ΤΟΠΙΚΑ

Η Παναγία η Τουρλιανή

Η Παναγία η Τουρλιανή
Πλήθος κόσμου παρουσία των αρχών συνόδευσε την εικόνα της Παναγιάς

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ, ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΜΙΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΣΜΑΚΑΡΙΣΤΗ ΑΝΩ ΜΕΡΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΤΤΕΙ ΕΠΙ 4 ΑΙΩΝΕΣ….»

Με αυτά τα λόγια, ο Σεβααμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ απευθύνθηκε προς το πλήθος των Μυκονίων, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Ιερο Ναό Παναχράντου Χώρας Μυκόνου, ο οποίος, σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, φιλοξένησε από το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος το νηστειών, την ιερά εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής,κατά τη Θεία Λειτουργία της οποίας προέστη και στην οποία παρεστησαν ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ιωάννης Βρούτσης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Διαφάνειας κ. Πρίγγος, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωσταντίνος Κουκάς, Αντιδήμαρχοι, διατελούντες και υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. ο Λιμενάρχης και ο Υπολιμενάρχης Μυκόνου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, ο προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες Μυκόνου, ο Διοικητής της Αεροπορικής Βάσης Μυκόνου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κουσαθανάς, οι πολιτευτές των Κυκλάδων κα Αικατ. Μονογυιού και κ. Φίλιππος Φόρτωμας, η Πρόεδρος και μέλη της Αδελφότητας Ανωμεριτών, Πρόσκοποι, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων.


Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στον αναστάσιμο χαρακτήρα του Σαββάτου του Λαζάρου, σε αντίθεση με το νεκρώσιμο χαρακτήρα των άλλων Σαββάτων του Εκκλησιαστικού έτους, καθώς με την Ανάσταση του Λαζάρου, στο πρόσωπο του οποίου συμβολίζεται ο άνθρωπος, πιστοποιείται και η δική μας, η κοινή Ανάσταση.
Γι’ αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά, ο Χριστός δεν εδάκρυσε για τον Λάζαρο, αλλά για τον άνθρωπο, ο οποίος δεν είχε πλαστεί για το θάνατο και τη φθορά.
Κάλεσε δε τους παρισταμένους διατελούντες και υποψήφιους Δημάρψους και δημοτικούς Συμβούλους να συναγωνισθούν για τη διαφύλαξη και προαγωγή πρωτίστως των πνευματικών παραδόσεων της Μυκόνου.
Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Εφημέριο του Ναού Πρωτοπρ. Βασίλειο Τζανιδάκη, και τους συνεργάτες του για την φιλοξενία της ιεράς Εικόνος και ευχήθηκε σε όλους για το Άγιο Πάσχα.
Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ετέθη επικεφαλής της τριώρου λιτανευτικής πομπής, προς την Ιερά Μονή Τουρλιανής, στην Άνω Μερά, της οποίας προεπορεύονταν οι Μέλη των Σωματείων της Αδελφότητος Ανωμεριτών, των Λεμβούχων Μυκόνου και του Φιλανθρωπικού Συλλόγου” Μυκονιάτικη Αλληλεγγύη”, του πολιτιστικού Συλλόγου «Μαντώ», του Αθλητικου Συλλόγου Άνω Μεράς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς, με τη Διευθύντρια και Διδασκάλους, με τις σημαίες τους και ακολουθούσαν εκατοντάδες Μυκονίων, κάθε ηλικίας.
Προ των πυλών της Μονής, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στο δισαιώνιο αυτό πάτριο έθος και συνεχάρη τους Μυκονίους για την εμμονή τους στις πατρώες παραδόσεις.
Αύριο το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα ιερουργήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μυκόνου και εν συνεχεία θα προστεί της λαμπράς Λιτανείας της Βαϊοφόρου, η οποία αποτελεί πατροπαράδοτο έθος, συνέχεια της Βυζαντινής και Τσαρικής παραδόσεως “Ο Περίπατος του Αυτοκράτορα”.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.