Η γλύκα του κρεμμυδιού κυριαρχεί στη διάσημη πίτα της Μυκόνου. Αν βρούμε, μπορούμε να προσθέσουμε τυροβολιά. Διαφορετικά αντικαθιστούμε με ανθότυρο ή μυζήθρα.
Υλικά:
Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 30 εκ.
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
200 ml χλιαρό νερό
4 γρ. ξηρή μαγιά (1/2 φακελάκι)
100 ml ελαιόλαδο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή ανθότυρο ή μυζήθρα, καλά στραγγισμένη για ένα βράδυ μέσα σε διπλό τούλι, στο ψυγείο
2 αυγά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1/4 μάτσο σέσκουλα, ψιλοκομμένα, προαιρετικά και στην εποχή τους
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για την κρεμμυδόπιτα, ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό, απαλό και γυαλιστερό ζυμάρι. Αφήνουμε στην άκρη.
Γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζουμε την τυροβολιά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και αλείφουμε με λίγο από το λάδι το ταψί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο μας και ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο διαμέτρου μεγαλύτερης του ταψιού.
Το απλώνουμε στο ταψί έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και να προεξέχει λίγο από τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο διαμέτρου όσο το ταψί και καλύπτουμε τη γέμιση.
Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, εγκλωβίζοντας τη γέμιση και σχηματίζοντας ένα όμορφο κορδόνι περιμετρικά.
Χαράζουμε βαθιά την πίτα (λίγο πάνω από τη μέση) σε κομμάτια σχήματος ρόμβου.
Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην επιφάνεια της πίτας και το απλώνουμε με το πινέλο ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Πηγή: gastronomos.gr της Φραντζέσκας Χανιώτη
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου