ΤΟΠΙΚΑ

Η Μύκονος υποδέχεται την Κυριακή το ιστορικό πλωτό της μουσείο

Η Μύκονος υποδέχεται την Κυριακή το ιστορικό πλωτό της μουσείο

Την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, στις 5:30-6:00 μ.μ. το πλωτό μουσείο «Ευαγγελίστρια» μετά και την ολοκλήρωση της πρόσφατης επισκευής του στη Σαλαμίνα στο Ναυπηγείο του Γιάννη Πράσινου, καταπλέει στη Μύκονο με ενδιάμεση στάση και διανυκτέρευση στην Ερμούπολη Σύρου. Παρόντες το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου (Aegean Maritime Museum) οι άνθρωποι που δούλεψαν για την επισκευή, Μυκονιάτες και Μυκονιάτισσες, καθώς και επίσημοι προσκεκλημένοι.

Πρόγραμμα:

Σάββατο, 1 Ιουλίου 2023

– 20:00: Άφιξη Ερμούπολη, Σύρου για διανυκτέρευση (Τελωνείο)

Κυριακή, 2 Ιουλίου 2023

– 10:30: Αγιασμός, ακολουθούμενος από ξενάγηση και κέρασμα στο σκάφος – Ανοιχτό στο κοινό της Σύρου

– 14:00: Ολοκλήρωση ξεναγήσεων στο σκάφος, προετοιμασία για απόπλου

– 14:30: Απόπλους από Ερμούπολη Σύρου με προορισμό Παλιό Λιμάνι Μυκόνου

– 17:30: Πανηγυρική είσοδος στο Παλιό Λιμάνι Χώρας Μυκόνου

18:00: Τελετή άφιξης και ξενάγηση στο σκάφος – Ανοιχτό στο κοινό της Μυκόνου

Στη Μύκονο Θα το υποδεχθούμε πανηγυρικά στο λιμάνι, στο Αι Νικολάκι της Καδένας, σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού που θα τιμά τον τόπο μας, δείχνοντας σεβασμό στην ιστορία μας.  Η Μύκονος του πολιτισμού ενισχύει την ταυτότητά της με κάθε τρόπο μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Το φορτηγό ιστιοφόρο, τύπου «Πέραμα» Ευαγγελίστρια, ναυπηγήθηκε το 1940 στη Σύρο, από τον περίφημο καραβομαραγκό Μαυρίκο, για λογαριασμό του Μυκονιάτη καραβοκύρη Αντώνη Μπόνη. Το σκάφος εκτελούσε μεταφορές εμπορευμάτων, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των νησιών του Αιγαίου μέχρι το 1978. Εκείνο το έτος, διέκοψε τους πλόες και παροπλίστηκε στη Σύρο, όπου παρέμεινε για έντεκα χρόνια έξω από το νερό και σχεδόν καταστράφηκε.

Προκειμένου να διασωθεί, ο ιδρυτής του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου (ΝΜΑ), Γεώργιος Δρακόπουλος, ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του να το δωρίσει στο Μουσείο και στον Δήμο Μυκόνου. Το ΝΜΑ ξεκίνησε διετείς εργασίες για την επισκευή και αποκατάστασή του στο καρνάγιο των αδελφών «Μαυρίκου». Έκτοτε, το σκάφος συντηρείται και δεξαμενίζεται σε τακτά διαστήματα, ούτως ώστε να είναι επισκέψιμο ως πλωτό μουσείο. Για τις σπάνιες ναυπηγικές του αρετές χαρακτηρίστηκε επίσημα ως πειραματικό σκάφος για τη μελέτη θεμάτων που έχουν σχέση με την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης και τη ναυτική εθνολογία.

Είστε όλοι καλεσμένοι.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.