ΤΟΠΙΚΑ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για το Κάστρο της Χώρας Μυκόνου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για το Κάστρο της Χώρας Μυκόνου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο πλαίσιο των ερευνητικών της δραστηριοτήτων, ανακοινώνει τη συμμετοχή της ως εταίρου στο ερευνητικό πρόγραμμα Thetida που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντάσσεται στην πλατφόρμα Horizon με τίτλο «Τεχνολογίες και μέθοδοι για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και τη βιώσιμη διατήρηση της υποθαλάσσιας και παράκτιας πολιτιστικής κληρονομιάς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών φαινομένων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Thetida προτείνοντας το Κάστρο της Χώρας Μυκόνου ως περιοχή πιλοτικών δοκιμών. Η θέση του μνημείου και ακολούθως η έκθεσή του στους γεωκλιματικούς κινδύνους, αλλά και τους ανθρωπογενείς και φυσικούς παράγοντες επιβάλλει την άμεση εφαρμογή μεθόδων καταγραφής, πρόβλεψης και προστασίας που θα δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας για τις τωρινές και μελλοντικές προκλήσεις.

Η κλιματική αλλαγή, όπως αποτυπώνεται στις σταδιακές αλλαγές της θερμοκρασίας, τις διακυμάνσεις του ανέμου, τις βροχοπτώσεις, καθώς και στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης και την συχνότητα των ακραίων φυσικών φαινομένων, επηρεάζει ήδη την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, καθιστώντας την προστασία της διεθνή υπόθεση. Αντιστοίχως, ολοένα και αυξάνονται οι ερευνητικές μελέτες και οι δράσεις που στοχεύουν στη βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πρόγραμμα THETIDA επιδιώκει να συμβάλει στη διαφύλαξη και προστασία της υποθαλάσσιας και παράκτιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και ειδικότερα των μνημείων, ιστορικών κτηρίων, αρχαιολογικών χώρων και παράκτιων πολιτιστικών τοπίων, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και πρωτοποριακές μεθόδους συλλογής δεδομένων με στόχο την πρόβλεψη και αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών κινδύνων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Αισθητήρες συλλογής δεδομένων, όπως έξυπνοι αισθητήρες, αυτόνομα υποβρύχια οχήματα, αισθητήρες επιφανειακών σκαφών, φορητές συσκευές και μικρο-μετεωρολογικοί σταθμοί θα εγκατασταθούν σε περιοχές πιλοτικών δοκιμών, ενώ θα συμπληρωθούν με δεδομένα τηλεπισκόπησης και συμμετοχικές διαδικασίες.

Τα δεδομένα αυτά θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός συστήματος λήψης αποφάσεων, το οποίο θα παρέχει αποτελεσματικές στρατηγικές ανταπόκρισης και μετριασμού των ζημιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τις υποθαλάσσιες και παράκτιες περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το έργο στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους τοπικούς φορείς και τις κοινότητες για τις διαδικασίες προστασίας της παράκτιας κληρονομιάς μέσω μιας ψηφιακής εφαρμογής που θα προωθεί σχετικές συμμετοχικές δράσεις. Τα βιωματικά εργαστήρια (Living Labs) θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη στρατηγικών για την ενεργό παρακολούθηση, προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ανταποκρινόμενη στις συντονισμένες διεθνείς πρωτοβουλίες με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή συμμετέχει στο έργο THETIDA προτείνοντας το Κάστρο της Χώρας Μυκόνου ως περιοχή πιλοτικών δοκιμών. Η θέση του μνημείου και ακολούθως η έκθεσή του στους γεωκλιματικούς κινδύνους, αλλά και τους ανθρωπογενείς και φυσικούς παράγοντες επιβάλλει την άμεση εφαρμογή μεθόδων καταγραφής, πρόβλεψης και προστασίας που θα δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας για τις τωρινές και μελλοντικές προκλήσεις.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 17 εταίροι από 6 διαφορετικές χώρες υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.