ΤΟΠΙΚΑ

Η Ρήνεια του τεράστιου φυσικού πλούτου και των ερευνών

Η Ρήνεια του τεράστιου φυσικού πλούτου και των ερευνών

Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη για το ερευνητικό έργο: «Η Ρήνεια και η αγροτική της κληρονομιά στα νεότερα χρόνια» μεταξύ Δήμου Μυκόνου και Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το ερευνητικό έργο αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα προς όφελος του νησιού.

Ο Δ/ντης Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ, Δημήτρης Δημητρόπουλος λίγο πριν τη συμφωνία ανέφερε, «θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη θετική ανταπόκρισή σας για την υλοποίηση του εν λόγω ερευνητικού έργου του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ. Ελπίζουμε σε μια γόνιμη συνεργασία, η οποία θα αποφέρει σημαντικούς καρπούς για τον τοπικό πληθυσμό, το νησί και τους επισκέπτες του, καθώς και ευρύτερα για την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα».

Σημαντικά αποτελέσματα αναμένεται να φέρει η μελέτη

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ιστορική διεπιστημονική έρευνα για:

(α) τους τρόπους διαμόρφωσης της Ρήνειας ως τόπου «αγροτικής κληρονομιάς», συλλογικής μνήμης που συνδέεται με την αίσθηση «εντοπιότητας» των σύγχρονων Μυκονιατών,

(β) τις διαδρομές που ακολούθησαν οι ποικίλες συνδέσεις της με την τουριστική Μύκονο τον 20ό και 21ο αιώνα,

(γ) την μελέτη των «αγροτών» και του κόσμου τους ως μιας ιστορικής κατηγορίας που αποτελεί ακόμη ζώσα «κληρονομιά».

Το αντικείμενο του έργου έχει στον πυρήνα του τον συνδυασμό της διεπιστημονικής έρευνας στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και της τεχνολογικής καινοτομίας με την επιστημονική τεκμηρίωση και προβολή του ιστορικού αποθέματος. Τα ερευνητικά αποτελέσματα θα διατεθούν μέσα από τη δημιουργία μιας πρωτότυπης ψηφιακής πλατφόρμας/ιστοσελίδας, ανοικτής και ελεύθερης πρόσβασης, στη λογική μιας «ψηφιακής έκθεσης» για την ιστορική ταυτότητα της Ρήνειας.

Επιστημονική έρευνα σε βάθος

Για το σκοπό αυτό απαιτείται πρωτότυπη επιστημονική έρευνα (α) πρωτογενούς αρχειακού υλικού. Πιο συγκεκριμένα, αποδελτίωση, τεκμηρίωση και μελέτη του Δημοτικού Αρχείου Μυκόνου (ΔΑΜ) που αποτελεί εξαιρετικά πλούσια πηγή πληροφοριών για τους τρόπους με τους οποίους η Ρήνεια διαμόρφωσε την αγροτική της ταυτότητα, η οποία σήμερα έχει αξία ως «αγροτική κληρονομιά» και ως τόπος που συμπυκνώνει τη συλλογική μνήμη μιας ιδιαίτερης κατηγορίας

Μυκονιατών/ισσών, (β) συλλογή/εθνογραφική καταγραφή και τεκμηρίωση προφορικών μαρτυριών από τα μέλη των οικογενειών που κατέχουν παρτίδες και (γ) αποδελτίωση του τοπικού και κυκλαδικού τύπου σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου του έργου.

Επιπροσθέτως, θα καταγραφεί νεότερο οπτικό υλικό, ενώ θα δημιουργηθεί αρχείο με σύγχρονες φωτογραφικές αποτυπώσεις της τωρινής αγροτικής πραγματικότητας. Το αντικείμενο του έργου φωτίζει μια σειρά από ζητήματα για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου και την αγροτική τους κληρονομιάς που τελούν υπό ραγδαία κοινωνική αλλαγή και ταυτοχρόνως προσπαθούν να διατηρήσουν το ξεχωριστό ιστορικό τους προφίλ μέσα στην τουριστική ανταγωνιστική αγορά.

Κυρίως, αναδεικνύει το συμπληρωματικό ρόλο της αγροτικής Ρήνειας στον κοινωνικό μετασχηματισμό της Μυκόνου που δεν έχει έως τώρα επαρκώς αναδειχθεί στο βάθος του χρόνου που αναφέρεται στο φυσικό αντικείμενο του έργου.

Απόφαση, χρόνος υλοποίησης και προϋπολογισμός

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης.

Η συνολική διάρκεια της ορίζεται από την υπογραφή της σύμβασης έως και 24 μήνες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπόμενων ερευνητικών διαδικασιών ανέρχεται στο ποσό των εκτατών είκοσι χιλιάδων ευρώ 120.000,00€.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.