ΤΟΠΙΚΑ

Η πιο παράξενη βίλα της Ελλάδας χτίζεται στη Μύκονο

Η πιο παράξενη βίλα της Ελλάδας χτίζεται στη Μύκονο

Με γνώμονα τον απόλυτο μινιμαλισμό, μια design βίλα στο Πυργί της Μυκόνου που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, δεν αποτελεί απλώς μια πρόταση σύγχρονης διαμονής, αλλά είναι μια αληθινή μορφή Τέχνης.

Σκεφτείτε μια κορδέλα που την παίρνει ο άνεμος πάνω στον άγονο βράχο και κάνει μια απίθανη χορογραφία μέσα στο μελτέμι, πριν πέσει ολότελα ξετυλιγμένη μέσα στο νερό. Αυτό είχαν κατά νου οι δημιουργοί του αρχιτεκτονικού γραφείου gnb architects όταν τους ζήτησαν σε ένα δύσκολο επικλινές οικόπεδο να δημιουργήσουν μια εξοχική κατοικία που θα είναι ταυτόχρονα απολύτως λειτουργική και θα αποτελεί μια πρωτοπόρα αρχιτεκτονική πρόταση.

Μια τσιμεντένια κορδέλα ξεκινά από την είσοδο του οικοπέδου (κάτω δεξιά) και καταλήγει στη θάλασσα.
Λαμβάνοντας υπόψη τους τις δυσκολίες ενός εδάφους άγονου, πετρώδους και ανώμαλου, οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν ένα εντυπωσιακό έργο, μετατρέποντας τα εμπόδια σε προνόμια, τις προκλήσεις σε ευκαιρία για να κάνουν Τέχνη και όχι απλώς να χτίσουν ένα σπίτι.

Η ίδια η κορδέλα γίνεται φουτουριστική στέγη στην κατοικία.


Έτσι, μια λευκή κορδέλα από σκυρόδεμα βαμμένη λευκή ξεκινά από την είσοδο του οικοπέδου και διασχίζει όλη την πλαγιά, ίπταται πλάι στο μονοπάτι, γίνεται ένα με τη γη, δημιουργεί καμπύλες, στριφογυρίζει σαν να την παίρνει ο άνεμος και φτάνει μέχρι το μίνιμαλ σπίτι, όπου το τυλίγει σαν φουτουριστικός γιγαντιαίος φιόγκος, μέχρι να καταλήξει σαν μονοπάτι στα βράχια, ακριβώς πάνω από το νερό.

Βλέποντας κάποιος από ψηλά τη μίνιμαλ και φουτουριστική αυτή βίλα, δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί, αφού η όλη σύλληψη μοιάζει με τεράστιο installation που έχει στήσει ένας ευφάνταστος γλύπτης σε έναν γκρεμό.

Η λευκή κορδέλα γίνεται μονοπάτι και δροσερή πέργκολα που φιλοξενεί τις αιώρες για τη σιέστα με φόντο το Αιγαίο.
Η άγονη γη και η άγρια ομορφιά του τοπίου έδωσαν τον ρυθμό στον σχεδιασμό

«Το μοναδικό, άγριο κυκλαδικό τοπίο σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεωμετρία του οικοπέδου γέννησαν την κεντρική ιδέα για τη μελέτη αυτής της βίλας», εξηγούν οι αρχιτέκτονες του γραφείου gnb architects και συνεχίζουν: «Ο βράχος και ο άνεμος είναι τα μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται, οτιδήποτε άλλο είναι τελείως περιττό. Οι δυνάμεις της φύσης επεμβαίνουν πάνω σε αυτά και τα πλάθουν με τους δικούς τους κανόνες. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται σε μια διαρκή αρμονική αλληλεπίδραση και ξεδιπλώνονται γραμμικά κατά μήκος του οικοπέδου, στροβιλίζονται, μαλώνουν, φιλιώνουν, βυθίζονται στη γη και αναδύονται πάλι, ώσπου καταλήγουν τελικά στη θάλασσα και γαληνεύουν, ηρεμούν. Όλη αυτή η χορογραφία γίνεται χωρίς το παραμικρό αποτύπωμα στο φυσικό τοπίο, σαν μια οχιά που κατέβηκε να πιει νερό στη θάλασσα. Όλη η κατασκευή μοιάζει σαν ακουμπισμένη στον χώρο χωρίς θεμέλια, έτοιμη να την παρασύρει ο άνεμος».


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.