ΤΟΠΙΚΑ

Η Μύκονος βρίσκεται παντού, έκθεση φωτογραφίας για την Παραπορτιανή

Η Μύκονος βρίσκεται παντού, έκθεση φωτογραφίας για την Παραπορτιανή

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ¨Παραπορτιανή¨ πρόκειται να φιλοξενηθεί στο ¨Μεγάλο Καφενείο Μαντίνεια¨ στο Λεβίδι Αρκαδίας. Η έκθεση αφορά το εμβληματικό μνημείο των Κυκλάδων, την εκκλησία Παναγία Παραπορτιανή. Ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Μυκόνου, είτε ως τόπος θρησκευτικής κατάνυξης για τους Χριστιανούς είτε ως τουριστικό αξιοθέατο του νησιού, η ολόλευκη εκκλησία με φόντο το μπλε του Αιγαίου είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα του ελληνικού καλοκαιριού. Η Παραπορτιανή πήρε το όνομά της, από το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στη μικρή βορειοδυτική πύλη, «το παραπόρτι» του μεσαιωνικού τείχους της Μυκόνου. Άρχισε να χτίζεται στο τέλος του 14ου αιώνα και ολοκληρώθηκε τον 17ο αιώνα.

Οι καμπύλες μορφές της που εντυπωσίασαν ολόκληρο το νησί, δημιούργησαν ένα αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο που αναπαράχθηκε σχεδόν σε όλα τα μεταγενέστερα κτήρια που οικοδομήθηκαν στη Μύκονο. Μέσα από το φακό του αρχιτέκτονα Τζανέτου Τζανετόπουλου, η Παραπορτιανή προσεγγίζεται όχι ως μια εκκλησία αλλά ως ένα αρχιτεκτονικό και εικαστικό έργο. Μέσα από την πλαστική απλότητά των επιμέρους στοιχείων της και τον αδρό και πολυκαιρισμένο σοβά της, η εκκλησία «χορεύει» με τον κυκλαδίτικο ήλιο και προκύπτει μια ανεπιτήδευτη ομορφιά, απαράμιλλη κάθε άλλης.

Έκθεση Φωτογραφίας ¨Παραπορτιανή¨

Τζανέτος Τζανετόπουλος

 

¨Μεγάλο Καφενείο Μαντίνεια¨, Λεβίδι Αρκαδίας

21 Ιανουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου

Εγκαίνια: Σάββατο 21 Ιανουαρίου, 6μμ

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.