προσθέτει ο κ. Πάπιστας. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα «φαντάσματα» διέρρηξαν τρεις βίλες σε συγκρότημα στη περιοχή Αγράρι.
Συγκεκριμένα, το περιστατικό συνέβη το βράδυ της περασμένης Κυριακής όταν οι τουρίστες που νοίκιαζαν τα καταλύματα είχαν βγει να διασκεδάσουν. Οι διαρρήκτες με τις ολόσωμες στολές και τα full face έσπασαν τα τζάμια των σπιτιών, μπήκαν μέσα και άρπαξαν προσωπικά αντικείμενα και μετρητά που βρήκαν στις βαλίτσες τους. Μάλιστα στις δύο από τις τρεις κατοικίες που μπήκαν άρπαξαν μέχρι και επώνυμης φίρμας παπούτσια, επώνυμα ρούχα και 5.000 ευρώ. Το ίδιο βράδυ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σημειώθηκαν τέσσερις ακόμη διαρρήξεις σε βίλες του νησιού, χωρίς η Αστυνομία να καταφέρει να εντοπίσει τους δράστες.

symmoria-1
symmoria-2
symmoria-3
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Oι κάμερες έχουν καταγράψει μέλη συμμορίας να εισβάλλουν σε βίλες της Μυκόνου

Να θυμίσουμε ότι θύμα διαρρηκτών στη Μύκονο είχε πέσει πριν από περίπου 20 ημέρες και η πρώην σύζυγος του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, Μαρίνα Πατούλη. Τα μέλη της σπείρας απέσπασαν χρυσαφικά αξίας 3.900 ευρώ και χρηματικό ποσό ύψους 8.500 ευρώ. Μαζί με τα χρυσαφικά και τα μετρητά, εκλάπη κι ένα κλειδί αυτοκινήτου, μάρκας Mercedes.

Ο ξυλοδαρμός

Ομως το γεγονός που έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία δεν είναι άλλο από τον βάναυσο ξυλοδαρμό του επιχειρηματία Θοδωρή Κουσαθανά, την περασμένη Παρασκευή. Οπως μας αποκάλυψε στενό συγγενικό του πρόσωπο, ο ξενοδόχος δέχτηκε άγρια επίθεση από έναν σωματώδη μαυροφορεμένο άνδρα, ο οποίος τον ακολουθούσε με το αυτοκίνητό του, ένα κλεμμένο λευκό FIAT500 όταν σε κάποιο σημείο της διαδρομής προκάλεσε μικροατύχημα για να αναγκάσει τον επιχειρηματία να κατέβει από το όχημά του.

Μόλις εκείνος άνοιξε την πόρτα, ο μαυροφορεμένος άνδρας άρχισε να τον χτυπάει, αρχικά με γροθιές στο πρόσωπο και μετά με μια πτυσσόμενη σιδερόβεργα στο κεφάλι, αφήνοντάς τον αναίσθητο στην άσφαλτο. Χρειάστηκε να μεταφερθεί επειγόντως σε ιδιωτική κλινική του νησιού, όπου οι γιατροί τού έκαναν 14 ράμματα στο κεφάλι. Οσον αφορά το κίνητρο της επίθεσης, το ίδιο το θύμα σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι ο δράστης είχε σκοπό να τον σκοτώσει: «Χθες το μεσημέρι, φεύγοντας από την επιχείρησή μου με το αυτοκίνητό μου με τράκαρε ένα άλλο αυτοκίνητο και καθώς κατέβηκα να δω τι έχει συμβεί, μου επιτέθηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου, με έναν λοστό, χτυπώντας με πολλές φορές στο κεφάλι. Αυτός φορούσε μαύρο καπέλο, μαύρο τζάκετ. Τα χτυπήματα ήταν δολοφονικά και είχαν σκοπό να με σκοτώσουν. Ευτυχώς εκείνη την ώρα εμφανίστηκαν δύο άλλοι γείτονες και αφού τους είδε ο δράστης εξαφανίστηκε. Ηθελα να καταθέσω πως όλη η οικογένεια είμαστε συγκλονισμένοι και όλη η κοινωνία της Μυκόνου.

HUMAN

Ουδέποτε έχουμε εμπλακεί σε οτιδήποτε παράνομο ή ανήθικο. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε μια αντιδικία δικαστική με μια γειτονική επιχείρηση προς το ξενοδοχείο μας, διότι εκείνη λειτουργεί παράνομα, δηλαδή έχουν μια προσωρινή διαταγή αναστολής της άδειας της μουσικής τους», συμπλήρωσε. Αν και ο ξυλοδαρμός του ξενοδόχου έχει καταγραφεί από κάμερα παραπλήσιας επιχείρησης ή κατοικίας και το υλικό είναι στη διάθεση των αστυνομικών αρχών, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο δράστης δεν είχε εντοπιστεί.

Ο νέος διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου και η νεόφερτη ομάδα του από τις Σέρρες προβληματίζονται από τις μαφιόζικες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά του ξενοδόχου και εξετάζουν όλα τα σενάρια, ενώ ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς ζητάει επιπλέον αστυνομική δύναμη. Πέρυσι η Υποδιεύθυνση Μυκόνου αριθμούσε 180 αστυνομικούς, ενώ φέτος η δύναμή της έχει μειωθεί. Αυτό συνέβη διότι κάποιες περιοχές της χώρας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Θράκη, εξαιρέθηκαν από το δικαίωμα απόσπασης κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην πάνε στο νησί αρκετοί αστυνομικοί όπως πέρυσι και μάλιστα με ειδικότητα στις κλοπές. Και κάποιοι που ήρθαν φέτος δεν βρήκαν, κατά τους ισχυρισμούς τους, διαμονή και έτσι διέκοψαν την απόσπασή τους.

Η ομάδα των αστυνομικών που είχε συσταθεί πέρυσι το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλοπών, λειτούργησε αποτελεσματικά και αυτό φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, δηλαδή από τον αριθμό των συλλήψεων και την εξάρθρωση των συμμοριών που ρήμαζαν τις βίλες και λήστευαν τους τουρίστες. Τη φετινή σεζόν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το φαινόμενο των διαρρήξεων βρίσκεται σε έξαρση και δεν δείχνει αντιμετωπίσιμο. Από τη μια οι low cost πτήσεις που φέρνουν στη Μύκονο κάθε καρυδιάς καρύδι, που «χτυπάνε» τη μία μέρα και φεύγουν την επόμενη και από την άλλη οι συμμορίες που δρουν στο νησί σε σταθερή βάση, τα μέλη των οποίων η Αστυνομία δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει. Το χειρότερο δυνατό σενάριο προβλέπει ότι αυτό το καλοκαίρι η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα στο νησί θα χτυπήσουν κόκκινο. Από τη μια οι πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες και από την άλλη η άσβεστη δίψα του κόσμου να ταξιδέψει και να διασκεδάσει χωρίς περιορισμούς, προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη δράση κακοποιών στοιχείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πηγη protothema.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.